Ρωσία: Ψεύτικο ηχογραφημένο μήνυμα της μητέρας Ναβάλνι κατά της συζύγου του

 Ρωσία: Ψεύτικο ηχογραφημένο μήνυμα της μητέρας Ναβάλνι κατά της συζύγου του

Στο ρωσικό διαδίκτυο εμφανίστηκε ψεύτικη ηχογραφημένη έκκληση της μητέρας του Αλεξέι Ναβάλνι, μία εβδομάδα από τον ανεξιχνίαστο θάνατό του. Αποδέκτης του πλαστού μηνύματος είναι η Γιούλια Ναβάλναγια, σύζυγος του κορυφαίου επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ψεύτικη ηχογραφημένη έκκληση της Λουντμίλα Ναβάλναγια, μητέρας του εκπλιπόντος αρχηγού της ρωσικής αντιπολίτευσης και σημαντικότερου πολέμιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, που πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου στην αποικία κρατουμένων «Πολικός λύκος», κυκλοφόρησε στα social media, έγραψε ο ρωσικός ιστότοπος Meduza.

Η ηχογραφημένη έκκληση αρχίζει με τη φράση «Αξιότιμη Γιούλια Μπορίσοβνα Αμπροσίμοβα, τώρα θέλω να απευθυνθώ σε σας, και τελειώνει με τα λόγια: «σας περιφρονώ και σας απαγορεύω να μιλάτε εκ μέρους του γιού μου, του παιδιού μου».

Σύμφωνα με τον εν λόγω ιστότοπο, την ηχογραφημένη αυτή έκκληση, βρήκε ο διευθυντής του ιστότοπου επαλήθευσης ειδήσεων «Provereno» Ιλιά Μπερ.

Ο Μπερ πιστεύει, γράφει η Meduza, ότι η ηχογράφηση δημιουργήθηκε με τη βοήθεια ενός νευρωνικού δικτύου. «Ταυτόχρονα, η φωνή μοιάζει πολύ με τη φωνή της Λουντμίλα Ναβάλναγια που ακούγεται από μακριά, καθώς δεν υπήρχε τίποτα για να μάθει πάνω σ αυτό το νευρωνικό δίκτυο», επισημαίνει ο Μπερ. Κατά τη γνώμη του, η ψεύτικη ηχογράφηση δημιουργήθηκε με βάση ένα βίντεο στο οποίο η Ναβάλναγια απαιτεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να της δώσει το σώμα του νεκρού γιου της.

Οι πρώτες δημοσιεύσεις με την ψεύτικη ηχογράφηση εμφανίστηκαν το πρωί της 22ας Φεβρουαρίου. Όπως γράφει ο Μπερ στις 8.29 το πρωί ώρα Μόσχας, την ηχογραφημένη έκκληση ανάρτησε το κανάλι Signal στο Telegram, που ακολουθούν 500.000 χρήστες, το οποίο ισχυριζόταν ότι «στα ΜΜΕ εμφανίσθηκε έκκληση της μητέρας του Αλεξέι Ναβάλνι προς τη σύζυγό του. Την ψεύτικη ηχογραφημένη έκκληση στο εν λόγω κανάλι είδαν περισσότεροι από 165 χιλιάδες «ακόλουθοι».

Ο Ιλιά Μπερ ισχυρίζεται ότι το κανάλι αυτό στο Telegram ανήκει «στο προπαγανδιστικό δίκτυο της Κριστίνα Ποτούλτσικ, η οποία χρηματοδοτείται από την εταιρεία Dialog» με χρήματα που προέρχονται από κρατικά κονδύλια μέσω της ρωσικής προεδρίας».

Στην συνέχεια την ψεύτικη ηχογραφημένη έκκληση, άρχισαν να αναμεταδίδουν κανάλι και ιστοτοποι που υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς και ορισμένες ρωσικές ιστοσελίδες.

Η μητέρα του Ναβάλνι Λουντμίλα και η σύζυγός του Γιούλια Ναβάλναγια, μέχρι στιγμής δεν σχολίασαν την ψεύτικη ηχογραφημένη έκκληση.

Σχετικά Άρθρα