Και επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ η Σουηδία!

 Και επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ η Σουηδία!

Μετά από δύο αιώνες ουδετερότητας και δύο ετών διαπραγματεύσεων, η Σουηδία έγινε επίσημα το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για να παραδώσει επίσημα τα έγγραφα επικύρωσης. Η συμφωνία επιτεύχθηκε δύσκολα μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με ορισμένα μέλη της συμμαχίας.

Την προσεχή Δευτέρα, η σουηδική σημαία πρόκειται να υψωθεί μπροστά από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία υποσχέθηκε να λάβει «αντίμετρα» ως απάντηση στην ένταξη της Στοκχόλμης, τα οποία θα εξαρτηθούν από «τις συνθήκες και την έκταση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Η ένταξη της Σουηδίας, μετά από εκείνη της Φινλανδίας πέρυσι, σημαίνει ότι όλες οι χώρες που συνορεύουν με τη Βαλτική Θάλασσα, με εξαίρεση τη Ρωσία, είναι πλέον μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία, αν και στρατιωτικά κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιστορικά προτιμούσαν να παραμείνουν εκτός της συμμαχίας, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Αν και η Σουηδία έχει συνεισφέρει στις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν έχει βιώσει πόλεμο μετά τη σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.

Σχετικά Άρθρα