Μαξίμου/Μητσοτάκης: Στρατηγική εθνικής κάλπης- Διμέτωπη επίθεση σε υψηλούς τόνους με φόντο τη δημοσκοπική φθορά

 Μαξίμου/Μητσοτάκης: Στρατηγική εθνικής κάλπης- Διμέτωπη επίθεση σε υψηλούς τόνους με φόντο τη δημοσκοπική φθορά

Σε ρυθμούς ακραίας πόλωσης φαίνεται πως είναι αποφασισμένη να κινηθεί η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, βάλλοντας προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις, προκειμένου να ανακόψει την κυβερνητική φθορά και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της.  Από το στρατηγείο της Πειραιώς είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν την ίδια εκλογική «συνταγή» που χρησιμοποίησαν και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές προσδίδοντας εθνικά χαρακτηριστικά στις ευρωεκλογές. 

Σε αυτό το πλαίσιο, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν διμέτωπη επίθεση, από την μια πλευρά προς τα αριστερά της ΝΔ και από την άλλη μεριά προς τα δεξιά.  

Με αυτή τη στρατηγική αναμένεται να κινηθεί το επόμενο τρίμηνο, έως και τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, αναζητώντας την ανανέωση της «συμφωνίας αλήθειας» με τους πολίτες. Με την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου συνδέονται και οι υψηλοί τόνοι της αντιπαράθεσης που συντηρεί το Μέγαρο Μαξίμου με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις εταιρείες του Στ. Κασσελάκη και αντίστοιχα οι επιθέσεις προς τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ με χαρακτηρισμούς ως «ψευτοπατριώτες».

  • Την ώρα που η κυβέρνηση έχει μπροστά της καυτά μέτωπα, όπως είναι για παράδειγμα η λήξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών, η ακρίβεια που επιμένει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας και εγκληματικότητας, συντηρεί στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα για τα αστακοκάραβα του Στ. Κασσελάκη

Ενδεικτικό της γαλάζιας στρατηγικής είναι το χθεσινό πιγκ – πογκ των δηλώσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Στ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι είχε αποχωρήσει εγκαίρως από τις εταιρίες με τα αστακοκάραβα και η κυβέρνηση έκανε λόγο για παλινωδίες. Ο ΣΎΡΙΖΑ σήκωσε το γάντι που πέταξε χθες το πρωί το πρωθυπουργός κατά την συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ και απάντησε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μητσοτάκης των πλαστών πόθεν έσχες ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα». Η απάντηση ήταν άμεση με πηγές της ΝΔ να σημειώνουν χαρακτηριστικά: «Οι παλινωδίες του κ. Κασσελάκη γύρω από τις εταιρίες που κατέχει στο εξωτερικό, έχουν εξαφανίσει κάθε ψήγμα σοβαρότητας. 1η Μαρτίου ο κ. Κασσελάκης δηλώνει δημόσια: ”Έχω ακόμα μερίσματα, χωρίς να είμαι στη διοίκηση”. Σήμερα ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει: ”Έχω αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα από τις 10/3/2023”. 

  • Η τελευταία δημοσκόπηση της Interview καταγράφει φθορά της ΝΔ και την δείχνει στο 28,5% στην πρόθεση ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οριακή άνοδο στην δεύτερη θέση. Σε περίπτωση που η ΝΔ καταγράψει χαμηλότερα ποσοστά στις προσεχείς ευρωκάλπες και πέσει κάτω από το 33% που είχε το 2019, τότε αναμένεται να υπάρξει γκρίνια στο εσωτερικό της παράταξης.

Σε περίπτωση όμως, που επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν τη ΝΔ κάτω από το όριο του 30%, τότε είναι πιθανόν να ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας εντός της παράταξης. Σημαντικό εύρημα στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι ότι ο δείκτης καταλληλότητας για την πρωθυπουργία της χώρας, καθώς φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χάνει» δύο μονάδες και ενισχύεται σημαντικά ο «κανένας» από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.

Σχετικά Άρθρα