Ινδονησία: Πιλότοι κοιμήθηκαν ταυτόχρονα εν ώρα πτήσης με 152 επιβάτες

 Ινδονησία: Πιλότοι κοιμήθηκαν ταυτόχρονα εν ώρα πτήσης με 152 επιβάτες

Ταυτόχρονα κοιμήθηκαν για περίπου 28 λεπτά και οι δύο πιλότοι κατά τη διάρκεια πτήσης της Batik Air από το Σουλαουέζι της Ινδονησίας προς την πρωτεύουσα Τζακάρτα. Το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη στις 25 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε προκαταρκτική έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών (KNKT), το γεγονός ότι οι δύο πιλότοι κοιμήθηκαν εν πτήσει είχε ως αποτέλεσμα μία σειρά από σφάλματα πλοήγησης, αλλά οι 153 επιβάτες του Airbus A320 της πτήσης της Batik Air και οι τέσσερις αεροσυνοδοί δεν έπαθαν απολύτως τίποτα.

Σύμφωνα με το channelnewsasia, το Υπουργείο Μεταφορών της Ινδονησίας δήλωσε το Σάββατο (09.03.2024) ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την τοπική αεροπορική εταιρεία Batik Air.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής αερομεταφορών M. Kristi Endah Murni, το υπουργείο «επιπλήττει έντονα την Batik Air για το περιστατικό», καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον χρόνο ανάπαυσης του πληρώματος των αεροσκαφών τους.

«Θα διενεργήσουμε έρευνα και επανεξέταση της λειτουργίας των νυχτερινών πτήσεων στην Ινδονησία που σχετίζονται με τη διαχείριση του κινδύνου κόπωσης για την Batik Air και όλους τους φορείς εκμετάλλευσης πτήσεων», ανέφερε ο Kristi σε δήλωσή του.

Σε διαθεσιμότητα οι 2 πιλότοι

Οι πιλότοι που ενεπλάκησαν στο περιστατικό της 25ης Ιανουαρίου τέθηκαν προσωρινά σε διαθεσιμότητα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του ομίλου Lion Air Group, στον οποίο ανήκει η Batik Air, δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του AFP για σχολιασμό.

Όλα άρχισαν περίπου μισή ώρα μετά την απογείωση του αεροσκάφους.

Ο 32χρονος κυβερνήτης ζήτησε άδεια από τον 28χρονο συγκυβερνήτη να ξεκουραστεί για λίγο, όπως και έγινε.

Στη συνέχεια, ο συγκυβερνήτης ανέλαβε τη διακυβέρνηση του αεροσκάφους, αλλά κατά λάθος αποκοιμήθηκε και αυτός, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Ασφάλειας Μεταφορών (KNKT).

Λίγα λεπτά μετά την τελευταία καταγεγραμμένη μετάδοση από τον συγκυβερνήτη, το κέντρο ελέγχου της περιοχής στην Τζακάρτα προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος, χωρίς να λάβει απάντηση.

Είκοσι οκτώ λεπτά μετά την τελευταία καταγεγραμμένη μετάδοση, ο πιλότος ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι ο συγκυβερνήτης του κοιμόταν και ότι το αεροσκάφος δεν βρισκόταν στη σωστή πορεία πτήσης.

Αμέσως ξύπνησε τον συνάδελφό του, απάντησε στις κλήσεις από την Τζακάρτα και διόρθωσε την πορεία πτήσης, αναφέρει η έκθεση.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια μετά το περιστατικό.

Σχετικά Άρθρα