Κυβέρνηση: Το βλέμμα στις τελικές αποφάσεις των αγροτών- Τα δύο μεγάλα προβλήματα

 Κυβέρνηση: Το βλέμμα στις τελικές αποφάσεις των αγροτών- Τα δύο μεγάλα προβλήματα

«Αποχωρούμε από την πλατεία Συντάγματος αλλά δεν υποχωρούμε» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αγρότες προς την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω οικονομική στήριξη και τηρεί στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις που θα αποφασίσουν οι αγρότες στις γενικές συνελεύσεις τους. 

Σε περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, την διατάραξη της λειτουργίας της αγοράς και δεύτερον τη συνένωση των αγροτών με άλλους κλάδους που διαμαρτύρονται.  

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά πως αν οι αγρότες κλιμακώσουν  τις κινητοποιήσεις και προχωρήσουν σε κλείσιμο μεγάλων εθνικών οδών και τελωνείων αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των τιμών σε πολλά προιόντα. Επιπλέον, όσο οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και μακριά από την γραμμή παραγωγής του πρωτογενούς τομέα αυτό θα έχει ως συνέπεια να παρατηρηθούν ελλείψεις στην αγορά που θα εκτοξεύσουν τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να προστεθεί στο  παρατεταμένο κύμα ακρίβειας που πλήττει τα βασικά καταναλωτικά αγαθά μια επιπλέον αύξηση της τιμής των αγροτικών προιόντων. 

Το δεύτερο μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση η «οργή» των αγροτών να ενωθεί με την αντίδραση των φοιτητών, την δυσαρέσκεια των δικηγόρων και την αγανάκτηση άλλων κλάδων ελεύθερων επαγγελματιών. 

Στόχος της κυβέρνηση είναι μέχρι το τέλος του μήνα να έχει κλείσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα το αγροτικό και το φοιτητικό ώστε από τον Μάρτιο που θα τεθούν σε εφαρμογή και τα νέα μέτρα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, να έχει καθαρό ορίζοντα για την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών.  

Σχετικά Άρθρα