Health-IQ: Τι σημαίνει για τη δημόσια Υγεία στην Ελλάδα η έναρξη του καινοτόμου προγράμματος;

 Health-IQ: Τι σημαίνει για τη δημόσια Υγεία στην Ελλάδα η έναρξη του καινοτόμου προγράμματος;

Το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης -μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα- διοργάνωσαν από κοινού την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024 την εναρκτήρια εκδήλωση για το πρόγραμμα “Health-IQ”, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Ρούλα Σκουρογιάννη

Η εκδήλωση, που σηματοδότησε την έναρξη του έργου HEALTH-IQ, βασίστηκε για την παρουσίασή της στην αρχική ανάλυση της κατάστασης της ποιότητας της περίθαλψης στην Ελλάδα, που διεξήχθη από την Τεχνική Ομάδα Εργασίας για το έργο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στην Ελλάδα, καθώς και στη διερεύνηση στρατηγικών για βελτίωση της δημόσιας Υγείας.

Η πανδημία της νόσου COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας και κατέστησε αναγκαία την μέτρηση και αξιολόγηση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας της Ελλάδας.

Τι είναι και πώς δημιουργήθηκε το Health IQ

Το HealthIQ έχει ως στόχο τον προσδιορισμό και την ανάπτυξη μιας ισχυρής και τεκμηριωμένης προσέγγισης για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών στη χώρα μας. Βελτίωση της Υγείας στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να είναι:

  • Ασφαλής
  • Βασισμένη σε επιστημονικές ενδείξεις
  • Βιώσιμη και ανθρωποκεντρική
  • Προσβάσιμη σε όλους

Εμπνευσμένο από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εργασίας του ΠΟΥ, 2020–2025, «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία» (“United Action for Better Health”) και το όραμα του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη «να μην μείνει κανένας πίσω», ο ΠΟΥ/Ευρώπης εντόπισε την ανάγκη να υποστηριχτούν οι χώρες στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Σε ευθυγράμμιση με το όραμα αυτό, ο ΠΟΥ/Ευρώπης συνεργάζεται με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2021–2025, με βασικό στόχο την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) της Ελλάδας. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια συστηματική προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών, γι’ αυτό και δημιουργήθηκε το συλλογικό έργο HEALTH-IQ.

Το HEALTH-IQ είναι εντοπισμένο στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μεθοδολογικού οδηγού για τη μέτρηση και τη βελτίωση της ποιότητας στην υγειονομική περίθαλψη.

Δίνει μεγάλη έμφαση στις υπηρεσίες με επίκεντρο τον ασθενή σε διάφορα πλαίσια υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, της Νοσοκομειακής Περίθαλψης, της Μακροχρόνιας Περίθαλψης, της πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία, στις διαδικασίες πρόληψης για μη μεταδοτικές ασθένειες (καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία και χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις) και την Ψυχική Υγεία.

Αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης –μέσω και των σχετικών αξιολογήσεων των ασθενών– των οικονομικά αποδοτικών συστημάτων υγείας και της δίκαιης πρόσβασης στις υπηρεσίες. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός πλαισίου για τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης για τη μέτρηση της ποιοτικής τους απόδοσης και την αναφορά της εμπειρίας των ασθενών, διευκολύνοντας τις συνεχείς βελτιώσεις στην παροχή υπηρεσιών. Ενώ το έργο επικεντρώνεται κυρίως στο ελληνικό τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, έχει σχεδιαστεί για τη διάδοση των προτύπων ποιότητας υγείας και των βέλτιστων πρακτικών και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

Η εναρκτήρια εκδήλωση της 16ης Φεβρουαρίου 2024

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης, Δρ. Hans Kluge.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ. Άρης Αγγελής, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτικών και Συστημάτων Υγείας των χωρών του ΠΟΥ/Ευρώπης, Natasha Azzopardi Muscat, και ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, DrJoão Breda.

Δρ. Hans Kluge: Βελτίωση της συνολικής ποιότητας παροχής υπηρεσιών Υγείας

«Το έργο HEALTH-IQ είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία, μια συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της Ελλάδας και του ΠΟΥ/Ευρώπης», δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ/Ευρώπης, Δρ. Hans Kluge. «Μέσω αυτού του έργου, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συνόλου δεικτών για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Η αποστολή μας είναι σαφής: να βελτιώσουμε τη συνολική ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης για ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».

Άδωνις Γεωργιάδης: Πρωτοβουλία ορόσημο για την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε το Health-IQ, μια πρωτοβουλία ορόσημο, που θα αναδιαμορφώσει την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα μας. «Σε μία εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων στον τομέα της υγείας που αναδεικνύει επιτακτικά το αίτημα για ισχυρά, ανθεκτικά και καινοτόμα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, η συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Κυβερνήσεως και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας της Ευρώπης υπό την αξιοσέβαστη ηγεσία του Dr. Hans Kluge αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για την ευημερία των συμπολιτών μας. Το Health-IQ θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα έως και τον τρόπο με τον οποίο παρέχονται, αξιολογούνται και διαμορφώνονται οι υπηρεσίες στη χώρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας και κατέληξε:

«..από το 2013 και μετά η συνεργασία της χώρας μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει ανέβει σε ένα άλλο επίπεδο. Δεν πρέπει να χάσουμε κανένα διαθέσιμο ευρωπαϊκό πόρο, δεν πρέπει να μείνουμε πουθενά πίσω σε κανένα πρόγραμμα, θα είμαστε καταγέλαστοι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έδινε πόρους και εμείς δεν καταφέρναμε να τους χρησιμοποιήσουμε με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο».

