Στο νοσοκομείο ο Πάπας Φραγκίσκος

 Στο νοσοκομείο ο Πάπας Φραγκίσκος

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα γρίπης. Από το γραφείο Τύπου του Βατικανού ανακοινώθηκε πως ο 87χρονος Ποντίφικας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Gemelli της Ρώμης για «διαγνωστικές εξετάσεις» πριν επιστρέψει στο Βατικανό αμέσως μετά. Σε δήλωση τη Δευτέρα, είχε πει ότι έπασχε από «ελαφρά» συμπτώματα γρίπης, ωστόσο είχε περιορίσει αρκετά την «ατζέντα» των υποχρεώσεών του.

Ο Πάπας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από κακή υγεία, εισήχθη στο Gemelli τον περασμένο Μάρτιο με οξεία βρογχίτιδα. Αρχικά, το Βατικανό είπε ότι ήταν εκεί για προγραμματισμένες εξετάσεις, αλλά ο ποντίφικας αποκάλυψε αργότερα ότι ένιωσε πόνο στο στήθος του και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, όπου διαγνώστηκε με βρογχίτιδα. Αφού πήρε εξιτήριο, ειρωνεύτηκε: «Είμαι ακόμα ζωντανός».

Τον Ιούνιο εισήχθη ξανά στο Gemelli για ιατρικό έλεγχο.

Τον Νοέμβριο, ο Φραγκίσκος, ο οποίος εμφανίζεται συχνά σε αναπηρικό καροτσάκι ή με μπαστούνι λόγω πόνου στο ισχιακό νεύρο και ενός προβλήματος στο γόνατο, είπε κατά τη διάρκεια ακροατηρίου με Ευρωπαίους ραβίνους ότι δεν αισθανόταν καλά, όπως είπε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ματέο Μπρούνι.

Ο Φραγκίσκος είχε αφαιρέσει μέρος του πνεύμονα στις αρχές των 20 του, ενώ εκπαιδεύτηκε για να γίνει ιερέας στην πατρίδα του, την Αργεντινή. Τον Ιούνιο του 2021 υποβλήθηκε σε εγχείρηση παχέος εντέρου.

Συχνά έχει αναφερθεί ότι θα παραιτηθεί εάν η κακή υγεία τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του. Τον Δεκέμβριο αποκάλυψε ότι είχε επιλέξει τον τόπο ταφής του – τη Βασιλική της Santa Maria Maggiore στη γειτονιά Esquilino της Ρώμης – παραβιάζοντας τη μακρόχρονη παράδοση των παπών να ταφούν στις σπηλιές κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Σχετικά Άρθρα