Δεκαήμερο “φωτιά” για την κυβέρνηση- Ανοιχτά μέτωπα για Τέμπη, ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, αγροτικό

 Δεκαήμερο “φωτιά” για την κυβέρνηση- Ανοιχτά μέτωπα για Τέμπη, ακρίβεια, Υγεία, Παιδεία, αγροτικό

Ξεκινάει κρίσιμο δεκαήμερο για την κυβέρνηση καθώς έχει μπροστά της πολλά και δύσκολα μέτωπα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Ακρίβεια, αγροτικές κινητοποιήσεις, φοιτητικά συλλαλητήρια, απογευματινά ιατρεία  και η τραγωδία των Τεμπών, συνθέτουν το παζλ των κρίσιμων ζητημάτων που έχει να διαχειριστεί το Μέγαρο Μαξίμου την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση επιδίδεται σε γενικότερο σφυροκόπημα της κυβέρνησης.

Η μείωση τιμών σε βασικά αγαθά αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Από σήμερα, τίθενται σε ισχύει τα νέα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να μπει φρένο στις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ο πρωθυπουργός κατά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, έθεσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών επισημαίνοντας ότι περίπου 1.500 κωδικοί προιόντων στα σούπερ μάρκετ θα έχουν μειωμένες τιμές από σήμερα. Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν σε σειρά προηγούμενων μέτρων που όμως δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι βέβαιο πως σε περίπτωση που αποδειχθούν και τα νέα μέτρα αναποτελεσματικά τότε θα φουντώσει η δυσαρέσκεια των πολιτών και θα επιταχυνθεί η κυβερνητικά φθορά λίγο πριν τις Ευρωεκλογές.   

Ο τομέας της Υγείας αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει η κυβέρνηση στη δεύτερη θητεία της. Προεκλογικά ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί πως θα κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. Στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των ιατρείων και της μείωσης του μεγάλου χρόνου αναμονής των χειρουργείων η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή την λειτουργία απογευματινών χειρουργείων από σήμερα.

Το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει ότι με αυτό το μέτρο  θα αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία και θα μειωθούν οι λίστες αναμονής καθώς οι ασθενείς θα μπορούν να πληρώσουν ένα μέρος του κόστους της επέμβασης και να ενταχθούν στα απογευματινά χειρουργεία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τολμηρή μεταρρύθμιση την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων τονίζοντας πως «για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε πριν από 20 χρόνια αλλά μέχρι σήμερα ποτέ δεν εφαρμόστηκε». 

Το επόμενο ανοικτό μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση αφορά τις αντιδράσεις των φοιτητών για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην χώρα μας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή στις 8 Μαρτίου.

Όμως, εκτός από τους φοιτητές, η κυβέρνηση έχει απέναντι της και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που εγείρουν αντιδράσεις τόσο επι της ουσίας όσο και επι της διαδικασίας της ψήφισης του νομοσχεδίου. Πιο συγκεκριμένα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει ισχυρές ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων ρυθμίσεων που προσκρούουν στο άρθρο 16 του Συντάγματος. Ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Ολομέλειας αναμένεται να υπεραμυνθεί των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων ενώ την ίδια στιγμή οι φοιτητές θα κορυφώσουν τις αντιδράσεις τους. 

 Την ερχόμενη Παρασκευή, την ίδια ημέρα που στην Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής τα κόμματα καλούνται να καταθέσουν τα πορίσματα τους για την τραγωδία των Τεμπών. Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση τακτικές συγκάλυψης των ευθυνών. 

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει να περιοδεύσει στην Θεσσαλία όπου θα συναντηθεί με αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν γρηγορότερα οι αποζημιώσεις στους αγρότες αλλά να τρέξει γρηγορότερα η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών από την πρόσφατη θεομηνία Daniel

Σχετικά Άρθρα