Τέμπη/Εξεταστική: Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου σύγκληση με βάση τη δικογραφία του Εφέτη ανακριτή

 Τέμπη/Εξεταστική: Η κυβέρνηση απορρίπτει εκ νέου σύγκληση με βάση τη δικογραφία του Εφέτη ανακριτή

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για την κυβέρνηση καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Με αφορμή την επέτειο του δυστυχήματος που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, η ΑΔΕΔΥ έχει προκήρυξε 24ωρη απεργία. Επι ένα χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταλογίζει στην κυβέρνηση πρακτικές συγκάλυψης της υπόθεσης και η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση πως προσπαθεί να εργαλειοποιήσει τον πόνο των συγγενών των θυμάτων για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. 

«Η κυβέρνηση δεν ενήργησε, ούτε νομοθέτησε με στόχο τη συγκάλυψη του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι μία ημέρα που η ζωή των συγγενών των θυμάτων, άλλαξε οριστικά και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι εάν δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο».

  • Από το Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν την βούληση της κυβέρνησης να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν και η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη το έργο της.

Παράλληλα, τονίζουν πως η στήριξη στις οικογένειες είναι δεδομένη και δεν χωρούν σε αυτό πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την ανάταξη και την αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου. Με αφορμή την σημερινή «μαύρη επέτειο» του τραγικού δυστυχήματος, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέλαβε  ένα σύνολο πρωτοβουλιών για την ανάταξη, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου. 

  • Την ίδια ώρα όμως, η εξεταστική επιτροπής της Βουλής που διερευνά τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος απέρριψε χθες το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ για να  συγκληθεί εκ νέου η επιτροπή και να συνεδριάσει για τη νέα δικογραφία του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας για το δυστύχημα των Τεμπών.

Πηγές από το προεδρείο της εξεταστικής επιτροπής αναφέρουν ότι η νέα δικογραφία δεν έχει παραληφθεί ακόμα από την Βουλή επισημαίνοντας όμως πως όταν παραληφθεί θα τεθεί στην διάθεση των μελών της επιτροπής.

«Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και τον πόνο των συγγενών τους, οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε απολύτως θεσμικά με γνώμονα την αποκάλυψη της αλήθειας» προσθέτουν οι ίδιες πηγές. 

  • Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την εξεταστική επιτροπή κάνοντας λόγο για προφανή επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης, όταν η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα τους για να κληθούν συμπληρωματικοί μάρτυρες και να παραταθούν οι εργασίες της επιτροπής.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της εφόσον εξετάστηκαν συνολικά 37 μάρτυρες μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Μεταφορών που είχαν διαχειριστεί την επίμαχη σύμβαση 717, αλλά και ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής που απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής με στοιχεία. 

Σχετικά Άρθρα