Χαρίτσης: Για την Αριστερά της κοινωνικής ισότητας και της κλιματικής δικαιοσύνης, όχι του ναρκισσιστικού εγώ μας

 Χαρίτσης: Για την Αριστερά της κοινωνικής ισότητας και της κλιματικής δικαιοσύνης, όχι του ναρκισσιστικού εγώ μας

Ο Αλέξης Χαρίτσης, σε μία κατάμεστη αίθουσα στο ΣΕΦ την Παρασκευή (01/03), έδωσε αναλυτικές πτυχές του πολιτικού σχεδίου της Νέας Αριστεράς θέτοντας ως στόχο “τη δημιουργία του δικού μας 41%” στο πλαίσιο της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Νέας Αριστεράς. Ο κύριος Χαρίτσης άρχισε την ομιλία του από την τραγωδία των Τεμπών λέγοντας ότι “ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη, ήταν ένα έγκλημα που αποκάλυψε ότι υπάρχει μία σκληρή πραγματικότητα. Μίας χώρας με διαλυμένες υποδομές. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα ξεχαστεί, θα αποδοθεί δικαιοσύνη”.

Επιτέθηκε, επί της ευκαιρίας, στην κυβέρνηση άμεσα: “Η Ελλάδα που δεν ξεχνά είναι η δική μας Ελλάδα, η κοινωνία που αντιστέκεται, που στέκεται αλληλέγγυα. Η κυβέρνηση όμως προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών, αυτό έχουμε απέναντί μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει εκφυλίσει τους θεσμούς. Το κράτος επιδοτεί την ακρίβειας και ανοίγει την πόρτα στα κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα. Δείτε και το παράδειγμα των εξοπλισμών στο οποίο σπαταλούνται πολύτιμοι πόροι. Αυτή είναι η δεξιά και δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ όσο και αν ο κ Μητσοτάκης προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο”.

Εν συνεχεία άρχισε να δίνει το στίγμα της νέας πολιτικής πρότασης που κομίζει η Νέα Αριστερά: “Η Ελλάδα του 2024 είναι μια χώρα όπου συγκρούεται το αίτημα για μια καλύτερη ζωή με μια πολιτική που λέει ότι δεν πρέπει να ζητάτε περισσότερα. Να είστε όλες και όλοι ευχαριστημένοι που μπορείτε να επιβιώνετε. Αυτό σας αξίζει. Τόσο σας πρέπει.

Δεν μας αξίζει όμως να ζούμε έτσι. Δεν θέλουμε να ζούμε έτσι. Δεν θα ζήσουμε έτσι. Αυτό είναι το μήνυμα της Νέας Αριστεράς. Μήνυμα ανυπακοής και αγώνα. Μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας. Μήνυμα για τη ζωή που μας αξίζει.

Αυτό που θέτουν οι πολίτες, αυτό που θέτουν οι αριστεροί και οι αριστερές, αυτό θέτουν οι πολλοί και οι πολλές, που από διαφορετικές αφετηρίες ασφυκτιούν με την πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη: τι πρέπει να γίνει για να ανατρέψουμε την κυριαρχία της Δεξιάς; Πώς θα φτιάξουμε το δικό μας 41%;“.

Σήμερα, φτιάχνουμε, με τη δική σας ενεργή συμμετοχή, αυταπάρνηση και συγκινητική προσπάθεια, το κόμμα της Αριστεράς που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Το κόμμα που θα είναι ο καθοριστικός καταλύτης για τη συγκρότηση εκείνης της αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος. Σήμερα εδώ φτιάχνουμε το μεγάλο, ευρύχωρο, ανοιχτό σπίτι της Αριστεράς. Το κόμμα των καιρών μας. Την Αριστερά της εποχής μας”.

