Κινούμενη άμμος το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ/ Η πρόσκληση Κασσελάκη στο κοινό και η απόλυση Τεμπονέρα

 Κινούμενη άμμος το συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ/ Η πρόσκληση Κασσελάκη στο κοινό και η απόλυση Τεμπονέρα

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λίγο πριν ανάψουν τα φώτα του κρίσιμου συνεδρίου του κόμματος το οποίο θα προσδιορίσει όχι μόνο την πορεία προς τις ευρωεκλογές αλλά και την ίδια την συνοχή του μετά όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Κι ενώ τα βλέμματα όλων θα στραφούν στην παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα (χωρίς να είναι ακόμα βέβαιο πως θα λάβει τον λόγο), η αποψινή ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη θα αποκαλύψει τις πραγματικές διαθέσεις τους σχετικά με τις διαφωνίες που ακούστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Π.Γ και το κίνημα αμφισβήτησής του από κορυφαία στελέχη.

Η απόλυση του Διονύση Τεμπονέρα από την θέση του επιστημονικού συνεργάτη του κόμματος και η αντίδραση του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος Γιώργου Βασιλειάδη είναι δύο περιστατικά που έγιναν σήμερα γνωστά. Εκείνο που προβληματίζει πολλούς, ωστόσο, είναι ότι με σημερινή ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέστησε το συνέδριο …ανοικτό στο κοινό! Προσκάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο, πλην των συνέδρων, να δώσει το παρών, κάτι που εκλαμβάνεται από ορισμένους ως επιχείρηση να δημιουργηθεί …κερκίδα “οπαδών” που μπορεί υπό προϋποθέσεις να εκφράσει δυσαρέσκεια για τις ομιλίες ορισμένων στελεχών. Ήδη, άλλωστε, στα σόσιαλ μίντια πληθαίνουν οι αναρτήσεις με δηκτικά έως και επιθετικά σχόλια εναντίον στελεχών, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Κώστας Ζαχαριάδης κ.ά.

Η απόλυση Τεμπονέρα

Στην απομάκρυνση του Διονύση Τεμπονέρα από επιστημονικό συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Το αίτημα για την απόλυση Τεμπονέρα είχε τεθεί προ ημερών και συγκεκριμένα με αφορμή τη συμμετοχή του στην εκδήλωση των τριών (Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Χριστοδουλάκη) για την Κεντροαριστερά.
Τότε, άτομα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, είχαν ζητήσει τη διαγραφή του Διονύση Τεμπονέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί τελικά τότε να μην τον διέγραψαν, αλλά τον απέλυσαν.

Ο Τεμπονέρας παρείχε τα τελευταία χρόνια και σε καθημερινή βάση επιστημονική τεκμηρίωση για τα νομοσχέδια της Βουλής, δείχνοντας εμμέσως την αποδοκιμασία του κ. Κασσελάκη για την παρουσία του κ. Τεμπονέρα στο πάνελ των ομιλητών. Ηταν επιστημονικός συνεργάτης του Διονύση Καλαματιανού ο οποίος είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν δημοσιοποίησε τότε το θέμα, αλλά στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αυτό αποκαλύφθηκε, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης, είπε στο στέλεχος του κόμματος πως «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές και έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Τρίτης, όπου η ένταση ήταν μεγάλη μεταξύ Κασσελάκη και Τεμπονέρα διεξήχθη και ο εξής διάλογος:

Στέφανος Κασσελάκης: «Διονύση, είσαι καλός εργατολόγος, σου ζήτω να συστρατευθείς μαζί μου μέχρι τις εθνικές εκλογές. Έχεις κάνει πολύ καλή δουλειά με το δίκτυο συνταξιούχων».

Διονύσης Τεμπονέρας: «Πρόεδρε η εμπιστοσύνη αποδεικνύεται όχι με λόγια αλλά με πράξεις. Τρεις μήνες έχω να βγω στα κομματικά μέσα και όπως πληροφορούμαι, είμαι «κομμένος με εντολή Προέδρου».
Δεύτερον, μου τηλεφώνησε ο Διευθυντής σου, εκ μέρους σου και μου ζήτησε να διακόψω τη συνεργασία μου με την κοινοβουλευτική ομάδα που καθημερινά ασχολούμαι».

Συνέδριο… όσοι πιστοί προσέλθετε

Εντω μεταξύ σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης με πρωινή ανάρτηση κάλεσε στο Συνέδριο τους πολίτες, μη συνέδρους, που το θέλουν, να παραστούν το απόγευμα στην ομιλία του. Η εκλογή των συνέδρων έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια διαδικασία στην οποία σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ δεν υπήρξε ενδιαφέρον για συμμετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλειψαν οργανώσεις -ακόμα και στην Αθήνα- όπου σύνεδροι εξελέγησαν χωρίς ψηφοφορία, καθώς οι υποψηφιότητες ήταν λιγότερες από τις εκλόγιμες θέσεις, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οργανώσεων υπήρξε απλώς κάποια συμφωνία για το ποιοι θα πάνε στο Συνέδριο και δεν στήθηκαν κάλπες, δημιουργώντας έτσι μια αίσθηση απροθυμίας συμμετοχής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή σήμερα του Στέφανου Κασσελάκη να ανοίξει στο κοινό το Συνέδριο δεν είναι τυχαία, την ώρα που ασκείται κριτική για οργανωτική κατάρρευση και συζητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος.

Τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ φέρεται τελικά αποφασισμένος να προσέλθει στο συνέδριο και να παραστεί στην πρώτη μέρα, άρα και να ακούσει την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτό δεν ήταν δεδομένο μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο φαίνεται πως έλαβε την απόφαση αυτή για να μην θεωρηθεί η απουσία του ως αποδοκιμασία της ηγεσίας. Παρόλα αυτά πολλά είναι ακόμα αβέβαια, όπως κι αν τελικά θα μιλήσει, κάτι που εθεωρείτο βέβαιο μέχρι πριν λίγο καιρό και είχε προσδιοριστεί, μάλιστα, πως αυτό θα γινόταν το Σάββατο. Παραμένει, πάντως, το πιό πιθανό σενάριο, οπότε, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες, η παρέμβασή του θα είναι μείζονος πολιτικής βαρύτητας και τα μηνύματά του θα αφορούν όλους τους αποδέκτες εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση Βασιλειάδη

Ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σωτήρη Μπολάκη στο iefimerida.gr κατά τη θυελλώδη επαναληπτική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Τρίτης φέρεται να δήλωσε έτοιμος να παραιτηθεί καταγγέλλοντας bullying από συνεργάτες του κ. Κασσελάκη. Με αφορμή τη συζήτηση που είχε ανοίξει στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, ο κ. Βασιλειάδης, λογοδοτώντας στα μέλη, αποκάλυψε ενώπιον του κ. Κασσελάκη ότι «ζήτησα να μάθω για το ερωτηματολόγιο και οι τεχνικοί μού είπαν ότι έχουν εντολή να μην σε ενημερώσουμε».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το γεγονός αυτό είναι δηλωτικό του ότι ο κ. Κασσελάκης και ένας στενός κύκλος ανθρώπων έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους τον isyriza, με κάποιους να κρατούν τα ηλεκτρονικά κλειδιά του κρατώντας τον υπό τον πλήρη έλεγχό τους. Την πατρότητα του isyriza ωστόσο την έχει ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε περάσει διά πυρός και σιδήρου στο Συνέδριο τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε αυτός να ανοιχτεί στα μέλη του κόμματος θεσμοθετώντας στο κόμμα και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα.

Σχετικά Άρθρα