Ο Ροναλντίνιο διασκεδαστής του Ατζούν- Η δόξα και η πτώση ενός… μάγου της μπάλας

 Ο Ροναλντίνιο διασκεδαστής του Ατζούν- Η δόξα και η πτώση ενός… μάγου της μπάλας

Στο τουρκικό Survivor κατέληξε να κάνει τον διασκεδαστή του Ατζούν ο Ροναλντίνιο. Η πορεία του μοιάζει με ταινία. Από μεγάλος ποδοσφαιριστής και είδωλο κατέληξε στη φυλακή! Από τα εκατομμύρια των συμβολαίων του με την Μπαρτσελόνα έμεινε σχεδόν άφραγκος. Από την δόξα στην καταστροφή….

Υπάρχει κάτι σουρεαλιστικό στο να βλέπεις τον Ροναλντίνιο να γλιστράει στην άμμο του Αγίου Δομίνικου, ξυπόλητος, με την ίδια ευκολία και χάρη που κάποτε κυριαρχούσε στα καταπράσινα γήπεδα της Ευρώπης.

Η εμφάνισή του στο τουρκικό Survivor ήταν μια υπενθύμιση της απόλαυσης που το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει στον κόσμο. Λίγοι μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Βραζιλιάνος σταρ θα έφτανε σ αυτό το σημείο.

Ένας θρύλος ανάμεσα σε θνητούς…

Στην ιστορία έμεινε η μυθική ατάκα του : «Όταν πήγα στην Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ ήταν η καλύτερη ομάδα στον κόσμο. Οταν έφυγα, όλα τα παιδιά φορούσαν την φανέλα μου και ήθελαν να παίζουν ποδόσφαιρο, με τον τρόπο μου.»

Ο Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα , όπως είναι το πραγματικό όνομα του Ροναλντίνιο γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1980 στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, σε φτωχή οικογένεια. 

Το 2015, η περιουσία του εκτιμήθηκε μεταξύ 90 και 115 εκατομμυρίων ευρώ.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος χρέωνε περίπου 170.000 ευρώ για κάθε διαφήμιση που ανέβαζε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, όπου είχε 51,5 εκατομμύρια followers. Εν συνεχεία, μόνο το 2019 υπολογίστηκε ότι τα έσοδα του από αναρτήσεις ανήλθαν σε 2,6 εκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων για Duty Free και εταιρεία διαδικτυακού στοιχήματος.

Μόλις αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το έριξε στις bussiness. Η καταστροφή δεν άργησε να έρθει…Το Νοέμβρη του 2018 οι βραζιλιάνικες αρχές άνοιξαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς του και βρήκαν μέσα το ποσό των… 6 ευρώ.

Διατάχθηκε η κατάσχεση του διαβατηρίου του αλλά και του αδερφού του , λόγω της ασυνέπειας να πληρώσουν το πρόστιμο ύψους 8,5 εκατ. ευρώ που τους είχε επιβληθεί για τη δημιουργία παράνομης εγκατάστασης με δίχτυα αλιείας στη θαλάσσια περιοχή Γκουάιμπα, όπου είχαν ένα από τα ακίνητα τους. Τα δύο αδέλφια αρνήθηκαν το πληρώσουν και το Ανώτατο Δικαστήριο τους αφαίρεσε τα διαβατήρια, απαγορεύοντας την έξοδο από τη χώρα.

Το 2018, αναφορές του βραζιλιάνικου Τύπου έλεγαν ότι οι αρχές είχαν σταδιακά κατασχέσει τα 57 ακίνητα που βρίσκονταν στην κατοχή του εντός της χώρας. Για τέσσερα εξ’ αυτών, του επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ λόγω παράβασης περιβαλλοντολογικών όρων. Μια δικαστική απόφαση του απαγόρευσε την πώληση τους, αφαιρώντας του τη δυνατότητα να εξοφλήσει τα οφειλόμενα ποσά.

Είναι αμφίβολο αν ο Ροναλντίνιο είχε αντιληφθεί τι γινόταν γύρω του….

