Κεραμέως στο libre:Η επιστολική ψήφος δεν θα λύσει ως δια μαγείας το φαινόμενο της αποχής

 Κεραμέως στο libre:Η επιστολική ψήφος δεν θα λύσει ως δια μαγείας το φαινόμενο της αποχής

Η επιστολική ψήφος, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι τα θέματα που σχολιάζει η υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξή της στο libre. Η Νίκη Κεραμέως χαρακτηρίζει «θεσμικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις εκλογές», μέσω της επιστολικής ψήφου, μιλά για τη δυνατότητα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους πολίτες που θα εκφράζουν το βαθμό ικανοποίησής τους από τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν και τέλος αναφέρεται στις ευρωεκλογές.

Όπως λέει η κ. Κεραμέως «οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό, ενάντια σε ακροδεξιές αντιλήψεις, ενάντια σε φασίζουσες νοοτροπίες, που συχνά κρύβονται κάτω από πέπλα νομιμοφάνειας».

Συνέντευξη

Κυρία υπουργέ, οι πολίτες μέχρι τις 29 Απριλίου έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου. Πιστεύετε ότι οι εκλογείς θα αυξηθούν και κατά συνέπεια η συμμετοχή θα είναι μεγαλύτερη;

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου από την Βουλή, τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες θα μπορούν να ασκήσουν ανεμπόδιστα το εκλογικό τους δικαίωμα. Το περασμένο καλοκαίρι έγινε το πρώτο βήμα με την κατάργηση των νομικών περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών. Με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, καταργούνται πλέον και τα πρακτικά εμπόδια για όλους τους Έλληνες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα εντός ή εκτός Επικράτειας. Ως προς την συμμετοχή των εκλογέων, δεν πιστεύουμε ότι η επιστολική ψήφος θα λύσει ως δια μαγείας το παγκόσμιο φαινόμενο της αποχής. Ωστόσο, αποτελεί ένα ακόμη θεσμικό εργαλείο για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις εκλογές. Χρέος μας είναι να διευκολύνουμε την άσκηση δικαιώματος ψήφου, και αυτό ακριβώς κάνουμε με την επιστολική ψήφο.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε; Η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, θα βρει ανταπόκριση τόσο εκτός, όσο και εντός Ελλάδας;

Η επιστολική ψήφος απευθύνεται στους απανταχού Έλληνες. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα και τα πρώτα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά καθώς ήδη κάποιες χιλιάδες συμπατριώτες μας έχουν εγγραφεί ζητώντας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δια επιστολικής ψήφου. Είναι σημαντικό το μήνυμα να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες, και να καταστεί σαφές ότι πλέον υπάρχει αυτή η δυνατότητα καθώς και ότι έχουν καταργηθεί όλες οι προϋποθέσεις για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι πλέον δεν χρειάζεται κάποιος να ταξιδέψει για ώρες, ξοδεύοντας παράλληλα χρήματα, προκειμένου να ασκήσει του εκλογικό του δικαίωμα. Μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, ανέξοδα και γρήγορα.   

Πάμε στο ζήτημα της αξιολόγησης. Εκτός από την αξιολόγηση του προσωπικού, είχατε πει ότι θα μπορούν και οι πολίτες να αξιολογούν τις υπηρεσίες. Πώς και κυρίως πότε θα γίνει αυτό;

Προτεραιότητά μας στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι να διευκολύνουμε τον Πολίτη και να του προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών. Στο πλαίσιο λοιπόν της αξιολόγησης στο Δημόσιο, πρόθεσή μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Πολίτες, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας να αποτιμούν την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχει το Δημόσιο. Οι πληροφορίες που θα λαμβάνουμε από εκείνους θα αποτελέσουν βάση για τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δημοσίου. Προσεχώς όταν, για παράδειγμα, κάποιος επισκέπτεται ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, μετά την ολοκλήρωσή της επίσκεψής του θα έχει ηλεκτρονικά τη δυνατότητα να εκφράσει το βαθμό ικανοποίησής του από τις υπηρεσίες που του παρασχέθηκαν, από το προσωπικό που τον εξυπηρέτησε, ως προς την ταχύτητά του, την αποτελεσματικότητά του, την κατάρτισή του στο εν λόγω αντικείμενο. Δημιουργούμε ένα Δημόσιο που σέβεται τους Πολίτες και ακούει τις ανάγκες τους. Ένα δημόσιο πιο ευέλικτο, πιο αποτελεσματικό, πιο αποδοτικό για τον Πολίτη.

Κυρία Κεραμέως βλέπετε στροφή προς τον «συντηρητισμό» της ελληνικής κοινωνίας; Όταν ο ένας στους 3 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν ψηφίζει υπέρ των δικαιωμάτων μιας ομάδας πολιτών ποιο είναι το μήνυμα που δίνουν; Μπορούν να χωρίζονται οι πολίτες σε κατηγορίες;

Ζούμε σε μια κοινωνία με ισχυρές παραδόσεις. Όμως, όπως έχει αποδειχτεί σε πλήθος περιπτώσεων, η ελληνική κοινωνία ενσωματώνει, στην μεγάλη πλειονότητά της, αλλαγές της κοινωνικής πραγματικότητας. Θυμηθείτε τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο πολιτικός γάμος, αλλά δείτε και πόσο γρήγορα οι αντιδράσεις αυτές έπαψαν, ώστε σήμερα να αποτελεί μέρος της κοινωνικής μας καθημερινότητας. Προφανώς, οι πολίτες δεν χωρίζονται σε κατηγορίες. Όλοι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα, να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτό είναι το μήνυμα που 175 βουλευτές πέντε διαφορετικών κόμματα έδωσαν με την στάση τους στη Βουλή, και θεωρώ ότι είναι σημαντικό μήνυμα.

Τα κόμματα της ακροδεξιάς πιθανόν να αυξήσουν το ποσοστό τους, στις ευρωεκλογές. Αυτό προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Η ΝΔ με ποιο ποσοστό θα είναι ικανοποιημένη στις ευρωεκλογές; Με το ποσοστό των εκλογών του περασμένου Ιουνίου δηλαδή 40,56% ή με το 33,12% που έλαβε στις ευρωεκλογές του 2019;  Με ποιο ποσοστό θα συγκριθεί;

Είναι αλήθεια ότι οι δημοσκοπήσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνουν ανοδικές τάσεις για κόμματα που κινούνται στο χώρο της άκρας δεξιάς. Στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο λαϊκισμό, ενάντια σε ακροδεξιές αντιλήψεις, ενάντια σε φασίζουσες νοοτροπίες, που συχνά κρύβονται κάτω από πέπλα νομιμοφάνειας. Η Νέα Δημοκρατία δίνει με συνέπεια αυτή τη μάχη και αυτό θα κάνουμε και πάλι. Η επιλογή  αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδείχτηκε απολύτως επιτυχημένη, όχι μόνο εκλογικά αλλά και κοινωνικά. Πρόκειται για επιλογή που οδηγεί σε πολιτικές νίκες και κοινωνικές συνθέσεις, στην οποία πιστεύουμε και την οποία υπηρετούμε. Στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, εκλογικός μας στόχος είναι ένα ποσοστό που θα επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία και την καθαρή της διαφορά από όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα.   

Σχετικά Άρθρα