Τέμπη: Η κυβέρνηση δείχνει την πυροσβεστική για το μπάζωμα-“Δεν το ζήτησα” απαντά ο Ευ. Φαλάρας

 Τέμπη: Η κυβέρνηση δείχνει την πυροσβεστική για το μπάζωμα-“Δεν το ζήτησα” απαντά ο Ευ. Φαλάρας

Ένα από τα βασικά αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία των Τεμπών είναι το ποιος ή ποιοι έδωσαν την εντολή να καθαριστεί και να μπαζωθεί το σημείο του “εγκλήματος” όπως το χαρακτηρίζουν οι συγγενείς των θυμάτων, λίγες ημέρες μετά, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να σβηστούν και να εξαφανιστούν στοιχεία που θα φώτιζαν τουλάχιστον το σκέλος της πυρκαγιάς. Κυβερνητικές πηγές, κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο Χρήστος Τριαντόπουλος έσπευσαν να διαψεύσουν τα όσα καταγγέλλονται από πολλούς, ανάμεσά τους και η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος των Τεμπών, ενώ πέταξαν το μπαλάκι στην πυροσβεστική και τον Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελο Φαλάρα.

Ο ίδιος, όμως, σήμερα το μεσημέρι μίλησε στο documentonews.gr και διέψευσε με τη σειρά του τα όσα ισχυρίστηκε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και τα όσα διέρρεαν πηγές από το Μαξίμου.

Ειδικότερα ο κ. Φαλάρας αναφέρει: Εγώ ζήτησα να έρθουν οι γερανοί για να σηκωθούν τα βάρη και στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι γερανοί -για λόγους στατικότητας του πεδίου- ζήτησαν να έρθουν σταθερά αντικείμενα, κροκάλες και ψηφίδες, προκειμένου να πατήσουν σε στέρεο έδαφος, επειδή αυτό μετατοπιζόταν όσο σηκώνονταν τα βαγόνια. Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι να σηκωθούν και τα βαγόνια της επιβατικής που είχαν τις λαμαρίνες. Όταν σηκώθηκαν και οι τελευταίες λαμαρίνες και ελέγξαμε πως δεν υπήρχε άλλος νεκρός στο πεδίο, συνεχίσαμε να μένουμε στο σημείο έως ότου φύγαμε την Παρασκευή.

Σε ερώτηση εάν είχε συμμετοχή στη μετέπειτα εκχωμάτωση και το μπάζωμα του πεδίου ο κ. Φαλάρας ξεκαθάρισε « όχι. Εγώ, δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμα και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ήταν, δηλαδή, το τελευταίο σημείο και είχαν “φύγει” και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση. Έχω πικρία αν λέει ότι δεν έκανα καλά τη δουλειά μου».

  • Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών 2023, δήλωσε πως είχε στείλει εξώδικο προς τον πρώην περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστό, καθώς είχε μάθει ότι το μπάζωμα ήταν απόφαση της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με την ίδια, ο κ. Αγοραστός, σε γραπτή απάντηση, επισήμανε ότι ακολούθησε εντολές, οι οποίες ήρθαν από τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

«Εγώ έστειλα ένα εξώδικο στον κ. Αγοραστό και έλαβα μία απάντηση γραπτή, η οποία ανέφερε ότι “εγώ ακολουθούσα εντολές, οι οποίες ήρθαν από τον κύριο Τριαντόπουλο. Έγιναν δύο συνεδριάσεις και μου δόθηκε αυτή η εντολή”» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κ. Καρυστιανού το έγγραφο υπάρχει στη δικαιοσύνη και δεν έχει γίνει τίποτα.

Τι είπε ο Τριαντόπουλος

Μιλώντας, το πρωί της Παρασκευής, στη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, έριξε τις ευθύνες για το μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος των Τεμπών στην Πυροσβεστική.

«Δεν έδωσα καμία εντολή για να μπαζωθεί ο χώρος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν είναι αληθές» ανέφερε, μεταξύ άλλων, έπειτα από ερώτηση βουλευτή της Ελληνικής Λύσης.

Όπως είπε «το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι κάτι που με έχει σημαδέψει, όπως και όλους μας. Γι’ αυτό και κάθε αναφορά που κάνω είναι με σεβασμό στα θύματα και τους οικείους τους. Και πάντα είμαι ξεκάθαρος. Οι ισχυρισμοί, λοιπόν, αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το είχα υπογραμμίσει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα».

Στο σημείο εκείνο ο κ. Τριαντόπουλος υποστήριξε: «Οι αρμόδιοι που συμμετείχαν στο Συντονιστικό, έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστικής, αποφάσισαν τις παρεμβάσεις και τις διαμορφώσεις του χώρου και οι οποίες έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπεται από το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών. Οι λεπτομέρειες έχουν απαντηθεί από αυτούς που είχαν την υπηρεσιακή ευθύνη στο πεδίο ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες, να εντοπιστούν τα θύματα και να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Διαμόρφωσαν τον χώρο όπως οι ίδιοι έκριναν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, τις διαδικασίες και τις ανάγκες που εντόπισαν. Κι όχι με εντολές. Προχώρησαν με ενέργειες προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν το πραγματικά δύσκολο έργο τους, την έρευνα και να ανταποκριθούν στις αγωνίες των οικογενειών και συγγενών τους. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε «δεν έδωσα εντολές για κάτι. Δεν είχα τέτοιο ρόλο, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα. Δεν συμμετείχα στις συνεδριάσεις του Συντονιστικού – μια απλή αναζήτηση στα πρακτικά το επιβεβαιώνει», προσθέτοντας πως «δεν αναφέρομαι στην εξώδικη απάντηση του Κώστα Αγοραστού (πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας) και αυτό μπορεί κάποιος απλά να το επιβεβαιώσει, άλλωστε το έχει δηλώσει δύο φορές και ο πρώην περιφερειάρχης. Ημουν και είμαι πάντα ξεκάθαρος. Ημουν εκεί για να βοηθήσω όσους επιχειρούσαν σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Με σεβασμό στις οικογένειες και τη Δικαιοσύνη που θα ρίξει φως σε όλα, όπως θέλουμε όλοι».

Μαρινάκης: Επιχειρησιακή η απόφαση

Παίρνοντας τη σκυτάλη, λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «κάλυψε» πλήρως τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα της περιοχής.

Όπως είπε: «Δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπουλο, ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης να μπαζωθεί ο χώρος. Είναι σημαντικό να μη διακινούνται ειδήσεις που προκαλούν αναστάτωση».

«Όλοι αυτοί που μας πετάνε λάσπη, και αναφέρομαι στην αντιπολίτευση, όταν το κάνουν καλό θα είναι να έχουν στοιχεία. Το να διακινούμε θεωρίες συνωμοσίας και να παίζουμε με τον πόνο των συγγενών δεν είναι τίμιο. Αυτό είναι κάτι που το κάνουν κόμματα του κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, η απόφαση για το μπάζωμα της περιοχής του δυστυχήματος ελήφθη υπηρεσιακά και δεν έγινε προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους συγκάλυψη. «Μια από τις βασικές προτεραιότητες ήταν να βρεθούν άνθρωποι όσο το δυνατόν νωρίτερα και να προχωρήσουν οι έρευνες» είπε, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη για τη σχετική έρευνα.

Σχετικά Άρθρα