Γάζα:Ο Νετανιάχου απέρριψε πρόταση Χαμάς για κατάπαυση πυρός -Ενέκρινε εισβολή στη Ράφα

 Γάζα:Ο Νετανιάχου απέρριψε πρόταση Χαμάς για κατάπαυση πυρός -Ενέκρινε εισβολή στη Ράφα

Ο Νετανιάχου απέρριψε ακόμη μία πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την «παράλογη», σύμφωνα με τους Times of Israel, οι οποίοι επικαλούνται δήλωση του γραφείου του που εκδόθηκε μετά από συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ.

Ειδικότερα, ο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές τις πιο πρόσφατες προτάσεις για συμφωνία για τους ομήρους από τη Χαμάς αλλά δήλωσε ότι μια αποστολή θα μεταβεί στο Κατάρ για να συζητήσει τη θέση του Ισραήλ για μια πιθανή συμφωνία.

Ανέφερε επίσης ότι ο Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, την πόλη στο νότιο τμήμα της Γάζας όπου έχουν βρει καταφύγιο πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι και δήλωσε ότι ο στρατός ασχολείται με επιχειρησιακά θέματα και ετοιμάζει την απομάκρυνση των αμάχων.

Την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε το γραφείο του μετά από συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

«Οι IDF είναι προετοιμασμένοι για την επιχείρηση και για την εκκένωση του [αμάχου] πληθυσμού» αναφέρεται. Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τις συνομιλίες για μια συμφωνία εκεχειρίας στο Κατάρ «όταν το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συζητήσει τη θέση του Ισραήλ».

Ασκείται «διεθνής πίεση για να εμποδιστούμε να μπούμε στη Ράφα και να τελειώσουμε τη δουλειά», είπε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του. Πρόσθεσε πως απορρίπτει την πίεση και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Θα μπούμε στη Ράφα», διαβεβαίωσε. «Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς. Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και θα φέρουμε την ολοκληρωτική νίκη στον λαό του Ισραήλ και στο κράτος του Ισραήλ».

Στη Ράφα, που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον στρατό του Ισραήλ, έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. βίαια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, με άλλα λόγια το μεγαλύτερος μέρος του πληθυσμού του θυλάκου. Οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν σε ολοένα εντονότερο τόνο εναντίον ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εκεί, καθώς θα προκαλούσε μεγάλο αριθμό απωλειών στις τάξεις των αμάχων.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Ντανιέλ Χαγκαρί, δήλωσε πως οι άμαχοι στη Ράφα θα μεταφερθούν αλλού σε συντονισμό με διεθνείς παράγοντες, σύμφωνα με την ψηφιακή εφημερίδα Times of Israel. Μίλησε για δημιουργία «ανθρωπιστικών νησίδων» στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου. Δεν διευκρίνισε πού ακριβώς σχεδιάζεται να μεταφερθούν, ούτε πότε, ούτε έδωσε χρονοδιάγραμμα της σχεδιαζόμενης επίθεσης στην πόλη.

Σχετικά Άρθρα