Εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για τους αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη και η… έκπληξη

 Εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για τους αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη και η… έκπληξη

Καταλυτική ήταν η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στις εργασίες του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εσωκομματικής βραχύβιας διαδικασίας με ορίζοντα τις νέες εκλογές από τη βάση, καθώς και ο Στέφανος Κασσελάκης αποδέχτηκε την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας με μία ηχηρή παρέμβαση εν μέσω της σύγκρουσης του προέδρου του κόμματος με την Πολιτική Γραμματεία, ουσιαστικά προέτρεψε προσφυγή στη βάση του κόμματος είτε για επαναπροσδιορισμό της εμπιστοσύνης στον Στέφανο Κασσελάκη είτε για την εκλογή ενός νέου προσώπου που θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας σε ένα μακροσκελές κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Την ψήφο εμπιστοσύνης, οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν Πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία. Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου το λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και τη παράταξή μας: Στα μέλη μας. Έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητες τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά”.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχτηκε την πρόταση για νέες εκλογές και για προσφυγή στη βάση του κόμματος λέγοντας:

“…Αν δεν είμαι εγώ απέναντι στους νέους επίδοξους υπονομευτές, θα είναι κάποιος άλλος”

Κάποιοι νόμιζαν ότι θα έχουν τον «ξένο», τον «μικρό» του χεριού τους. Ότι θα έχουν έναν Πρόεδρο – αχυράνθρωπο.
Ότι θα εξουσιάζουν δι’ αντιπροσώπου. Ότι θα ζητάει ο εκλεγμένος Πρόεδρος την άδεια για το πότε θα συνομιλήσει με τα μέλη του κόμματος. Εγώ Πρόεδρος υπό προθεσμία δε γίνομαι, και το δήλωσα ήδη από την Τρίτη. Θα κριθώ – και πολύ σκληρά- στις πρώτες εθνικές εκλογές. Θα συνεχίσω να βλέπω βιογραφικά, να φέρνω δίπλα μου τους καλύτερους της κοινωνίας, να βρίσκομαι από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη. Θα συνεχίσω να δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα συνεχίσω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια έχοντας τη γλυκιά κούραση ότι και σήμερα υπερέβαλα εαυτόν, ότι μια μέρα ακόμα βρέθηκα παντού, στην πρώτη γραμμή, ότι και σήμερα αγωνίστηκα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ΕΝΑΣ ΙΣΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ.
Χρειάζομαι τα ικανά στελέχη, τα φωτεινά μυαλά δίπλα μου. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά. Και ευτυχώς προχωράμε μαζί.Απέναντι σε όσους συνεχίζουν και έχουν αυταπάτες, σήμερα εμείς αντικρίζουμε την πραγματικότητα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ.

Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ.

Όσοι πίστεψαν ότι φυτεύτηκα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα δουν τις δικές μου ρίζες. Προσφεύγω στις ρίζες μου: Στα μέλη και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Με έναν πλήρη οδικό χάρτη για επανεκλογή, επανίδρυση και επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνώσα παράταξη. Ως τη μονη απάντηση σε ένα σάπιο, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο πολιτικό σύστημα. Δε με κρατάει κανείς. Μόνο ο κόσμος. Ο κόσμος που στάθηκε στις ουρές. Και θα ξανασταθεί, για να έχει φωνή και ελπίδα. Είμαι εδώ. Είμαι όρθιος. Είμαι έτοιμος. Να τελειώνουμε με τα μικρά για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα, τη Δεξιά του Μητσοτάκη. Βρείτε μου αντίπαλο. Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε.”.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Στέφανος Κασσελάκης έδειξε κάλπες άμεσα και μάλιστα τετραπλές:

  • Εκλογή προέδρου
  • Εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής
  • Εκλογή νέων Νομαρχιακών Επιτροπών
  • Εκλογή Οργανώσεων μελών

Σύμφωνα με το καταστατικό, πρέπει να μεσολαβήσουν δύο εβδομάδες, άρα από τις 10 Μαρτίου και μετά αναμένεται να στηθούν οι κάλπες. Πάντως, στην εξίσωση του χρονοδιαγράμματος για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι στα μέσα Μαρτίου θα παρουσιαστεί στον Αυλώνα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Έτσι, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τις εσωκομματικές εκλογές, εκτός αν, πράγμα που δεν είναι απίθανο, ο κ. Κασσελάκης αποφασίσει να πάρει αναβολή.

Το ζητούμενο είναι πλέον ποιος ή ποιοι θα σταθούν απέναντι από τον Στέφανο Κασσελάκη στη νέα μάχη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα σενάρια για τους υποψήφιους προέδρους απέναντι στον Κασσελάκη

Οι νέες εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται μία φαστ τρακ διαδικασία, καθώς το καλοκαίρι, μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα, χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες για να ολοκληρωθεί η εκλογή του νέου αρχηγού – και πάλι θεωρήθηκε ότι όλα έτρεξαν γρήγορα.

Εκτός εάν σε αυτή την περίπτωση τα συλλογικά όργανα, ήτοι το συνέδριο ή η κεντρική επιτροπή, επιταχύνουν τη διαδικασία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είναι μικρότερη του ενός μηνός ώστε να μην υπάρξουν ενστάσεις περί προσχηματικής διαδικασίας.

Παράλληλα υπάρχει και το στοίχημα της συμμετοχής το οποίο εξ ορισμού θα σηματοδοτήσει και την πορεία του κόμματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντίπαλοι στον σημερινό αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να σταθούν κατά κύριο λόγο τρία στελέχη:  Η Όλγα Γεροβασίλη, ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Εκτός αν υπάρξει και κάποιο πρόσωπο έκπληξη το οποίος θα μπορούσε να κάνει την διαφορά και να ανατρέψει τους συσχετισμούς.

Σχετικά Άρθρα