Απρόσμενη εξέλιξη το “τσουνάμι” υπογραφών για τα Τέμπη-Αποφάσεις για την Εξεταστική-Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό

 Απρόσμενη εξέλιξη το “τσουνάμι” υπογραφών για τα Τέμπη-Αποφάσεις για την Εξεταστική-Η τοποθέτηση Μητσοτάκη στο υπουργικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή θα κηρύξει την έναρξη του συνεδρίου της ΔΑΠ και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Λάρισα όπου θα έχει συνάντηση με τους Θεσσαλούς αγρότες. Στο συνέδριο της ΔΑΠ αναμένεται να προτάξει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και ταυτόχρονα να κάνει μασάζ στους δεξιούς ψηφοφόρους και να στείλει μηνύματα εν όψει των ευρωεκλογών. Όσον αφορά στη συνάντηση με τους Θεσσαλούς αγρότες, την Παρασκευή θα καθοριστεί το “καλάθι” που θα έχει μαζί του.

Η Θεσσαλία άλλωστε ήταν η μόνη περιφέρεια την οποία η ΝΔ έχασε στις αυτοδιοικητικές από υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Και στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θέλει να ρίξει βάρος στην περιοχή, εκτιμώντας ότι τελικά οι δεξιοί αγρότες δεν θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Το αγροτικό αν και παραμένει πρόβλημα καθώς οι αγρότες στην πλειοψηφία ψήφισαν τη ΝΔ, δεν είναι το μόνο. Η ακρίβεια είναι ακόμη ένα σημαντικό καθώς η κυβέρνηση βλέπει ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν. Έτσι στο κοντινό δρόμο προς τις ευρωεκλογές όλα αυτά ενδεχομένως μεταφράζονται σε ψήφο διαμαρτυρίας και μπορεί η αντιπολίτευση με βάση τις δημοσκοπήσες να απέχει από το να χαρακτηριστεί απειλή όμως σε καμία περίπτωση όλα αυτά δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Όμως τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Η συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου στο ψήφισμα για την απόδοση ευθυνών στο έγκλημα των Τεμπών, με περισσότερες από 1 εκατ. υπογραφές, εκ των πραγμάτων αποτελεί νέα πηγή ανησυχίας στην κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία καλείται πλέον να το αντιμετωπίσει.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα και μάλιστα ενώθηκαν με τις απεργιακές διαδηλώσεις με κύριο αίτημα την απόδοση Δικαιοσύνης.

  • Ήδη η δικογραφία του ειδικού εφέτη ανακριτή έφθασε στην Εξεταστική της Βουλής (παραμένει ζητούμενο τι θα γίνει) ενώ ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης, σε μια σημαντική εξέλιξη αναμένεται να ορίσει νέο πραγματογνώμονα, μετά τις διαφορές που έχουν ανακύψει σε διάφορες κρίσιμα θέματα μεταξύ των πορισμάτων του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, και του πραγματογνώμονα που ορίστηκε αρχικά από τη δικαιοσύνη.

Στην κυβέρνηση αλλά και στη ΝΔ βλέπουν ότι οι υπογραφές στο ψήφισμα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της προέδρου του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού αυξάνονται έχοντας ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο. Μέσα σε λίγες ώρες χθες, οι υπογραφές άγγιξαν το 1,1 εκατ. και συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

  • Κυβερνητικά στελέχη ανάφεραν χαρακτηρσιτικά: «Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για ένα ισχυρό κίνημα πολιτών που δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε πολιτικά, αλλά ούτε πρακτικά» καθώς υπάρχει πλέον ισχυρότατη κοινωνική πίεση για κοινωνικά δικαιοσύνη.

Τα γεγονότα γεννούν δεύτερες σκέψεις και για την εξεταστική επιτροπή και δεν αποκλείουν πλέον μία ολιγοήμερη παράταση για την κατάθεση των πορισμάτων (η προθεσμία λήγει στις 8 Μαρτίου), προκειμένου τα κόμματα να διαβάσουν – όχι να λάβουν – το περιεχόμενο της δικογραφίας του Εφέτη ανακριτή της Λάρισας, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός της ημέρας.

Υπό αυτό το πρίσμα το ενδιαφέρον στρέφεται στα πολιτικά μηνύματα που θα στείλει ο πρωθυπουργός κατά εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα