Συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο Δένδιας από τη Λιθουανία

 Συνέδριο για το αμυντικό οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα, ανακοίνωσε ο Δένδιας από τη Λιθουανία

 Με τις συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας Landsbergis Gabrielius και Arvydas Anušauskas, ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, στο Βίλνιους.

   Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου για το αμυντικό οικοσύστημα, το φθινόπωρο στην Αθήνα, στο οποίο η Γαλλία θα είναι η τιμώμενη χώρα, «αλλά θα θέλαμε πάρα πολύ και η Λιθουανία να συμμετέχει σε αυτό», δήλωσε σχετικά, μετά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογο του.

   Στις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την κατάσταση στην Ουκρανία και την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας, τόσο στην Αφρική, όσο και στην Μέση Ανατολή και το ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ διερευνήθηκαν οι κοινές δυνατότητες για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας.

   Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Λιθουανό ομόλογό του για την επιχείρηση «Ασπίδες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «όπου η Ελλάδα έχει τον ηγετικό ρόλο και παρουσία με φρεγάτα επί του πεδίου». «Έχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε πάντα τους ναυτικούς μας, αλλά επίσης και η κατάσταση εκεί απειλεί το εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απειλεί έμμεσα, αλλά σε σημαντικό βαθμό, την ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί», δήλωσε σχετικά.

   «Συζητήσαμε επίσης για την άμυνα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η θέση μας», πρόσθεσε, «είναι ότι το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό και είμαστε και οι δύο αφοσιωμένα μέλη του. Και δεν θεωρούμε το ΝΑΤΟ ως μία Συμμαχία Στρατών, αλλά ως μία Συμμαχία αξιών, τις οποίες και οι δύο συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε.

    Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, αποτελεί κοινό ενδιαφέρον των δύο κρατών μας η ιδέα του προέδρου Μακρόν, για ενδυνάμωση των αμυντικών ικανοτήτων της Ευρώπης και τη δημιουργία αμυντικών δυνάμεων, όχι αντίθετων προς το ΝΑΤΟ αλλά συμπληρωματικών σε αυτό, οι οποίες θα δίνουν επίσης και μία διαφορετική προοπτική στην Ευρώπη».

   Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «και οι δύο χώρες δεσμευόμαστε στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του ευρωπαϊκού και διεθνούς Δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών του κόσμου. Και φυσικά, και οι δύο είμαστε ενάντια σε κάθε αναθεωρητισμό».

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιθουανία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Šiauliai και το μουσείο «Της Κατοχής και των Αγώνων για την Ελευθερία» στο Βίλνιους.

Σχετικά Άρθρα