Ορίζοντας την αριστερή ταυτότητα τόνισε πως  “η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα. Είναι οι μνήμες των καλύτερων στιγμών του λαού μας. Είναι το νήμα εκείνων των ρωγμών στον ιστορικό χρόνο που τα όνειρα των πολλών πήραν εκδίκηση. Είναι η κοσμογονία της Αντίστασης στον φασισμό, το ατίθασο χαμόγελο του ΕΔΑιτη στα μετεμφυλιακά χρόνια, οι ανυπότακτοι φοιτητές και φοιτήτριες στις πύλες του Πολυτεχνείου, οι δημιουργικοί και ασυμβίβαστοι άνθρωποι που έφτιαξαν την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, των κοινωνικών αγώνων για το 8ωρο και το μεροκάματο, των μεγάλων συναυλιών της συλλογικής ανάτασης, της οργάνωσης και του αγώνα στα χρόνια της κρίσης, του μαχητικού αντιφασισμού, της διαρκούς προσπάθειας, του διαρκούς αγώνα με ασίγαστο πάθος, για μια χώρα που θα έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του”.

Σημείωσε τον κίνδυνο “να ακολουθήσει η χώρα τη γενική ευρωπαϊκή τάση όπου το αντίπαλο δέος στις αντικοινωνικές πολιτικές της Δεξιάς έρχεται στην τρομακτική εκδοχή της ενίσχυσης του ανορθολογισμού, του μίσους, της ξενοφοβίας”.

Γι’ αυτό, τόνισε, “μόνο μια ισχυρή Αριστερά, Αριστερά μέσα στην κοινωνία και στα προβλήματά της, μπορεί να δώσει αποτελεσματικά τη μάχη με την άκρα Δεξιά. Μόνο μια ισχυρή Αριστερά μπορεί να δώσει απάντηση στην ανασφάλεια και στο φόβο. Η Νέα Αριστερά, λοιπόν, ιδρύθηκε ως πράξη αντίστασης στην ταπείνωση και στον εκφυλισμό”.

Άσκησε, όπως αναμενόταν, σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “μετεξελίσσεται γοργά σε ένα κόμμα δίχως συνοχή και πειστική πρόταση, ένα κόμμα που δεν έχει πλέον σχέση με την Αριστερά, ένα κόμμα μεσσιανικό που φλερτάρει με τις νοοτροπίες της alt-right, αυτές μας οι εκτιμήσεις, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν” όμως παράλληλα απεύθυνα αίτημα συστράτευσης “σε όλους και όλες που νιώθουν ότι δεν πάει άλλο, που βλέπουν ότι δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, που πονάνε αλλά καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προχωρήσουν”.

Κατέληξε, “σημαδεύοντας” τον Στέφανο Κασσελάκη: “Στη Νέα Αριστερά δεν ψάχνουμε για αντίπαλο στις γραμμές μας για να μονομαχήσουμε και να επιβεβαιώσουμε το ναρκισσιστικό εγώ μας”.

Κατέθεσε άμεσο σχέδιο δράσης για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας με κύριους άξονες:

  • Την ακρίβεια
  • τον αναπτυξιακό ρόλο του κράτους
  • την οικονομία των πολλών και όχι του 1/3
  • την κλιματική μετάβαση
  • τη στεγαστική κρίση με στόχο μία κοινωνία για σπίτι για όλους
  • την εξωτερική πολιτική που θα παράγει σταθερότητα και ειρήνη
  • την προστασία των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και της δημοκρατίας

Ολοκλήρωσε ως εξής: “Σήμερα, εδώ, φτιάχνουμε το νέο κόμμα της Αριστεράς. Το ανοιχτό σπίτι του κόσμου της Αριστεράς, της δημοκρατίας, της δημιουργίας. Των αγώνων και των οραμάτων.

Σήμερα, εδώ, προσκαλούμε κάθε πολίτη που νιώθει ότι «δεν πάει άλλο», να φτιάξουμε μια νέα πολιτική κοινότητα με νεανικότητα, ενθουσιασμό και συντροφικότητα.

Σήμερα, εδώ, βάζουμε τα θεμέλια για την ισχυρή αντιπολίτευση στην πολιτική της Δεξιάς και του κυρίου Μητσοτάκη.

Σήμερα, εδώ, ανανεώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε από την πρώτη στιγμή: ότι θα τα δώσουμε όλα, την ενέργεια και το πάθος μας, στη μεγάλη υπόθεση που έχει ανάγκη η εποχή μας. Στη σύγχρονη Αριστερά. Στην Αριστερά που ενώνει, συνθέτει, δημιουργεί. Στην Αριστερά που παλεύει για την κοινωνική ισότητα, την κλιματική δικαιοσύνη, την νέα εποχή της δημοκρατίας μας”.

Σχετικά Άρθρα