Με 159 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

 Με 159 “ΝΑΙ” ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια

Με 159 “ΝΑΙ” επί της αρχής και μετά από τριήμερη συζήτηση και έντονες αντιπαραθέσεις, ψηφίστηκε από την Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 δήλωσαν παρών.

Με ευρύτερη πλειοψηφία πέρασε η πλειοψηφία των διατάξεων του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των περιφερειακών δημόσιων πανεπιστημίων.

Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνση της ψηφοφορίας και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει – μιας και το προηγούμενο διάστημα επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις και γνώριζαν το περιεχόμενό τους – στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι κ.κ. Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. 

Ο μέσος όρος που χρειάστηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν περίπου πενήντα δευτερόλεπτα της ώρας για ψηφίσει το κάθε ένα από τα 205 άρθρα του σχεδίου νόμου. 

  • Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 και η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 11.15 το βράδυ με το αποτέλεσμα να ανακοινώνεται περίπου στις 12:15.

Δευτερολογία Πιερρακάκη: Ξεκινά μια μεγάλη ιστορική αλλαγή

Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης στη δευτερολογία του πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ανέφερε ότι η συζήτηση επί του νομοσχεδίου είχε και ιστορικά χαρακτηριστικά, επειδή “ορίζει μία νέα φάση στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας“.

Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ανέφερε πως «μία συζήτηση δεκαετιών, με την ψήφο μας απόψε ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», ενώ δεν παρέλειψε να στείλει τα δικά του μηνύματα: «Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, όπως φαίνεται σε κάθε δημοσκόπηση, στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Σε εκείνους που δεν την υποστηρίζουν σήμερα, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε, δεν έχετε τίποτε να φοβηθείτε και η ευθύνη είναι πάνω μας στην εφαρμογή για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Και θα το κάνουμε».

Κλείνοντας και καλώντας τους παριστάμενους να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ο υπουργός δήλωσε: «Η Ελλάδα με αυτή την πράξη, ευθυγραμμίζεται με τον υπόλοιπο πλανήτη εκπαιδευτικά. Κλείνω με μία απλή σκέψη και σύσταση: Μετά από δεκαετίες συζήτησης,απόψε το βράδυ μπαίνει στα βιβλία του νόμου, γίνεται νόμος του κράτους, εκκινεί αυτή η μεγάλη ιστορική αλλαγή. Σας καλώ να την υπερψηφίσουμε όλοι μαζί».

Σχετικά Άρθρα