Κασσελάκης:Τι σημαίνει ο όρος “Gaslighting” που χρησιμοποίησε για την κυβέρνηση

 Κασσελάκης:Τι σημαίνει ο όρος “Gaslighting” που χρησιμοποίησε για την κυβέρνηση

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι Gaslighting, γνωρίζετε τι είναι το Gaslighting;». Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Τεχνόπολη με τίτλο «Ελληνικό όνειρο – Ζω με αξιοπρέπεια» αναφέρθηκε στον διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό όρο της ψυχολογίας, για να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται από την κυβέρνηση σχετικά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Με τον όρο Gaslighting στο χώρο της ψυχολογίας περιγράφεται η προσπάθεια χειραγώγησης μέσω της ψυχολογικής πίεσης, σε έναν άνθρωπο προκειμένου να δεχθεί παραδοχές που δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με το Psychology Today η κατάσταση ενός ατόμου σε Gaslighting, το οδηγεί σε κρίσεις άγχους και συνεχούς αμφισβήτησης του εαυτού του καθώς δέχεται συνέχεια ψευδείς πληροφορίες που σταδιακά το οδηγούν να αμφισβητεί τα πάντα γύρω του.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες πολλά περιστατικά Gaslighting έχουν αναφερθεί στις σχέσεις διευθυντικών στελεχών εταιρειών και υφισταμένων τους.

H ιστοσελίδα healthline.com παρουσιάζει μία σειρά σοβαρών ενδείξεων ενός ατόμου που προκαλεί ή υφίσταται αυτή την ψυχολογική πίεση με τελικό στόχο την χειραγώγηση του. 

  • Επιμονή σε πράγματα που υποτίθεται πως είπε ή έπραξε 
  • Άρνηση αναμνήσεων από συγκεκριμένα γεγονότα 
  • Χρησιμοποίηση της λέξης «τρελός» όταν το άτομο εκφράζεται ελεύθερα 
  • Μονότονη επανάληψη «γεγονότων» που οδηγούν σε ενοχικό σύνδρομο ανάληψης ευθύνης
  • Ενοχικό σύνδρομο στην έκφραση άποψης, συναισθημάτων ή ερωτημάτων 

Η «γέννηση» του όρου Gaslighting 

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ο όρος προέρχεται από το βρετανικό θεατρικό έργο Gas Light του Πάτρικ Χάμιλτον το 1938. Ο σύζυγος κάνει τα πάντα για να χειραγωγήσει τη σύζυγό του μέσα από διάφορες τεχνικές – μία από αυτές η επιλογή του να «παίζει« με τα φώτα του σπιτιού.

Πηγή: Flash.gr

Σχετικά Άρθρα