Τι είναι το “Project 2025”, ή πώς ο Τραμπ μπορεί να γίνει χειρότερος ακόμα και από τον… Τραμπ!

 Τι είναι το “Project 2025”, ή πώς ο Τραμπ μπορεί να γίνει χειρότερος ακόμα και από τον… Τραμπ!

Street Art για τον Ντόναλντ Τραμπ- Κάτω: γκράφιτι του Banksy

Το Project 2025 είναι ένα σχέδιο για την αναμόρφωση της εκτελεστικής εξουσίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024 . Και είναι η πλατφόρμα με την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί εκ νέου την προεδρία τον προσεχή Νοέμβριο με τους αναλυτές ήδη να επισημαίνουν πως ότι έζησε η Αμερική κατά την πρώτη θητεία του να αποδειχθεί ήπιο μπροστά σε όσα φέρεται να έχει σκοπό να εφαρμόσει εάν ξαναμπεί στο Οβάλ Γραφείο.

Το Project2025 ιδρύθηκε, ως κίνημα, δεξαμενή σκέψης και πολιτική πλατφόρμα, το 2022, το έργο και επιδιώκει να στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες συντηρητικούς στην Ουάσιγκτον για να αντικαταστήσει τους υπάρχοντες υπαλλήλους της ομοσπονδιακής δημόσιας υπηρεσίας που χαρακτηρίζει ως το « βαθύ κράτος » και έτσι να προωθήσει τους στόχους του επόμενου Ρεπουμπλικανού προέδρου- εν προκειμένω του Ντόναλντ Τραμπ . Αν και οι συμμετέχοντες στο έργο δεν μπορούν υποτίθεται να προωθήσουν έναν συγκεκριμένο προεδρικό υποψήφιο, πολλοί έχουν στενούς δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ και την προεδρική εκστρατεία “Τραμπ 2024”. Το σχέδιο θα πραγματοποιούσε μια ταχεία εξαγορά ολόκληρου του εκτελεστικού κλάδου σύμφωνα με μια μαξιμαλιστική εκδοχή της ενιαίας εκτελεστικής θεωρίας – μια θεωρία που προτείνει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει απόλυτη εξουσία στην εκτελεστική εξουσία.

Η οργάνωση των υπερσυντηρητικών- Όλοι οι άνθρωποι του Τραμπ

Η ανάπτυξη του σχεδίου διευθύνεται από το The Heritage Foundation , μια αμερικανική συντηρητική δεξαμενή σκέψης, σε συνεργασία με περισσότερους από 100 εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Turning Point USA με επικεφαλής τον Charlie Kirk, το Συντηρητικό Ινστιτούτο Συνεργασίας , συμπεριλαμβανομένου του πρώην Επιτελάρχη του Τραμπ, Μαρκ Μίντοους, ως ανώτερου εταίρου· το Κέντρο για την Ανανέωση της Αμερικής υπό την ηγεσία του πρώην Διευθυντή του Γραφείου Διοίκησης και Προϋπολογισμού που είχε διοριστεί από τον Τραμπ , Russell Vought, και το America First Legal με επικεφαλής τον πρώην ανώτερο σύμβουλο του Trump Stephen Miller .

Ακόμα και η κατάργηση του FBI στο τραπέζι

Το Project 2025 προβλέπει εκτεταμένες αλλαγές σε ολόκληρη την κυβέρνηση, ιδιαίτερα όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική πολιτική και τον ρόλο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Το σχέδιο προτείνει τη μείωση της χρηματοδότησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ), την κατάργηση του FBI και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας , την κατάργηση των κανονισμών για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή για να ευνοηθεί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων και η κατάργηση των Υπουργείων Παιδείας και Εμπορίου. Επικαλούμενη μια ανώνυμη πηγή, η Washington Post ανέφερε ότι το Έργο 2025 περιλαμβάνει την άμεση επίκληση του νόμου περί εξέγερσης του 1807 για την ανάπτυξη του στρατού για την επιβολή του νόμου της χώρας και την καθοδήγηση του DOJ να καταδιώξει τους αντιπάλους του Τραμπ.

