Επεισόδια Τουρκία:Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

 Επεισόδια Τουρκία:Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα

Τα αδιανόητα επεισόδια που σημειώθηκαν έπειτα από το τέλος της αναμέτρησης της Τράμπζονσπορ με τη Φενέρμπαχτσε στην Τραπεζούντα και έφεραν χούλιγκαν της πρώτης να συνεπλάκονται με ποδοσφαιριστές της δεύτερης έχουν προκαλέσει “σεισμό” στην Τουρκία. Οι πρωτοφανείς εικόνες έχουν προκαλέσει αναστάτωση όχι μόνο σε αθλητικό επίπεδο. Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρχίσει έρευνα για την ταυτοποίηση των δραστών, οι ποδοσφαιρικές αρχές εξετάζουν την εμπλοκή των παικτών της Φενέρμπαχτσε και αν χρήζει τιμωρίας και ο σύλλογος της Κωνσταντινούπολης εξετάζει τις δικές του κινήσεις.

Σε μία ανεπανάληπτη μάχη τίτλου με τη Γαλατασαράι, η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται δύο βαθμούς πίσω, όμως οδεύει (όπως και η “τσιμπόμ”) σε ρεκόρ πόντων. Αυτό θα συμβεί αν ολοκληρώσει τη σεζόν, κάτι που δεν είναι βέβαιο, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση την Τρίτη 2 Απριλίου (και επαναληπτική μία εβδομάδα αργότερα αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία), με έξι θέματα στην ατζέντα.

Το πέμπτο εξ αυτών είναι η “αξιολόγηση των ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν, μεταξύ των οποίων και η αποχώρηση της πρώτης ομάδας από τη Süper Lig, με βάση τα γεγονότα που σημειώθηκαν στον αγώνα Süper Lig που διεξήχθη στις 17 Μαρτίου και τα πρόσφατα συμβάντα στο τουρκικό ποδόσφαιρο”.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση, με τη διακοπή των πρωταθλημάτων να ευνοεί τον κατευνασμό των πνευμάτων και να προσφέρει χρόνο για έρευνες και ζυμώσεις.

Πρόεδρος Φενέρμπαχτσε: “Θα υποβιβαστούμε αν χρειαστεί”

Ο πρόεδρος της Φενέρμπαχτσε, Αλί Κοτς, ήταν λάβρος κατά των αθλητικών αρχών και του διαιτητή της αναμέτρησης με την Τράμπζονσπορ που κατέληξε σε αδιανόητα επεισόδια.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος κατήγγειλε την ύπαρξη συστήματος που δεν θέλει τη Φενέρμπαχτσε και επεσήμανε πως αν χρειαστεί, ο σύλλογος θα αποχωρήσει από το πρωτάθλημα και θα υποβιβαστεί κατηγορία.

“Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά εδώ και 13-14 χρόνια, προκειμένου να σπείρουν τους σπόρους της βίας και του μίσους ανάμεσα στους δύο συλλόγους. Το θύμα της περασμένης νύχτας είναι η Φενέρμπαχτσε. Είναι οι ποδοσφαιριστές της Φενέρμπαχτσε που προστατεύτηκαν από το λιντσάρισμα και τη σωματική επίθεση.

Τι θα γινόταν αν ένας ποδοσφαιριστής δεχόταν λιντσάρισμα; Θα λέγαμε πάλι ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά; Το λέμε πάντα, αλλά δεν συμβαίνει, ειδικά όταν πρόκειται για τη Φενέρμπαχτσε. Οι χθεσινές επιθέσεις ήταν πλήρως οργανωμένες.

Ο αγώνας ξεκίνησε και τα γεγονότα κλιμακώθηκαν σταδιακά. Δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι. Αν αυτά είχαν συμβεί σε ματς της UEFA, η άδεια της Τράμπζονσπορ θα είχε ανακληθεί. Ο Χαλίλ Ουμούτ Μέλερ (σ.σ. διαιτητής του αγώνα) δεν μπορούσε να διακόψει τον αγώνα και σε αυτό φταίει το ποδοσφαιρικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας. Ξέρετε τη δύναμη του αντιπάλου μας, την πολιτική και γραφειοκρατική εξουσία. Ο κύριος λόγος για να μην διακοπεί αυτός ο αγώνας ήταν η ομοσπονδία.

Μόλις παραιτήθηκα από την προεδρεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Ως Φενέρμπαχτσε, πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Ζητώ ιδιαίτερα από την κοινότητά μας να ενεργήσει με σύνεση. Δεν θα ανεχτούμε αυτή τη μεταχείριση στη χώρα μας. Θα υποβιβαστούμε και στη χαμηλότερη κατηγορία εάν χρειαστεί”.

Σχετικά Άρθρα