ΠΑΣΟΚ:Αλλαγή στάσης στην αναθεώρηση του άρθρου 16- Πιερρακάκης: Έκτη κυβίστηση

 ΠΑΣΟΚ:Αλλαγή στάσης στην αναθεώρηση του άρθρου 16- Πιερρακάκης: Έκτη κυβίστηση

Για νέα κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων κάνει λόγο η κυβέρνηση μετά την παρέμβαση του Δημήτρη Μάντζου στη Βουλή που είπε ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει την πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος στην συζήτηση που θα ανοίξει τέλος του έτους. Όπως εξήγησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χαριλάου Τρικούπη το κόμμα του δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση γι αυτό και δεν θα παράσχει αυξημένη πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή για την τροποποίηση του άρθρου 16 ώστε στην επόμενη Βουλή που θα κληθεί να καθορίσει το περιεχόμενο το νέου άρθρου να απαιτούνται 180 ψήφοι.

«Θέλουμε να είμαστε σαφείς και κρυστάλλινοι. Επειδή δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ειδικά μετά από αυτές τις δηλώσεις σας λέω το εξής για να είμαστε καθαροί. Η συναίνεση μας στην συνταγματική αναθεώρηση θα παρασχθεί μετά από συζήτηση και συναίνεση στο περιεχόμενο της διάταξης όχι στο αν θα αναθεωρήσουμε αλλά στο πώς θα το αναθεωρήσουμε.

Εμείς δεσμευόμαστε για την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να υπάρχει δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Εσείς δεσμεύεστε το ίδιο; Να μας απαντήσετε έως το τέλος συνεδρίασης αν δεσμεύεστε σε αυτό που εμείς λέμε πολλά έτη τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος.

Πιερρακάκης: “Έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ”

Απαντώντας ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για την… 6η κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ και ευχαρίστησε τον κ. Μάντζο καθώς «προεξόφλησε την εκλογική νίκη της ΝΔ στις εκλογές του 2027»:

«Αυτή τη στιγμή βιώσαμε την έκτη κυβίστηση του ΠΑΣΟΚ. Μας είπατε δηλαδή εφόσον αυτή η Βουλή είναι προτείνουσα θα καταψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου 16 επειδή δεν μας εμπιστεύεστε. Καταρχήν σας ευχαριστούμε που μας λέτε ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Στην επόμενη Βουλή επικυρώνεται η διατύπωση εφόσον υπερψηφίζεται σε αυτήν. Κατά δεύτερον λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε την αλλαγή του άρθρου σήμερα. Αυτό οφείλω να πω ότι με δεδομένη τη θετική σας στάση για τη Συνταγματική αναθεώρηση όπως λέγατε πριν επικυρώνει το γιατί εφόσον υπήρχε ο ζωτικός συνταγματικός χώρος για να κινηθούμε για την αναγνώριση, εγκατάσταση παραρτημάτων το πράξαμε».

Και ο κ. Πιερρακάκης συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα δεν είχε άλλο το περιθώριο να περιμένει το πότε θα μπορούσατε εντέλει διαμορφώνοντας την εσωτερική σας ισορροπία να συμφωνήσετε. Για να σας απαντήσω και στο δεύτερο ερώτημα. Να πω ότι η γνωμοδότηση Βενιζέλου – Σκουρή, Αλιβιζάτου, Μανιτάκη προέβλεπαν και τη δυνατότητα εγκατάστασης και κερδοσκοπικών παραρτημάτων. Εμείς φέραμε έναν νόμο ο οποίος μιλάει για μη κερδοσκοπικές δομές. Δεν υπάρχει η λέξη “θα” στην πολιτική που επιλέξαμε αλλά η λέξη “να”. Ιδού λοιπόν. Στο Σύνταγμα επιλέξατε να τα πούμε το σωτήριον έτος 2027. Θα τα πούμε τότε. Όπως λέει και η διαφήμιση που ακούγαμε μικροί “στο Βιλαμπάχο ακόμα τρίβουν”».

Σχετικά Άρθρα