Reuters:Ο Τραμπ είχε δώσει εντολή για μυστική επιχείρηση CIA κατά της Κίνας

 Reuters:Ο Τραμπ είχε δώσει εντολή για μυστική επιχείρηση CIA κατά της Κίνας

Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξουσιοδότησε τη CIA να ξεκινήσει μια μυστική εκστρατεία στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη στην Κίνα κατά της κυβέρνησής της, σύμφωνα με πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους. Tο δημοσίευμα του Reuters αναφέρει ότι οι εν λόγω αξιωματούχοι αποτελούν αξιόπιστη πηγή με άμεση γνώση της άκρως απόρρητης επιχείρησης.

Οι τρεις πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν στο διεθνές πρακτορείο ότι η CIA δημιούργησε μια μικρή ομάδα πρακτόρων που χρησιμοποιούσαν ψεύτικους λογαριασμούς στο διαδίκτυο για να διαμορφώσουν αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, ενώ διέρρεαν δυσφημιστικές πληροφορίες σε υπερπόντια ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία ξεκίνησε το 2019, δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει επεκτείνει με ταχείς ρυθμούς το παγκόσμιο αποτύπωμά της, συνάπτοντας στρατιωτικές και εμπορικές συμφωνίες καθώς και επιχειρηματικές συνεργασίες με αναπτυσσόμενες χώρες.

Διασπορά ειδήσεων και επιρροή στα social media της Κίνας

Η ομάδα της CIA προώθησε ισχυρισμούς ότι μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος έκρυβαν παράνομα χρήματα στο εξωτερικό και χτύπησε ως διεφθαρμένη και σπάταλη την πρωτοβουλία Belt and Road (Δρόμος του Μεταξιού) της Κίνας, η οποία παρέχει χρηματοδότηση για έργα υποδομής στον αναπτυσσόμενο κόσμο, δήλωσαν οι πηγές στο Reuters.

Αν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις αυτές, δήλωσαν ότι οι απαξιωτικές αφηγήσεις βασίζονταν στην πραγματικότητα, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν κρυφά από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών.

Οι προσπάθειες στο εσωτερικό της Κίνας είχαν ως στόχο να υποδαυλίσουν την ένταση μεταξύ των κορυφαίων ηγετών εκεί, αναγκάζοντας την κυβέρνησή της να δαπανήσει πόρους για να κυνηγήσει εισβολές στο αυστηρά ελεγχόμενο διαδίκτυο του Πεκίνου, δήλωσαν δύο πρώην αξιωματούχοι. «Τους θέλαμε να κυνηγούν φαντάσματα», δήλωσε ένας από αυτούς τους πρώην αξιωματούχους.

Η Τσέλσι Ρόμπινσον, εκπρόσωπος της CIA, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος επιρροής, τους στόχους ή τις επιπτώσεις του.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η είδηση της πρωτοβουλίας της CIA δείχνει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί τον «χώρο της κοινής γνώμης και τις πλατφόρμες των μέσων ενημέρωσης ως όπλα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και τη χειραγώγηση της διεθνούς κοινής γνώμης».

Η επιστροφή του Ψυχρού Πολέμου

Η επιχείρηση της CIA ήρθε ως απάντηση σε χρόνια επιθετικών μυστικών προσπαθειών της Κίνας, με στόχο την αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της, ανέφεραν οι πηγές.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Τραμπ προώθησε μια πιο σκληρή αντίδραση απέναντι στην Κίνα από ό,τι οι προκάτοχοί του.

Η εκστρατεία της CIA σηματοδότησε μια επιστροφή στις μεθόδους που σημάδεψαν τον αγώνα της Ουάσιγκτον κατά της Μόσχας την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

«Ο Ψυχρός Πόλεμος επιστρέφει» δήλωσε ο Τιμ Γουάινερ, συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία του πολιτικού πολέμου.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τον αντίκτυπο των μυστικών επιχειρήσεων ή αν η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν διατήρησε το σχετικό πρόγραμμα της CIA.

Η Κέιτ Γουότερς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, αρνήθηκε να σχολιάσει την ύπαρξη του προγράμματος ή αν παραμένει ενεργό. Δύο ιστορικοί των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν στο πρακτορείο ότι όταν ο Λευκός Οίκος παραχωρεί στη CIA την εξουσία για μυστικές ενέργειες, μέσω μιας εντολής γνωστής ως προεδρικό πόρισμα, αυτό συχνά παραμένει σε ισχύ για όλες τις κυβερνήσεις.

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι πλέον ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, έχει υποδείξει ότι θα υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή προσέγγιση έναντι της Κίνας, εάν επανεκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο.

Οι εκπρόσωποι του Τραμπ και των πρώην συμβούλων του σε θέματα εθνικής ασφαλείας, Τζον Μπόλτον και Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν, οι οποίοι υπηρέτησαν και οι δύο τη χρονιά που υπογράφηκε η διαταγή μυστικής επιχείρησης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η δύναμη του Πεκίνου

Η επιχείρηση κατά του Πεκίνου συνοδεύτηκε από σημαντικό κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ισχύος της οικονομίας της Κίνας και της ικανότητάς της να προβεί σε αντίποινα μέσω του εμπορίου, δήλωσε ο Πολ Χιρ, πρώην ανώτερος αναλυτής της CIA για την Ανατολική Ασία, ο οποίος έμαθε για την προεδρική εξουσιοδότηση από το δημοσίευμα.

Για παράδειγμα, αφού η Αυστραλία ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα στο εσωτερικό της Κίνας για να διερευνηθεί η προέλευση της πανδημίας COVID-19 το 2020, το Πεκίνο μπλόκαρε δισεκατομμύρια δολάρια στο αυστραλιανό εμπόριο μέσω αγροτικών δασμών.

Η εντολή του Τραμπ για το 2019 ήρθε μετά από χρόνια προειδοποιήσεων από την κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αναφορών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το πώς η Κίνα χρησιμοποιούσε δωροδοκίες και απειλές για να αποκτήσει υποστήριξη από αναπτυσσόμενες χώρες σε γεωπολιτικές διαμάχες, καθώς προσπαθούσε να σπείρει τη διαίρεση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο ακολουθεί την «αρχή της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».

Πηγές περιέγραψαν την εξουσιοδότηση του 2019 που αποκάλυψε το Reuters ως μια πιο φιλόδοξη επιχείρηση. Έδινε τη δυνατότητα στη CIA να αναλάβει δράση όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε χώρες σε όλο τον κόσμο, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα ανταγωνίζονται για την επιρροή τους. Τέσσερις πρώην αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επιχείρηση στόχευε την κοινή γνώμη στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική και τον Νότιο Ειρηνικό.

Η επιχείρηση της CIA θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ

Η μυστική εκστρατεία προπαγάνδας κατά του Πεκίνου θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, δήλωσε ένας πρώην αναλυτής της CIA. Η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στοιχεία για ένα πρόγραμμα επιρροής της CIA για να ενισχύσει τις εδώ και δεκαετίες κατηγορίες της για σκιώδη δυτική υπονόμευση, βοηθώντας το Πεκίνο να «προσηλυτίσει» σε έναν αναπτυσσόμενο κόσμο που είναι ήδη βαθιά καχύποπτος απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Οι επιχειρήσεις επιρροής των ΗΠΑ κινδυνεύουν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο αντιφρονούντες, ομάδες της αντιπολίτευσης που επικρίνουν την Κίνα και ανεξάρτητους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ψευδώς ως πιόνια της CIA, δήλωσε ο Τόμας Ριντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Σχετικά Άρθρα