Τουρκία:Ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ -Βίντεο την στιγμή του “χτυπήματος” -Η εκτίμηση Λέκκα

 Τουρκία:Ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ -Βίντεο την στιγμή του “χτυπήματος” -Η εκτίμηση Λέκκα

Σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Τουρκία, στην κωμόπολη Μπίγα, του νομού των Δαρδανελίων (Τσανάκκαλε) της βορειοδυτικής Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 27,03 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Μπίγα, στη γειτονική πόλη των Δαρδανελίων -πρωτεύουσα του νομού- και τους γειτονικούς νομούς γύρω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους.

Ο δήμαρχος της Μπίγας, Μπουλέντ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιο πρόβλημα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε: «Στον σεισμό των 4,6 βαθμών που σημειώθηκε στη Μπίγα του Τσανάκκαλε, η Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων και όλες οι ομάδες των αρμόδιων οργάνων μας ξεκίνησαν επιτόπιες σαρώσεις. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανησυχητική κατάσταση. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Βίντεο την στιγμή του σεισμού:

Λέκκας: Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

Την εκτίμηση πολλών σεισμολόγων ότι επίκειται ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωινό της Δευτέρας (26/02), ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι σε μια μεγάλη τεκτονική δομή –το ρήγμα Βόρειας Ανατολίας, μήκους 1.300 χλμ.- το μόνο τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό, είναι στον θαλάσσιο χώρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είπε επίσης ότι 50 χιλιόμετρα νοτιότερα υπάρχει το ρήγμα της Προύσας που επίσης παρουσιάζει υστέρηση.

«Περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη» τόνισε, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι εκτίμηση μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά επιστημόνων και από άλλες χώρες. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι, επειδή στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι, υπάρχει μεγάλη έκθεση του πληθυσμού.

Ερωτηθείς αν κινδυνεύει και η Αγία Σοφία, απάντησε ότι πρόκειται για μνημείο με μεγάλη τρωτότητα. Σημείωσε επίσης ότι στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, το ένα τρίτο των κτηρίων είναι παλιές κατασκευές, ενώ άλλο ένα τρίτο είναι μεν σύγχρονες κατασκευές, ωστόσο σε αντίστοιχα κτήρια στην Αντιόχεια υπήρξαν μεγάλα θέματα.

Σχετικά Άρθρα