ΣΥΡΙΖΑ: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση των πορισμάτων για τα Τέμπη- Πού θα επικεντρώσει την κριτική

 ΣΥΡΙΖΑ: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση των πορισμάτων για τα Τέμπη- Πού θα επικεντρώσει την κριτική

Σε υψηλούς τόνους αναμένεται να δώσει την πολιτική μάχη σήμερα στην Ολομέλεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής  Επιτροπής, με σκοπό τη αποκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών που ενεπλάκησαν στη διαχείριση συγκάλυψης των αιτιών του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη πριν από ένα χρόνο.  Στο πλαίσιο αυτο ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε χθες στην συνεδρίαση της ΚΟ,  θα στηρίξει την επιχειρηματολογία του στη βάση του πορίσματος που έχει καταθέσει και εντοπίζει ποινικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον τότε υφυπουργό Γεώργιο Καραγιάννη αλλα και στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό τότε Χρήστο Τριαντόπουλου για το “μπάζωμα”, αλλα και τη διερεύνηση των ευθυνών των πρώην υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Σχετικά με τη φημολογία περί αιτήματος απο την αξιωματική αντιπολίτευση πρότασης προανακριτικής, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαριζουν οτι δεν πρόκειται να υποβάλλει κανέναν τέτοιο αίτημα καθώς πρόκειται για “αδιέξοδη πρόταση” που θα δώσει a priori “αμνήστευση” στους υπεύθυνους, θεωρώντας ότι μόνο η δικαιοσυνη μπορεί με την έρευνα της να “δέσει” την υπόθεση και να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών.

  • Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να βρεθεί και η αναμενόμενη απουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη απο την σημερινή επίμαχη συζήτηση, η οποια σημειωτέον έχει ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς δεν λαμβάνονται αποφάσεις, αν και η σύγκρουση συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης αναμένεται να είναι σφοδρή

“Είναι λυπηρό το γεγονός πως οι συγγενείς των θυμάτων αναγκάζονται να προσφύγουν στην Ευρώπη για να βρουν το δίκιο τους” ήταν το μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη  που ανέγνωσε ο διευθυντής της ΚΟ Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας ακόμη ότι “Είναι αναμενόμενο ο κύριος Μητσοτάκης να αποφύγει να εμφανιστεί αύριο στη Βουλή και να επιλέξει να φυγομαχήσει. Από την πρώτη στιγμή αλλωστε η μόνη του έγνοια ήταν η συγκάλυψη του εγκλήματος και των ευθυνών των μελών της κυβέρνησης του”.

“Έστω και την ύστατη στιγμή τον καλούμε να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες του, να κοιτάξει στα μάτια όσους ζητούν απαντήσεις και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων” τόνισε και επισήμανε “Τον καλούμε να μην οχυρωθεί πίσω από το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Επιτρέποντας έτσι στον φυσικό δικαστή να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες των υπουργών του κι αλλων πολιτικών προσώπων”.

Νωρίτερα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή “τα όσα σοκαριστικά είπε χθες η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο, εκπροσωπώντας τους συγγενείς 57 νεκρών και σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο πολίτες που έχουν υπογράψει την επιστολή που απαιτεί άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών” απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει “Τι πρέπει να συμβεί για να συγκινηθεί ο κ. Μητσοτάκης; Πόσα «γιατί» και πόσες υπογραφές χρειάζονται για να αναλογιστεί τις ευθύνες του;” και τον καλεί “να αρθεί έστω και τώρα στο ύψος που επιβάλλει το πρωθυπουργικό αξίωμα, και να βάλει την αλήθεια πάνω από το μικροκομματικό συμφέρον.”

  • “Την ευθύνη πάνω από την αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτικών τζακιών. Να σταματήσει τώρα τη συγκάλυψη. Να υιοθετήσει την πρότασή μας για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και για παραπομπή του στην τακτική Δικαιοσύνη.” υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στην Ολομέλεια θα συζητηθούν τα πορίσματα των κομμάτων για τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπων  όπως αυτά κατατέθηκαν στην εξεταστική επιτροπή και συνεδρίαση θα έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα καθώς δεν προβλέπεται η λήψη κάποιας απόφασης ή η διεξαγωγής σχετικής ψηφοφορίας. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9:39 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και θα ακολουθήσουν 3 κύκλοι ομιλητών. Στο μεσοδιάστημα οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να λαμβάνουν το λόγο και να τοποθετηθούν.

  • Αίσθηση προκάλεσε τέλος το γεγονός με αίτημα που απέστειλαν χθες στο Προεδρείο της Βουλής η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης με φόντο την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών ζητούν την άρση της ασυλίας του Κώστα Καραμανλή και του Χρήστου Σπίρτζη.

Ειδικότερα, στο αίτημα που υπογράφει η πληρεξούσια δικηγόρος, Ελεονώρα Γεωργίου, των δύο συγγενών θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, αναφέρεται ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και ως εκ τούτου, πρέπει “να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος” προκειμένου οι δύο πρώην υπουργοί Μεταφορών για όσα εντόπισε η ευρωπαϊκή εισαγγελία στην έρευνά της για τη διαβόητη σύμβαση 717.

Στο αίτημα σημειώνεται επίσης πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη “παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις” των Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη.

Σχετικά Άρθρα