Μαξίμου: Στοχευμένες περιοδείες Μητσοτάκη για τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων

 Μαξίμου: Στοχευμένες περιοδείες Μητσοτάκη για τη συσπείρωση των παραδοσιακών ψηφοφόρων

Ανησυχία προκαλούν στην Πειραιώς οι κυλιόμενες δημοσκοπικές μετρήσεις για τις επικείμενες ευρωεκλογές καθώς αποτυπώνονται σημαντικές διαρροές της ΝΔ προς τα δεξιά της. Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τα ποσοστά των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ να καταγράφουν άνοδο δημιουργούν πονοκέφαλο στους επιτελείς της οδού Πειραιώς, έστω και αν η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι εκλογικοί συσχετισμοί δεν θα μεταβληθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Στο πλαίσιο της προεκλογικής στρατηγικής, η κυβερνώσα παράταξη θα επιχειρήσει να ρίξει το βάρος της δεξιότερα, κάνοντας σαφής αναφορές στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και στοχευμένες περιοδείες σε περιοχές όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου και η Νίκη καταγράφουν υψηλά ποσοστά. Οι ποιοτικές μετρήσεις εμφανίζουν τόσο την Ελληνική Λύση, όσο και το κόμμα της Νίκης, αισθητά πάνω από το μέσο όρο που έλαβαν στις εθνικές εκλογές, του Ιουνίου

Υπο αυτά τα δεδομένα, η ΝΔ θα επιχειρήσει να συσπειρώσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους με συχνές αναφορές στην ιστορία της παράταξης και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ζητήματα εθνικής άμυνας, μεταναστευτικού και ασφάλειας. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιστροφή του εμβληματικού σήματος του αναμμένου πυρσού της ΝΔ μετά από 13 ολόκληρα χρόνια στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης.

  • «Εμείς ήμασταν αυτοί που ενισχύσαμε την άμυνα, εμείς θωρακίσαμε τα σύνορα. Και ένας από τους λόγους που η ακροδεξιά στην Ελλάδα μπορεί να μην έχει σηκώσει τόσο το κεφάλι, είναι γιατί μπορέσαμε να ελέγξουμε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διότι αυτό είναι το πρώτο θέμα στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός θέλοντας να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των γαλάζιων ψηφοφόρων. 

Όσον αφορά τη συγκράτηση των διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ, το κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αποδομήσει τα μικρότερα κόμματα παρουσιάζοντας τα ως «ευκαιριακά». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης πέταξε το γάντι στον Κυριάκο Βελόπουλο κατηγορώντας τον για προσπάθεια «να χτίσει καριέρα και ενόψει των ευρωεκλογών πάνω σε αυτές τις σαχλαμάρες» σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, όπως το μπάζωμα και τα επιπλέον εξαφανισμένα βαγόνια. Ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ψευτοπατριωτισμό» και για «αντιευρωπαϊσμό» των σχηματισμών αυτών και επιχειρεί τη διάκριση «μεταξύ του υπεύθυνου πατριώτη και αυτού ο οποίος ‘πουλάει’ με πολύ μεγάλη άνεση τον πατριωτισμό του, χωρίς να μπορεί να τον υποστηρίξει με συγκεκριμένες πολιτικές».

  • Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή στο κυβερνητικό επιτελείο πως η θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει υψηλό πολιτικό κόστος.  

«Μια μερίδα ψηφοφόρων μας είναι στενοχωρημένη» δήλωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης σχετικά με αυτό το θέμα και κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ να αναλογιστούν τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για το ζήτημα της μετανάστευσης, την εθνική άμυνα και την κοινωνική πολιτική. 

Σχετικά Άρθρα