Το 2020 ο Βραζιλιάνος σταρ και ο αδερφός επιχείρησαν να εισέλθουν στην Παραγουάη με πλαστά διαβατήρια, όταν έγιναν αντιληπτοί κατά τον έλεγχο από τις αρχές της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο άλλοτε μεγάλος σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι το διαβατήριό του ήταν πλαστό, όπως και του αδερφού του .Δεν έλεγε ψέμματα….

Μετά από 32 ημέρες σε φυλακή της Παραγουάης αφέθηκε ελεύθερος αφού πλήρωσε εγγύηση 1.5 εκατ. ευρώ, εξέτισε την υπόλοιπη ποινή κλεισμένος σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου.

O Ροναλντίνο από την εποχή που έπαιζε μπάλα εθίστηκε στο αλκοόλ.

Ο πρώην συμπαίκτης της Μπαρτσελόνα, Αλεξάντερ Χλεμπ, είπε ότι πουλήθηκε τελικά από τους Καταλανούς το 2008, επειδή αυτός και ο Ντέκο συνήθιζαν να πηγαίνουν στην προπόνηση μεθυσμένοι. «Φοβόντουσαν ότι θα κατέβαζε επίπεδο τον Λιονέλ Μέσι», είχε αποκαλύψει ο Χλεμπ.

Η ζωή του ήταν …βίος και Πολιτεία!

Υπάρχει μια φωτογραφία του Ροναλντίνιο από το 2014, την περίοδο που ήταν στην Ατλέτικο Μινέιρο. Στέκεται σε μια πισίνα, με τα χέρια απλωμένα. Πέντε γυναίκες με μπικίνι είναι γονατισμένες μπροστά του, με το κάτω μέρος στον αέρα.

«Αυτή ήταν η εικόνα του Ροναλντίνιο εδώ και αρκετό καιρό»….

Ο Ροναλντίνιο χρειάστηκε μάλιστα να διαψεύσει τις αναφορές ότι επρόκειτο να παντρευτεί και τις δύο φίλες του Πρισίλα Κοέλιο και Μπεατρίς Σόουζα, καθεμία από τις οποίες είχε τη δική της κρεβατοκάμαρα στην έπαυλή του στη Βραζιλία.

Έκανε ένα τεράστιο πάρτι γενεθλίων και στις δύο και λέγεται ότι τους έκανε δώρο μία αισθητική επέμβαση. Η Πρισίλα τότε κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο για «επιθετικότητα».Δεν είναι τα μόνα προβλήματα στα οποία έχει αναμιχθεί ο Ροναλντίνιο.

Από την ακμή στην καταστροφή

Πώς κατέληξε έτσι ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών;

Το απίστευτο ταλέντο του μάγεψε τους θαυμαστές του και τον έκανε το πιο λαμπρό αστέρι του ποδοσφαίρου στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως ο Ροναλντίνιο δεν φαινόταν ποτέ να είναι υπεύθυνος της ζωής του ή να γνωρίζει τι συνέβαινε γύρω του.

«Ήταν πάντα τόσο συγκεντρωμένος στο να παίζει που, όταν η Βραζιλία αποβλήθηκε από το Καμερούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, δεν ήξερε καν για τον κανόνα του χρυσού γκολ και έμεινε εκεί μπερδεμένος, αναρωτιέται τι συνέβαινε», θυμάται ο Ντιόγκο Ολιβιέ , αρθρογράφος ποδοσφαίρου του Zero Hora που ακολουθούσε τον Ροναλντίνιο κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Οπότε δεν είναι είδηση ότι ο Ροναλντίνιο είχε αυτή τη φήμη ότι ήταν στο σκοτάδι όταν πρόκειται για θέματα εκτός γηπέδου. Και το χειρότερο μέρος είναι ότι είναι πράγματι αλήθεια. πως δεν είχε ιδέα για την επιχείρησή του.