Ο Διευθυντής Έργου Paul Dans, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ, δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι το Project 2025 «προετοιμάζεται συστηματικά να πορευτεί στην εξουσία και να φέρει έναν νέο στρατό, ευθυγραμμισμένους, εκπαιδευμένους και ουσιαστικά οπλισμένους συντηρητικούς έτοιμους να πολεμήσουν ενάντια στα βαθιά κατάσταση.

Η κρυφή ατζέντα

Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή! : Ο Τραμπ πέρασε την πρώτη του θητεία καταρρίπτοντας τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της κυβέρνησης Ομπάμα, έβαλε τους λομπίστες ορυκτών καυσίμων επικεφαλής βασικών υπηρεσιών και αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα – καθιστώντας τις ΗΠΑ το μόνο έθνος στον κόσμο που απέρριψε το σύμφωνο ορόσημο.

Για τη συνέχεια, όπως αποκαλύπτει σε εκτενή έρευνα του το Politico, οι υποστηρικτές του θέλουν ο Τραμπ να κυνηγήσει την ίδια την ομοσπονδιακή επιστήμη του κλίματος – και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει τις κυβερνητικές πολιτικές.

Ο Τραμπ όχι μόνο αρνήθηκε να προχωρήσει τόσο μακριά κατά την πρώτη του θητεία, αλλά οι υπηρεσίες του συνέχισαν να κάνουν εκτιμήσεις για το κλίμα που δήλωναν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας αποτελεί απειλή για το μέλλον της χώρας .

Οκτώ ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, το επιστημονικό γραφείο του στον Λευκό Οίκο απέλυσε ακόμη και κομματικούς ερευνητές που είχαν προσπαθήσει να εντάξουν την επιστήμη του κλίματος στο κυβερνητικό αρχείο.

Τώρα, καθώς επιτίθεται στις περιβαλλοντικές πολιτικές του Μπάιντεν ως «Πράσινη Νέα Απάτη» και κλιμακώνει τις επιθέσεις του στις ανεμογεννήτριες , οι υποστηρικτές του Τραμπ περιμένουν από αυτόν να πάει τη μάχη κατά των ομοσπονδιακών πολιτικών για το κλίμα μια βαθμίδα ψηλότερα.

Το Project 2025 παρουσιάζει προτάσεις για την επόμενη συντηρητική διοίκηση που θα απορρίψει τις δεκαετίες έρευνας που δείχνουν τις ολοένα και πιο τρομερές συνέπειες της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα. Θα στρέψει βασικούς κυβερνητικούς φορείς όπως η EPA προς την αύξηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το έργο Heritage προτείνει ακόμη και την εξάλειψη ενός από τους κορυφαίους επιστημονικούς φορείς στον κόσμο, την Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, αποκαλώντας τον «ένα από τους κύριους μοχλούς της βιομηχανίας συναγερμού για την κλιματική αλλαγή».

Αυτό θα είχε σημαντικό αντίκτυπο και θα άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προετοιμάζει τη χώρα για θανατηφόρα κύματα καύσωνα, πυρκαγιές και πλημμύρες. Οι υπηρεσίες της NOAA, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, θα μπορούσαν “να σταλούν σε άλλες υπηρεσίες, να ιδιωτικοποιηθούν ή να τεθούν υπό τον έλεγχο κρατών και εδαφών», λέει το σχέδιο.

Επιπλέον, το σχέδιο θα εμπόδιζε το Πεντάγωνο να χρησιμοποιήσει την έρευνα για το κλίμα για να διαμορφώσει τις επιχειρήσεις και την ετοιμότητά του – ένας μακροχρόνιος στόχος καταγγελιών από νομοθέτες του GOP, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες προσπάθειες απομακρύνουν τον στρατό από την βασική του αποστολή. Ο στρατός έχει από καιρό ενσωματώσει την επιστήμη του κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης θητείας του Τραμπ , για να σκληρύνει τις εγκαταστάσεις και τις βάσεις του ενάντια στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας και πιο ακραίες καταιγίδες .

Ο Γουίλ Χάπερ, πρώην σύμβουλος στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, είπε στο POLITICO ότι ο πρώην πρόεδρος είχε εκφράσει ελπίδες να αναβιώσει μια πρόταση που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ από την πρώτη του θητεία – μια πρόταση που θα είχε αναδιαρθρώσει σε γενικές γραμμές την ομοσπονδιακή επιστήμη του κλίματος και θα ενσωματώσει παρόμοια στοχεύουν ερευνητές στα επιτελεία που γράφουν μελέτες για το κλίμα.

