Ο Πούτιν στέλνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία – Για μακρά σύγκρουση κάνει λόγο το Ελσίνκι

 Ο Πούτιν στέλνει δυνάμεις στα σύνορα με τη Φινλανδία – Για μακρά σύγκρουση κάνει λόγο το Ελσίνκι

Η Ρωσία «προφανώς προετοιμάζεται για μακρά σύγκρουση με τη Δύση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο. «Η Ρωσία δεν είναι ανίκητη», πρόσθεσε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα Τετάρτη.

«Η Ευρωπαϊκή Eνωση πρέπει να φροντίσει για τη δική της άμυνα», ανέφερε ακόμη ο Ορπο.

Η ομιλία του ήρθε στον απόηχο της δημοσιοποίησης συνέντευξης του Βλαντιμίρ Πούτιν, νωρίτερα την Τετάρτη, στη διάρκεια της οποίας χαρακτήρισε «βήμα χωρίς νόημα» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Μόσχα θα αναπτύξει στρατεύματα και συστήματα καταστροφής στα φινλανδικά σύνορα μετά την ένταξη της χώρας στη συμμαχία.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα πυρηνικά και οι εκλογές

Σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και στην κρατική τηλεόραση Rossiya-1, ο Πούτιν ανέφερε ότι σκοπεύει να ενισχύσει τις δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με τη Φινλανδία.

Επέκρινε έντονα την κίνηση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Είναι απολύτως ανούσιο βήμα (για τη Φινλανδία και τη Σουηδία) από την άποψη της διασφάλισης των δικών τους εθνικών συμφερόντων», ισχυρίστηκε.

«Δεν είχαμε στρατεύματα εκεί (στα φινλανδικά σύνορα), τώρα θα στείλουμε. Δεν υπήρχαν συστήματα καταστροφής εκεί, τώρα θα εμφανιστούν», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κατά τη συνέντευξή του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν απειλούνταν η κυριαρχία της. «Από στρατιωτικής – τεχνικής απόψεως, είμαστε φυσικά έτοιμοι», ανέφερε.

Σχετικά με τις πρόσφατες ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικές περιοχές, ανέφερε ότι κύριος στόχος του Κιέβου είναι να παρέμβει στις επερχόμενες ρωσικές εκλογές.

Ουκρανικό «σφυροκόπημα»

Η Ουκρανία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διάφορες ρωσικές περιοχές για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, στοχεύοντας και πάλι ενεργειακές εγκαταστάσεις και βάζοντας φωτιά σε τουλάχιστον ένα διυλιστήριο.

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι 58 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από τις ρωσικές περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Λένινγκραντ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι νέες επιθέσεις ήρθαν σε συνέχεια μίας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο εσωτερικό της ρωσικής επικράτειας χθες Τρίτη, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου στη χώρα.

Επίθεση με σφυρί
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, επίθεση με σφυρί και σπρέι έξω από το σπίτι του στο Βίλνιους της Λιθουανίας δέχθηκε ο Λεονίντ Βολκόφ, στενός συνεργάτης του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, για πολλά χρόνια.

Για «σαφώς προσχεδιασμένη ενέργεια που συνδέεται με άλλες προκλήσεις» εναντίον του κράτους της Βαλτικής, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα.

Απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο, ο Ναουσέντα είπε: «Μπορώ να πω μόνο ένα πράγμα στον Πούτιν – κανείς δεν σας φοβάται εδώ».

«Η επίθεση ήταν οργανωμένη και εκτελεσμένη από τη Ρωσία», ανακοίνωσε από την πλευρά της η λιθουανική υπηρεσία κρατικής ασφάλειας.

Πηγές: Reuters, AP, kathimerini.gr

Σχετικά Άρθρα