«Η οικογένεια του Ροναλντίνιο έφτιαξε μια φούσκα για αυτόν και είπε: «Πήγαινε εκεί και παίξε και άσε μας να αναλάβουμε τα υπόλοιπα». Και πετάχτηκε μέσα σε αυτή τη φούσκα πολύ νωρίς επειδή οι δυνατότητές του ήταν γελοίες. Έτσι ήταν εκεί από την ηλικία των 14 ετών και ποτέ δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει για τίποτα άλλο. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν μπορούσε να ξέρει με σιγουριά τι έκανε στην Παραγουάη όταν τον συνέλαβαν. Πιστεύω πραγματικά σε αυτό».

Σε όλο το ταξίδι του Ροναλντίνιο από το μέτριο υπόβαθρο του Πόρτο Αλέγκρε μέχρι το αστέρι, ήταν δουλειά του αδελφού του, Ασίς.Ο Άσις δεν ήταν απλώς ένας μεγαλύτερος αδερφός για το χαμογελαστό αγόρι. Αφού ο πατέρας τους πέθανε σε τραγικές συνθήκες, πνιγμένος στην πισίνα τους, ο Ασίς έγινε ο άντρας του σπιτιού. Η οικογένεια Assis Moreira είχε μετακομίσει σε αυτό το πολυτελές σπίτι λίγους μήνες πριν από το θάνατο του πατέρα τους.

Το σπίτι ήταν μια ανταμοιβή από την Γκρέμιο μετά την απόφαση της Ασίς να υπογράψει νέο συμβόλαιο και να αρνηθεί πρόταση από την Τορίνο. Για να αφήσει πίσω αυτές τις αναμνήσεις, ο Assis αποφάσισε να απαλλαγεί από την πισίνα λίγο αργότερα. Έχοντας περάσει όλα αυτά μαζί, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ροναλντίνιο τον εμπιστευόταν τυφλά.

Το κύριο ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι ο Assis έχει επίσης τη φήμη ότι είναι άπληστος, κάτι που έχει καταλήξει να προκαλεί προβλήματα στον παγκόσμιο παίκτη της χρονιάς της FIFA για το 2004 και το 2005 πολλές φορές.

Ένας από τους δικηγόρους του Ροναλντίνιο, ο Aντόλφο Μαρίν, επέμεινε ότι η εικόνα της Βραζιλίας νόμιζε ότι είχε λάβει το διαβατήριο και τα έγγραφα “ως δώρο”.”Δεν ήξερε ότι διέπραττε ένα έγκλημα. Είναι ανόητος”, είπε.

“Ο [Ντιέγκο] Μαραντόνα έρχεται πάντα στο μυαλό μου σε τέτοιες περιπτώσεις—ένας πολύ προβληματικός χαρακτήρας, ο οποίος είχε επίσης το μερίδιό του. Θυμάμαι ακόμα την εικόνα του να δραπετεύει από την Ιταλία το 1991 εν μέσω όλου του σκανδάλου [κοκαΐνης]”, σχολίασε ο δημοσιογράφος του ESPN, Λεονάρντο Μπερτσότσι.

“Ο Ροναλντίνιο ήταν ο μόνος τύπος που θα μπορούσε πραγματικά να ταιριάξει με το καθεστώς του Πελέ. Τον παρακολουθούσα από την αρχή και δεν έχω δει ποτέ κανέναν τόσο ταλαντούχο με την μπάλα. Με λίγη περισσότερη πειθαρχία εκτός γηπέδου, θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος παίκτης, κάποιος που θα κερδίσει πέντε Χρυσές Μπάλες», καταλήγει ένας άλλος δημοσιογράφος, Ντιόγκο Ολιβιέ.

Αντίθετα, ο Ροναλντίνιο είδε τον εαυτό του να μεταβαίνει από τον αναμφισβήτητα καλύτερο Νο. 10 στον κόσμο στον Φυλακισμένο Νο. 194 σε μια φυλακή της Παραγουάης.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις του βρίσκονται πλέον εκτός γηπέδου….

Σχετικά Άρθρα