Ο Χάπερ είπε ότι πριν αποχωρήσει από την εξουσία, ο Τραμπ του είπε: «Ας το κάνουμε αυτό στη δεύτερη θητεία μου».

Διεύρυνση των εμπορικών αγώνων ενάντια σε αντιπάλους — και συμμάχους

Ο Τραμπ δεν έχει κρύψει ότι σκοπεύει να επιδιώξει μια δραματική κλιμάκωση της εμπορικής του ατζέντας «Πρώτα η Αμερική» εάν επανεκλεγεί, αυξάνοντας τους δασμούς και άλλους εμπορικούς φραγμούς τόσο κατά των εχθρών όσο και των συμμάχων των ΗΠΑ – πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που θέσπισε κατά την πρώτη του θητεία.

Πόλεμος κατά της Κίνας και δασμοί 60% στα κινεζικά προϊόντα

Όπως και πριν, ένας από τους κύριους στόχους του θα ήταν η Κίνα.

Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά την κατάκτηση του Λευκού Οίκου το 2016, καθήκοντα που η κυβέρνηση Μπάιντεν άφησε σε μεγάλο βαθμό σε ισχύ. Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει δεσμευτεί να προχωρήσει πολύ παραπέρα εξαλείφοντας το εμπορικό καθεστώς της Κίνας του «πιο ευνοημένου έθνους» , κάτι που θα οδηγήσει σε αυστηρούς δασμούς σε μια σειρά εμπορικών αγαθών, όπως τα smartphones, και πιθανότατα θα πυροδοτήσει μαζικά αντίποινα.

«Η οικονομική ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια», είπε ο Τραμπ σε ένα βίντεο πολιτικής τον Ιανουάριο του 2023 . «Η Κίνα δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να αναλάβουν τις κρίσιμες υποδομές τους — και η Αμερική δεν πρέπει να επιτρέψει στην Κίνα να αναλάβει την υποδομή ζωτικής σημασίας μας».

«Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανήκουν στην Κίνα, κάτι που θα τους έκανε πολύ χαρούμενους», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα επιβάλει ένα «τετραετές σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση όλων των κινεζικών εισαγωγών βασικών αγαθών – από ηλεκτρονικά μέχρι χάλυβα μέχρι φαρμακευτικά προϊόντα» και θα δημιουργήσει νέους κανόνες για να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να κάνουν επενδύσεις στην Κίνα.

Οι προτάσεις, που πιθανότατα θα παραβιάζουν τους παγκόσμιους κανόνες εμπορίου, αντιμετωπίζουν σφοδρή ώθηση από τη βιομηχανία και θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών, προειδοποιούν οικονομικοί ειδικοί. Αλλά οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι οι γερακιές θέσεις είναι απαραίτητες για να ανταποκριθούν στις απειλές για την εθνική ασφάλεια που θέτει η Κίνα, καθώς και στην καταναγκαστική περιφερειακή επιρροή της.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής σταθερού δασμού 60 τοις εκατό σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές, ανέφερε η Washington Post τον περασμένο μήνα . Όταν η Fox Business τον ρώτησε για τις αναφορές, ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί για συγκεκριμένα στοιχεία , αλλά είπε ότι οι δασμοί στην Κίνα θα μπορούσαν να είναι ακόμη υψηλότεροι.

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης την ιδέα του καθορισμού ενός «καθολικού βασικού δασμού» 10%, λέγοντας στο Fox Business News τον Αύγουστο ότι θα εφαρμοστεί «αυτόματα» για όλες τις χώρες. (Δεν απέκλεισε τη συμπερίληψη εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ σε αυτές τις κυρώσεις.) Αυτό θα αύξανε δραματικά το κόστος των εισαγωγών που εισέρχονται στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να προωθήσει την εγχώρια βιομηχανία, αλλά θα αποτελούσε επίσης σημαντικό βάρος για τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις εταιρείες που βασίζονται σε ξένα αγαθά και υλικά.

Σχετικά Άρθρα