Τέμπη: Αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ ζητούν συγγενείς του ελεγκτή από την Hellenic Train

 Τέμπη: Αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ ζητούν συγγενείς του ελεγκτή από την Hellenic Train

Αύριο η πρώτη δίκη για τα Τέμπη. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στην αγωγή, εξαιτίας της μη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας ο μηχανοδηγός, ήταν υποχρεωμένος, με εντολή σταθμάρχη να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών.

Το συνολικό ποσό του 1 εκατ. ευρώ διεκδικούν από την Hellenic Train με αγωγή που έχουν καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συγγενείς θύματος της τραγωδίας των Τεμπών.

Πρόκειται για τη σύζυγο, τους δυο γιους και την αδελφή του ελεγκτή της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο στο δυστύχημα. Η αγωγή τους έχει προσδιοριστεί μάλιστα να συζητηθεί αύριο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, δεν αποκλείεται να αναβληθεί καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Hellenic Train προτίθεται να καταθέσει αίτημα για αναβολή.

Η αποζημίωση που αξιώνουν οι συγγενείς του αδικοχαμένου ελεγκτή είναι για ψυχική οδύνη από τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου.

Στην αγωγή επικαλούνται τα συμπεράσματα πραγματογνωμόνων για την απουσία ή την ελλιπή λειτουργία σειράς συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας με αποτέλεσμα να μην υπάρχει στην πραγματικότητα το σύστημα τηλεδιοίκησης εντός των σταθμών και στην ανοιχτή γραμμή, αφήνοντας τον εν υπηρεσία σταθμάρχη ως μοναδικό εποπτεύοντα της πορείας των συρμών. Από την πραγματογνωμοσύνη αποδεικνύεται πως δεν λειτουργούσε το εγκατεστημένο επί των γραμμών και των συρμών σύστημα ETCS, που με την παράλληλη λειτουργία των ελεγχόμενων πεδίων γραμμής και της φωτοσήμανσης, θα απέτρεπε με βεβαιότητα το συμβάν και χωρίς την απαίτηση ανθρώπινης παρέμβασης.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται στην αγωγή, εξαιτίας της μη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας ο μηχανοδηγός, ήταν υποχρεωμένος, με εντολή σταθμάρχη να κινείται κατά παράβαση των κανόνων κυκλοφορίας συρμών.

Σχετικά Άρθρα