Η “συντηρητική Αριστερά” της κ. Βάγκενχεντ- Το BSW που προήλθε από διάσπαση του Die Linke μπορεί να είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών

 Η “συντηρητική Αριστερά” της κ. Βάγκενχεντ- Το BSW που προήλθε από διάσπαση του Die Linke μπορεί να είναι η έκπληξη των ευρωεκλογών

Με το νέο γερμανικό κόμμα BSW που προβλέπεται να γίνει η μεγαλύτερη αριστερή αντιπροσωπεία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές για την ΕΕ του Ιουνίου, η ηγέτις του, Sahra Wagenknecht, υπαινίχθηκε την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα . 

Οι τελευταίες προβλέψεις βλέπουν το BSW (Alliance Sahra Wagenknecht) σε καλό δρόμο για να κερδίσει επτά έδρες, βάζοντας το κόμμα μπροστά από άλλα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού Die Linke, από το οποίο η Wagenknecht και οι σύμμαχοί της αποστάτησαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Αυτό ενισχύει το σασπένς σχετικά με τις μελλοντικές συμμαχίες της Βάγκενκνεχτ σε επίπεδο ΕΕ, καθώς η ιδεολογία του κόμματός της, την οποία αποκαλεί «αριστερή συντηρητική», περιορίζει τις κομματικές ομάδες στο κοινοβούλιο.

Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, η Βάγκενκνεχτ υπαινίσσεται τώρα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά ότι το κόμμα της βρίσκεται σε συνομιλίες με ομοϊδεάτες ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα. 

«Συζητήσεις και προβληματισμοί γίνονται πράγματι», είπε η Βάγκενκνεχτ σε δημοσιογράφους την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) όταν ρωτήθηκε από την Euractiv εάν θα ενταχθεί στην ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία θα ενοποιούσε όλες τις δυνάμεις της ΕΕ που απέμειναν από τους Πράσινους σε μια ομάδα. 

«Θα πρέπει να δούμε αν θα σχηματίσουμε μια νέα ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή αν τελικά θα υπάρξει κάποιο είδος συγχώνευσης», είπε, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «οι απαιτήσεις για τη συγκρότηση ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ ψηλά».

Μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα απαιτεί τουλάχιστον 23 νομοθέτες που εκπροσωπούν τουλάχιστον επτά χώρες της ΕΕ.

Όσον αφορά τους πιθανούς ευρωπαίους συμμάχους, ο Βάγκενκνεχτ επιβεβαίωσε ότι «[υπάρχουν] πάντα επαφές, για παράδειγμα με τη La France Insoumise και επίσης με τη σκανδιναβική αριστερά». 

Πηγή από τη Δανική Αριστερά διέψευσε ότι είχαν γίνει οποιεσδήποτε συζητήσεις για σχηματισμό νέας ομάδας ή ότι σχεδιάζονταν στο μέλλον με την BSW.

Πρόβλημα για την ομάδα The Left

Τα σχέδια του Βάγκενκνεχτ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα για την ομάδα της Αριστεράς, καθώς μπορεί να μην υπάρχουν αρκετοί ευρωβουλευτές για να στηρίξουν δύο ξεχωριστές αριστερές φατρίες. 

«Δεν θα πρόβλεψα ακριβώς ότι η τρέχουσα αριστερή ομάδα θα επιμείνει μετά τις ευρωεκλογές», είπε, επαναλαμβάνοντας μια παρόμοια δήλωση του επικεφαλής υποψήφιου για τις εκλογές της BSW στην ΕΕ, Φάμπιο Ντε Μάσι.

Εάν η BSW προσχωρούσε στην Αριστερά, η ομάδα θα διογκωθεί σε 44 ευρωβουλευτές, πλησιάζοντας τους Πράσινους, οι οποίοι αναμένεται να καταλήξουν με 48 βουλευτές. 

«Στο τέλος, αυτό το θέμα θα αποφασιστεί μόνο μετά τις ευρωεκλογές, γιατί μόνο τότε θα μάθουμε πόσοι [αριστεροί ευρωβουλευτές] υπάρχουν», πρόσθεσε ο Βάγκενκνεχτ. 

Ωστόσο, το θέμα είναι ευαίσθητο καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Βάγκενκνεχτ και του πρώην κόμματός της Die Linke, το οποίο ασκεί επί του παρόντος μία από τις δύο προεδρίες των ομάδων, παραμένουν τεταμένες.

Παρά το γεγονός ότι άφησε ανοιχτή την πόρτα για να ενταχθεί στην Αριστερά, στο πλευρό του πρώην κόμματός της, η Βάγκενκνεχτ κατέστησε σαφές ότι δεν βλέπει κατάματα με ορισμένα από τα μέλη της, «για παράδειγμα, όσον αφορά τη μετανάστευση».

Το θέμα έχει επανειλημμένα προκαλέσει διαμάχες μεταξύ του Wagenknecht και της Die Linke, καθώς ο πρώτος έχει λάβει σκληρή στάση για τη μετανάστευση. 

«Το ζήτημα της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής συνεργασίας με την BSW δεν είναι επί του παρόντος σχετικό για την Die Linke», δήλωσε στο Euractiv εκπρόσωπος της Die Linke, επισημαίνοντας ότι η BSW ούτε εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ούτε έχει δηλώσει την επιθυμία της να συμπεριληφθεί στην ομάδα της Αριστεράς.

«Μια επικείμενη διάσπαση ή διάλυση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν είναι στην ημερήσια διάταξη ή το αντικείμενο των συζητήσεών μας», συνέχισαν. «Οι δηλώσεις της κυρίας Βάγκενκνεχτ είναι περισσότερο συνθήματα προεκλογικής εκστρατείας παρά πραγματική ουσία».

Πηγή: EURACTIV

Σχετικά Άρθρα