Η Γεροβασίλη απέναντι στον Κασσελάκη- Συναντήθηκε με Τεμπονέρα και Παππά- Όλο το παρασκήνιο

 Η Γεροβασίλη απέναντι στον Κασσελάκη- Συναντήθηκε με Τεμπονέρα και Παππά- Όλο το παρασκήνιο

Συνεχείς και αδιάκοπες είναι οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για νέο πρόεδρο. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως “κλείδωσε” η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Η κ. Γεροβασίλη συναντήθηκε με τον Διονύση Τεμπονέρα και τον Νίκο Παππά ο οποίος αμφιταλαντεύεται.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας αν και αρχικά κυκλοφόρησαν φήμες ότι θα είναι και αυτός υποψήφιος τελικά αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα «οι δικές μου ρίζες είναι στέρεες και διαχρονικές, δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση», είπε ο χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά την ομιλία του στο Συνέδριο. «Καρέκλες και οφίτσια αν και μας προσφέρθηκαν δεν τα διεκδικήσαμε ποτέ, ούτε και τα χρειαζόμαστε».

Ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι κορυφαία στιγμή δημοκρατίας και της πολιτικής και πως «η στιγμή αυτή δεν αφορά πρόσωπα, αλλά ιδέες, αξίες, αρχές και πολιτικά σχέδια. Αφορά όλη την κοινωνία» και «δεν έχουμε το δικαίωμα να τους απογοητεύσουμε».

Σημείωσε ότι η αγωνία του δημοκρατικού κόσμου είναι προφανής, θέτοντας το ερώτημα αν υπάρχει άλλος δρόμος: «Μπορεί ο δημοκρατικός κόσμος να συνεννοηθεί μεταξύ του; ‘Κάνετε αντιπολίτευση όλοι μαζί εναντίον του Μητσοτάκη’, είναι οι φράσεις που ακούς σε κάθε καφενείο, σε κάθε σπίτι. Πώς απαντούν σε αυτή την αγωνία οι δημοκρατικές δυνάμεις; Στοιβάζονται στη δημοσκοπική ζώνη του 10% με 12%, διαγωνιζόμενοι ποιος θα είναι δεύτερος, τρίτος, τέταρτος».

«Η ανάγκη για ένα δημοκρατικό μέτωπο δεν είναι μια άσκηση στο χαρτί, είναι το εργαλείο της ώσμωσης, είναι ο τόπος της μεγάλης δημοκρατικής συνεννόησης. Είναι η ανάγκη που έρχεται από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είναι η λύση στο μεγάλο πρόβλημα. Δεν έχουμε δικαίωμα να αρνηθούμε την ευθύνη, οφείλουμε να γίνουμε μέρος της απάντησης της Ιστορίας, χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σχέδιο που θα απαντά στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικογένειας. Το πιο σημαντικό δεν είναι το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, αλλά το πώς και για ποιους θα δώσουμε την μεγάλη μάχη. Οφείλουμε να πάρουμε θέση», είπε.

Φαβορί για αντίπαλος του Κασσελάκη η Γεροβασίλη – Ανακοινώνει στο Συνέδριο

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν και είναι προγραμματισμένη η ομιλία της στο Συνέδριο, όπως όλα δείχνουν θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η Όλγα Γεροβασίλη, εκ των στενότερων συνομιλητών του Αλέξη Τσίπρα.

Η Αντιπρόεδρος της Βουλής από το πρωί έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη και βουλευτές στη Βουλή, μεταξύ των οποίων εκτός από τον Διονύση Τεμπονέρα, τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιάννη Ραγκούση και Σωκράτη Φάμελλο, ενώ όπως μετέδωσε νωρίτερα το Libre, αναμένεται και συνάντηση της Όλγας Γεροβασίλη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το παρασκήνιο για την υποψηφιότητα Γεροβασίλη

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Παππάς, Γιώργος Βασιλειάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης και Κατερίνα Νοτοπούλου έδωσαν ραντεβού σε ουδέτερο κομματικά χώρο για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Και οι 8 που συγκρότησαν αμέσως δύναμη κρούσης και έβαλαν κάτω τις δυνατότητες που υπάρχουν για να αντιπαρατεθούν απέναντι στον κ. Κασσελάκη.

