Μαξίμου: Επιχείρηση “θετική ατζέντα” ενόψει Ευρωεκλογών- Τα καυτά μέτωπα και τα “καμπανάκια” των δημοσκοπήσεων

 Μαξίμου: Επιχείρηση “θετική ατζέντα” ενόψει Ευρωεκλογών- Τα καυτά μέτωπα και τα “καμπανάκια” των δημοσκοπήσεων

Κλείνει τα ανοικτά μέτωπα η κυβέρνηση και ανοίγει «καθαρό» διάδρομο για το σπριντ των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να κλείσουν όλα τα «ανοικτά μέτωπα» όπως είναι το αγροτικό και από την 1η Μαρτίου να ανοίξει ο δρόμος για τις κάλπες του Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός παραμένει σταθερός στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και για αυτό το λόγο  η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή αλλά και το νομοσχέδιο για τη ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην χώρα μας, που αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του μήνα αποτελούν δύο ισχυρά μεταρρυρθμιστικά χαρτιά στο δρόμο προς τις κάλπες.  

Το κυβερνητικό επιτελείο ποντάρει σε μια θετική ατζέντα που θα περιλαμβάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εφαρμογή των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης εντός  του Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η σύνθεση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, το οποίο όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει σελέμπριτις.

  • Ο πρωθυπουργός επενδύει στην μεταρρυθμιστική ατζέντα, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η χώρα πρέπει να τρέξει προς το μέλλον, σε πάρα πολλά επίπεδα». Παράλληλα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές αναμένεται να κάνει όλο και πιο έντονες αναφορές στον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό».

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι μπορεί μεν να μην απειλούνται η καθαρή γαλάζια πρωτιά και η απόσταση ασφαλείας από τα υπόλοιπα κόμματα, ωστόσο από την άλλη δεν μπορεί να παραβλεφθεί μια ευδιάκριτη μικρή ή μεγαλύτερη πτώση των ποσοστών της κυβερνώσας παράταξης, που αναπόφευκτα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

  • Το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας διατηρείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως οι μετρήσεις δείχνουν μια ενίσχυση κομμάτων, που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος, με έμφαση να δίνεται και σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο.

Δεδομένου ότι οι ευρωκάλπες έχουν ένα πιο «χαλαρό» χαρακτήρα για τους ψηφοφόρους υπο το πρίσμα πως μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση χωρίς όμως να διαταραχθούν οι εγχώριες ισορροπίες, το μεγάλο στοίχημα για την Πειραιώς είναι να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά συσπείρωσης.

Το διακύβευμα των ευρωεκλογών και τις συνέπειες που θα έχει η στάση των ψηφοφόρων στην καθημερινή ζωή αναμένεται να θέτει όλο και συχνότερα στο δημόσιο διάλογο ο πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Επιπλέον, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά πως η επιστολική ψήφος θα συμβάλει θετικά στο ενδεχόμενο αποχής των ψηφοφόρων. 

Σχετικά Άρθρα