Από 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – ”Κλειδώνει” το επόμενο διάστημα το ύψος της αύξησης

 Από 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός – ”Κλειδώνει” το επόμενο διάστημα το ύψος της αύξησης

Την 1η Απριλίου αναμένεται να δοθεί στους αγρότες η προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όμως, από την επόμενη χρονιά θα εφαρμοστεί ένας μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του φόρου, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ποσότητες πετρελαίου που χρησιμοποίησαν οι αγρότες. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες, θα αποφασιστεί το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, που θα χορηγηθεί από 1ης Απριλίου.

Πιο αναλυτικά, «κλειδώνει»το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο εντός του Μαρτίου, ενδεχομένως και πριν τις 22 του μηνός.

Έδαφος στις κυβερνητικές επιλογές φαίνεται να κερδίζει σύμφωνα με εκτιμήσεις, το σενάριο αύξησης 6,4 με 6,5% που δίνει βασικές αποδοχές περίπου 830 ευρώ/μήνα μεικτά από την 1η Απριλίου (καθαρά 706 ευρώ).

Ενισχύονται οι νέες μητέρες – Επιστροφή ΕΦΚ στους αγρότες

Κερδισμένες θα είναι οι νέες μητέρες, αφού από την 1η Απριλίου θα λαμβάνουν αυξημένο το ειδικό επίδομα μητρότητας καθώς περιλαμβάνεται στα επιδόματα που το ύψος τους εξαρτάται από τον εκάστοτε κατώτατο.

Ενίσχυση του εισοδήματος και για 100 χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους οι οποίοι εκτιμάται ότι θα δηλώσουν ηλεκτρονικά εντός του 2024 την απασχόλησή τους στην ειδική πλατφόρμα που άνοιξε πριν λίγες μέρες, λαμβάνοντας την σύνταξή τους χωρίς περικοπές.

«Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις των συνταξιούχων που εργάζονται και οι οποίοι από φέτος, από την 1η Ιανουαρίου λαμβάνουν πλέον το 100% της σύνταξής τους αντί για το 70% που έπαιρναν έως τώρα. Αυτό συνεπάγεται επιπλέον έσοδα έως 3.500 ευρώ ετησίως. Στο εξής θα υπάρχει μια παρακράτηση 10% επί του μισθού τους, που είναι ένας ειδικός πόρος για τον ΕΦΚΑ. Δήλωση απασχόλησης θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν όλοι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι, όμως εξαιρούνται από την παρακράτηση του 10% όσοι έχουν αναπηρία από κοινή ή επαγγελματική νόσο, από εργατικό ή από ατύχημα εκτός εργασίας και οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή παιδί που σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον εβδομαδιαίο σχολιασμότου μέσα από το λογαριασμό του στο facebook.

Προκαταβολή για την επιστροφή του φετινού ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο θα λάβουν την 1η Απριλίου οι αγρότες. Το συνολικό επιστρεφόμενο ποσό θα υπολογιστεί με βάση τις ανώτατες ποσότητες πετρελαίου ανά στρέμμα καλλιέργειας και θα φτάνει στο 50% του φόρου που αντιστοιχεί σ’ αυτές τις ποσότητες.

Από το 2025 ενεργοποιείται μόνιμος μηχανισμός: θα λαμβάνει και πάλι υπόψιν κάποιες ανώτατες ποσότητες πετρελαίου ανά στρέμμα καλλιέργειας με την διαφορά ότι θα επιστρέφεται το 100% και μέχρι την ανώτατη ποσότητα που θα καθοριστεί, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα παραστατικά αγορών.

Σχετικά Άρθρα