Δρ. João Breda: Στροφή στην καινοτομία και την αριστεία

«Σήμερα, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα πρωτοπορεί!», δήλωσε ο Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, Δρ. João Breda. Το Πρόγραμμα HEALTH-IQ, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας της Ελλάδας υπό την αιγίδα του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, σηματοδοτεί τη στροφή στην καινοτομία και την αριστεία. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τη μέτρηση και την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, με σκοπό τον μετασχηματισμό των συστημάτων υγείας σε μια περισσότερο ανθρωποκεντρική κατεύθυνση καθώς και τη διάδοση των νέων προτύπων ποιότητας».

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Πληθυσμιακό μοντέλο στην Πρωτοβάθμια

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχουμε την ευκαιρία μέσα από αυτό το πρόγραμμα να έχουμε τη χαρτογράφηση των δεικτών που θα μας επιτρέψουν να χαράξουμε πολιτική με βάση τα δεδομένα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Το πλάνο που έχουμε εκπονήσει στο υπουργείο Υγείας έχει κάποιους πυλώνες που θα δείτε πολύ μεγάλες αλλαγές το επόμενο διάστημα. Μιλάμε για ένα πληθυσμιακό μοντέλο στην Πρωτοβάθμια, πάμε να κάνουμε ένα Integrated Public & Primary Healthcare Model με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη χώρα μας, που θεωρώ ότι θα είναι κάτι το οποίο θα δώσει και άμεσα αποτελέσματα, αλλά θα είναι και μία παρακαταθήκη γιατί τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αυτά που θα δώσουν σημαντικούς καρπούς, θα μειώσουν θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, θα βελτιώσουν τους δείκτες ζωής του πληθυσμού και θα μειώσουν σημαντικά τις οικονομικές ανισότητες στην υγεία και ειδικά στην παιδική ηλικία – κάτι που για εμένα είναι εξαιρετικά σοβαρό».

Μάριος Θεμιστοκλέους: Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν το ΕΣΥ σε μία νέα εποχή

«Το Health IQ Project, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τη βελτίωση της ποιότητας μέσω της καταγραφής, της μέτρησης και της αξιολόγησης της ποιότητας και της προσβασιμότητας, διασφαλίζοντας ότι κάθε ασθενής λαμβάνει φροντίδα υψηλής ποιότητας», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Ως υπουργείο Υγείας προχωράμε δυναμικά σε μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας που θα οδηγήσουν το ΕΣΥ σε μία νέα εποχή. Μεταρρυθμίσεις που βασίζονται κυρίως σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στην αναβάθμιση κτηριακής υποδομής του ΕΣΥ. Με συνολικούς πόρους άνω των 400 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ανακαινίζουμε και αναβαθμίζουμε πάνω από 80 νοσοκομεία και 150 κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα. Δεύτερον, προχωράμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΣΥ, ολοκληρώνοντας μεγάλα έργα όπως η ενεργοποίηση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και η δημιουργία ψηφιακής διαχείρισης της περίθαλψής ογκολογικών ασθενών. Και τρίτον, και πολύ σημαντικό ενισχύουμε το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με 10.000 προσλήψεις που θα ενδυναμώσει τα νοσοκομεία μας, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ. Η δέσμευσή μας είναι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της νοσοκομειακής περίθαλψης στην Ελλάδα, δημιουργώντας μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα στηρίζεται σε υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και υπηρεσιών. Η άριστη συνεργασία μας με τον WHO και τον Dr. Joao Breda, τον Επικεφαλής του Γραφείου Ποιότητας Φροντίδας και Ασφάλειας Ασθενών του ΠΟΥ στην Αθήνα, αποτελεί καίριο στοιχείο για τη συνεχή εξέλιξη του ΕΣΥ, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο μεταρρυθμιστικό μας έργο».

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Εγγύηση και στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

«Η υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος θα αποτελέσει την καλύτερη εγγύηση και στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που νομοθετούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα», επεσήμανε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

«Το σχέδιο νόμου που σύντομα θα αναρτηθεί για διαβούλευση εστιάζει στη ριζική αναδιάρθρωση της οργάνωσης και διοίκησης του συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Έτσι ολοκληρώνουμε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε στην χώρα μας πριν από τρεις δεκαετίες. Σημαντικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης περιλαμβάνουν μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στον ασθενή, εκμεταλλευόμενη ψηφιακές τεχνολογίες και τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, αλλά και στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και του στίγματος. Σε όλα τα παραπάνω, η πρωτοβουλία που ξεκινά σήμερα θα συνδράμει αποφασιστικά στην δέσμευση της Ελλάδας να προωθήσει ένα σύγχρονο, επικεντρωμένο στον άνθρωπο σύστημα υγείας που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία και την ασφάλεια».

Σχετικά Άρθρα