Από τα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι οι περισσότεροι κατέληξαν στην Όλγα Γεροβασίλη ως την υποψηφιότητα που σε αυτή τη φάση μπορεί να επαναφέρει το κόμμα στην πολιτική και να αποτελέσει την πιο αξιόπιστη πρόταση ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Με την Όλγα Γεροβασίλη να δέχεται την πρόκληση – πρόσκληση να αναμετρηθεί εξ ονόματος της ψυχής του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο νέο κόμμα που θα φτιάξει ο κ. Κασσελάκης ακολούθησε ένας πρώτος γύρος μεταμεσονύχτιων τηλεφωνημάτων για να διερευνηθούν οι προθέσεις όλων.

Κρίσιμος παράγοντας του αποτελέσματος ο Νίκος Παππάς

Τον Σεπτέμβριο ο Νίκος Παππάς βρέθηκε στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα, αντίπαλος του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο και καθοριστικός σύμμαχος στη δεύτερη Κυριακή. Έκτοτε και όλο αυτό το διάστημα μέχρι τώρα, οι σχέσεις τους έχουν διακυμάνσεις, άλλοτε είναι κοντά, άλλοτε σε απόσταση, αλλά σε καμία περίπτωση η πλευρά Παππά δεν αμφισβήτησε ή επέκρινε ανοιχτά τον κ. Κασσελάκη.

Επειδή ο ίδιος αναγνωρίζεται ως ισχυρός παράγοντας στο κόμμα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και πιθανόν να διαδραματίσει έναν από τους πλέον καθοριστικούς ρόλους, η στάση που τελικά θα επιλέξει. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Παππάς αμφιταλαντεύεται στο αν θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο κ. Παππάς έχει δύο ατού: πρώτον, διαθέτει την εμπειρία και το πολιτικό βάθος για να κάνει υψηλής πολιτικής κινήσεις και δεύτερο, έχει συγκρατήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο και οι οποίες, μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και της ομάδας Αχτσιόγλου, ασκούν μεγάλη επιρροή στο εσωκομματικό πεδίο.

Στήριξη Ζαχαριάδη σε Γεροβασίλη

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να σταθεί απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και αν η κ. Γεροβασίλη αποτελεί ένα πρόσωπο που μπορεί να συνθέσει και να παίξει έναν ρόλο την επόμενη ημέρα, το στέλεχος της Πολιτικής Γραμματέας απάντησε «Κατά την άποψή μου ναι, η κυρία Όλγα Γεροβασίλη μπορεί», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υποδεικνύει τίποτα σε κανέναν.

Ποιοι στηρίζουν έως τώρα Γεροβασίλη και ποιοι Κασσελάκη

Υπέρ της υποψηφιότητας Γεροβασίλη φημολογείται ότι τάσσονται οι:

 • Αλέκος Φλαμπουράρης
 • Θανάσης Θεοχαρόπουλος
 • Γιάννης Ραγκούσης
 • Χρήστος Σπίρτζης
 • Κατερίνα Νοτοπούλου
 • Ράνια Σβίγκου
 • Γιώργος Βασιλειάδης
 • Κώστας Ζαχαριάδης
 • Διονύσης Καλαματιανός

Στο αντίποδα, μεταξύ των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη φέρονται να είναι οι:

 • Θοδώρα Τζάκρη
 • Ρένα Δούρου
 • Δώρα Αυγέρη
 • Πέτρος Παππάς
 • Ευάγγελος Αποστολάκης
 • Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
 • Ραλλία Χριστίδου

Κλειστά χαρτιά διατηρούν μέχρι τώρα οι:

 • Νίκος Παππάς
 • Σωκράτης Φάμελλος
 • Παύλος Πολάκης

Κασσελάκης: «Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα»

«Είμαι ο τελευταίος που είμαι κολλημένος σε καρέκλα» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης μέσα από το στούντιο του Κόκκινο 105,5 στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβον Ντο που διεξάγεται το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε πως θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα ως πρόεδρος ενός κόμματος, ανεξάρτητο από συμφέροντα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ με νομιμοποίηση των μελών, από ένα «κόμμα που μπορεί να ενώσει όλο τον προοδευτικό κόσμο».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στον κόσμο να έρθει στο 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Ελάτε να χτίσουμε την προοδευτική αντεπίθεση που έχει ανάγκη η Ελλάδα, η Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη να δοθεί στα μέλη του κόμματος η δυνατότητα να συμμετέχει στην παραγωγή πολιτικής. Αναφερόμενος μάλιστα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως θα «ταιριάξουν το κόμμα με την κοινωνία», τονίζοντας ότι «η μεγάλη προοδευτική συμμαχία θα δώσει εναλλακτική».

Σχετικά Άρθρα