Εσωκομματικές ΣΥΡΙΖΑ: Το πιθανό χρονοδιάγραμμα για τις τετραπλές εκλογές

 Εσωκομματικές ΣΥΡΙΖΑ: Το πιθανό χρονοδιάγραμμα για τις τετραπλές εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε προσφυγή στη βάση για αλλαγή ηγεσίας. Το Συνέδριο θα συνεχιστεί κανονικά, ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα κληθεί να αποφασίσει -ίσως την Κυριακή, που ολοκληρώνεται- επί της πρόθεσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε κάλπες άμεσα και μάλιστα τετραπλές:

  • Εκλογή προέδρου
  • Εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής
  • Εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών
  • Εκλογή Οργανώσεων μελών

Σύμφωνα με το καταστατικό, πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες, άρα από τις 10 Μαρτίου και μετά αναμένεται να στηθούν οι κάλπες.
Όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει την εκλογή Τοπικών Συντονιστικών και Νομαρχιακών Επιτροπών 15 ημέρες μετά από το συνέδριο. Επομένως, οι εκλογές θα γίνονταν το δεύτερο σαββατοκύριακο του Μαρτίου – άλλωστε, ακολουθούν δύο απανωτά τριήμερα – η Καθαρά Δευτέρα και η 25η Μαρτίου – που είναι απαγορευτικά για εσωκομματικές διαδικασίες που προϋποθέτουν την κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

Τώρα προστίθεται η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει σύμφωνα με το Καταστατικό από τη βάση του κόμματος. Σημειώνεται δε, ότι στις 14 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η κατάταξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις Ένοπλες Δυνάμεις για 20ήμερη θητεία.

Παράλληλα, τα αρμόδια στελέχη του κόμματος συζητούν τις εναλλακτικές επιλογές για την εξέλιξη του ίδιου του συνεδρίου, μιας και πρόκειται για μία καταστατικά πρωτοφανή κατάσταση. Συζητούνται δύο σενάρια: το πρώτο σενάριο αφορά στη συνέχιση του συνεδρίου και ολοκλήρωση του. Το δεύτερο σενάριο είναι να αποφασίσει το συνέδριο για ορισμό τακτικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το καταστατικό, αν ολοκληρωθεί το συνέδριο και δεν έχει οριστεί από το συνέδριο αυτό νέο τακτικό συνέδριο, τότε ορίζεται Κ.Ε εντός 15 ημερών για να προκηρύξει το τακτικό συνέδριο.

Σχετικά Άρθρα