Σενάρια… φθινοπώρου και έντονες συζητήσεις στη ΝΔ για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη

 Σενάρια… φθινοπώρου και έντονες συζητήσεις στη ΝΔ για το ευρωπαϊκό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στα γαλάζια πηγαδάκια εδώ και αρκετούς μήνες κυριαρχεί η συζήτηση σχετικά με το… ευρωπαϊκό μέλλον του πρωθυπουργού. Η συζήτηση που υποβόσκει στους κόλπους της ΝΔ αφορά το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει θέσει ως επόμενο στόχο του κάποιο υψηλό αξίωμα στην Ε.Ε. Όσο πλησιάζει η ώρα των Ευρωεκλογών τόσο φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει ηγετικό πόστο στην Ευρώπη. 

Υπο αυτό το πρίσμα, οι κινήσεις του πρωθυπουργού έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρκετών γαλάζιων στελεχών που προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις του. 

  • Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουκρανία που είχε οργανωθεί με άκρα μυστικότητα και η ελληνική αποστολή δέχθηκε πυραυλική επίθεση κατά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ζελένσκι στην Οδησσό, φούντωσε τα σενάρια που θέλουν τον Κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζει το έδαφος ώστε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ε. Ε.  

Όπως υποστηρίζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι και σήμερα κατάφερε να χτίσει σημαντικές συμμαχίες στους κόλπους της Ευρωπαικής οικογένειας και κατάφερε να συνομιλεί ισότιμα με όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Επιτροπής. Για αυτό και δεν πέρασε απαρατήρητη η καταδίκη για την επίθεση στην Οδησσό, από την πρόεδρο της Ε. Ε, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι. 

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαψεύσει τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει ευρωπαικό πόστο τονίζοντας πως προτιμά να εργάζεται για τα συμφέροντα της πατρίδας από την Ελλάδα παρά από το εξωτερικό. 

Ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο «καταλληλότερος» για να ηγηθεί στην Ε.Ε, και εδράζουν το επιχείρημα τους στο γεγονός πως επι των ημερών του η ΝΔ κατάφερε για δεύτερη φορά να είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς και ότι σε ευρωπαικό επίπεδο η ΝΔ αποτελεί το μεγαλύτερο κόμμα στο ΕΛΚ. Παράλληλα, ο ίδιος είναι ο παλαιότερος αρχηγός κυβερνώντος κόμματος στην Ε.Ε. 

  • Πρόσφατα, ο επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, Βαγγέλης Μειμαράκης, υπογράμμισε ότι «η επιρροή της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν έχει προηγούμενο και αυτό είναι έργο της κυβέρνησης στη Νέας Δημοκρατίας».

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως οι μετοχές του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες στο εξωτερικό και επισημαίνουν τις άριστες σχέσεις που διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με όλους τους ευρωπαίους υψηλούς αξιωματούχους και αρχηγούς χωρών. Ειδικότερα, αναφέρουν ότι επι πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο γεγονός που αποτυπώνεται στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που υπέγραψε η χώρα μας αλλά και στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην πρωθυπουργική κατοικία στα Χανιά. Η κατ ιδίαν συνάντηση που είχε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα. 

  • Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει λάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαική Ένωση δεν περνάει απαρατήρητο. 

Όσον αφορά το εσωτερικό, η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τρέξει ταχύτατα όσο το δυνατό περισσότερες μεταρρυθμίσεις πριν από τις Ευρωεκλογές, αποτελεί για ορισμένους de facto πως το προσεχές φθινόπωρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραδώσει τον πρωθυπουργικό θώκο σε άλλο πρόσωπο. Στους κόλπους της γαλάζιας παράταξης έχει αρχίσει ήδη η σχετική συζήτηση για τον επόμενο πρωθυπουργό και η ονοματολογία έχει φουντώσει.  

Σχετικά Άρθρα