Ποιες είναι οι χώρες με μεγάλη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών-Που βρίσκεται η Ελλάδα

 Ποιες είναι οι χώρες με μεγάλη κατανάλωση αντικαταθλιπτικών-Που βρίσκεται η Ελλάδα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την κατανάλωση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε 32 χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή επιστημονική πλατφόρμα Our World in Date (OWID), δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει αναλογικά τους περισσότερους κατοίκους που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι ΗΠΑ θεωρούνται ως η χώρα που καταναλώνει τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα στον κόσμο, αλλά τα νέα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έρχονται στη δημοσιότητα αποτυπώνουν τι ακριβώς συμβαίνει.

Τα στοιχεία που προέρχονται από τον ΟΟΣΑ και δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή επιστημονική πλατφόρμα Our World in Date (OWID), δείχνουν ότι η Ισλανδία έχει αναλογικά τους περισσότερους κατοίκους που παίρνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η πλατφόρμα δημοσίευσε τον αριθμό των καθορισμένων ημερήσιων δόσεων (DDD) αντικαταθλιπτικών ανά 1.000 κατοίκους σε 32 χώρες του κόσμου. Η κατανάλωση εκφράστηκε σε καθορισμένες ημερήσιες δόσεις διότι λαμβάνουν υπ’ όψιν τις διαφορετικές δοσολογίες κάθε φαρμάκου ανά χώρα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει αξιόπιστη σύγκριση μεταξύ των κρατών.

Τα στοιχεία που παραθέτει η πλατφόρμα προέρχονται από τον ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με αυτά, στην Ισλανδία η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών είναι 161,1 δόσεις ανά 1.000 ανθρώπους.

Η αναλογία αυτή αντιστοιχεί στο σχεδόν ένα έκτο του πληθυσμού της. Η χώρα που είναι γνωστή για τους παρατεταμένους, σκοτεινούς χειμώνες της, έχει λιγότερους από 400.000 μόνιμους κατοίκους.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βρίσκονται Πορτογαλία και Καναδάς, με 139 και 130 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Έπεται η Αυστραλία με 122 δόσεις.

Αν και οι ΗΠΑ δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία του Our World in Data, παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι έχουν 110 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους. Επομένως βρίσκονται στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Ακολουθούν Σουηδία και Βρετανία, με 108,9 και 107,9 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως.

Η σχετική ανάλυση συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα. Καταναλώνουμε 70,6 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους, αναλογία που μας φέρνει στην 12η θέση μεταξύ των 32 κρατών του ΟΟΣΑ ή στην 13η αν συμπεριληφθούν και οι ΗΠΑ.

Στις τρεις τελευταίες θέσεις στην κατανάλωση αντικαταθλιπτικών βρίσκονται Ιταλία, Ουγγαρία και Νότιος Κορέα. Έχουν 44, 29 και 27 δόσεις ανά 1.000 κατοίκους αντιστοίχως.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Public Health είχε αποδώσει την χαμηλή κατανάλωση στη Νότιο Κορέα με το γεγονός ότι τα φάρμακα δεν είναι διαθέσιμα σε όλες τις περιοχές της.

Άλλη μελέτη είχε δείξει ότι η πλειονότητα των Νοτιοκορεατών (το 78%) εκλαμβάνουν ως ένδειξη αδυναμίας την κατάθλιψη.

Από iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα