Νικολακόπουλος στο libre: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η τρομοκρατία συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα

 Νικολακόπουλος στο libre: Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η τρομοκρατία συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα

Το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων που θα ληφθούν στους αγωνιστικούς χώρους, κατά της οπαδικής βίας περιγράφει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στο libre «στις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία σχετικά με την απαραίτητη εγκατάσταση των ηλεκτρονικών καμερών στα γήπεδα, ενώ στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη θεσμική αλλαγή, που αφορά την ταυτοπροσωπία με ηλεκτρονικό εισιτήριο. Γήπεδο που δεν θα τα εφαρμόζει, δεν θα ανοίγει».

Μιλά επίσης, για την αναβίωση της τρομοκρατίας και την αύξηση των μέτρων που έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία για να τα καταστείλει και να τα αποτρέψει.

Συνέντευξη

Κύριε υπουργέ, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι αρκετά για να εκλείψει η οπαδική βία και να μην έχουμε και πάλι νεκρούς στα γήπεδα; Κάμερες, ηλεκτρονικά – ονομαστικά εισιτήρια είναι έτοιμα;

Πρόκειται για ένα διαχρονικό κοινωνικό ζήτημα, που αμαυρώνει τον ελληνικό αθλητισμό. Ας είμαστε ειλικρινείς όμως. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία ένα τέτοιο φαινόμενο, οφείλουμε να εξετάσουμε και να αλλάξουμε πολλά, αρχικά σε επίπεδο κουλτούρας και τρόπου σκέψης. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει κάνει καθοριστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας τα τελευταία 4,5 χρόνια, με πιο πρόσφατη το νέο νομοθετικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται, με μία σειρά από πολύ σημαντικά μέτρα.

  • Το επόμενο διάστημα όλα θα είναι έτοιμα σε κάθε λεπτομέρεια, όπως ακριβώς προβλέπει ο νόμος. Τα γήπεδα ήδη άνοιξαν, ενώ είναι αναγκαίο πλέον και οι ομάδες από την πλευρά τους να συνεργαστούν, και να εφαρμόσουν στο έπακρο τις υποχρεώσεις τους.

Γι’ αυτό και έχουμε θέσει δύο ημερομηνίες ορόσημα, ως κομβικά χρονικά σημεία ελέγχου, ότι αφενός οι ομάδες εφαρμόζουν κάθε πτυχή του νόμου και αφετέρου τα γήπεδα πληρούν όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, στις 6 Μαρτίου θα ξεκινήσει η διαδικασία σχετικά με την απαραίτητη εγκατάσταση των ηλεκτρονικών καμερών στα γήπεδα, ενώ στις 9 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία η μεγάλη θεσμική αλλαγή, που αφορά την ταυτοπροσωπία με ηλεκτρονικό εισιτήριο. Γήπεδο που δεν θα τα εφαρμόζει, δεν θα ανοίγει. Από την πλευρά της, η αστυνομία θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, εφαρμόζοντας το νόμο και εξασφαλίζοντας την ευταξία όπου χρειάζεται.      

Πόσο ανησυχεί την κυβέρνηση η αναβίωση του «φαινομένου της τρομοκρατίας»;

Πρόκειται για φαινόμενα που δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να αναβιώσουν. Για τον λόγο αυτό κάνουμε τα πάντα, προκειμένου οι δράστες των δύο πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών, να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη.

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η τρομοκρατία συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα

Η Ελληνική Αστυνομία μελετά και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες με τα μέσα που διαθέτει, για να φτάσουμε στην πλήρη εξιχνίαση των συγκεκριμένων υποθέσεων. Μιλάμε για βαριές εγκληματικές πράξεις, που έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καθώς έλαβαν χώρα σε ώρες που αρκετοί πολίτες βρίσκονταν κοντά στα σημεία.

Απέναντι σε τέτοιους είδους πράξεις θα είμαστε αμείλικτοι, ως προς την τελική απόδοση των ευθυνών. Συνεπώς πάντα υπάρχει ανησυχία όταν έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα, αλλά να γνωρίζουν κάποιοι ότι η αστυνομία βρίσκεται μονίμως σε επαγρύπνηση, έτοιμη να απαντήσει σε τέτοιου είδους περιστατικά, όχι μόνο σε επίπεδο καταστολής αλλά και αποτροπής.

-Το φαινόμενο που ονομάζουμε «τρομοκρατία», αποδεδειγμένα πλέον συνδέεται με το ποινικό έγκλημα και ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της νύχτας. Πίσω απ’ όλα αυτά φαίνεται να υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα. Ποιος και πως θα λύσει τον γόρδιο δεσμό;

Αυτή είναι η δική σας εκδοχή, κάτι που εγώ δεν μπορώ να επιβεβαιώσω. Σας λέω και πάλι, ότι απέναντι σε φαινόμενα που «πλήγωσαν» επί δεκαετίες την Ελλάδα, μέσα από έναν κύκλο αίματος, θα είμαστε αμείλικτοι. Γι’ αυτό και ήδη εφαρμόζουμε πολύ προσεχτικά ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης.

Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις ομάδες ΟΠΚΕ, οι οποίες πλέον διατάσσονται στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, με στόχο να πολεμήσουμε την βαριά εγκληματικότητα. Αυτή τη στιγμή, γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε κρίσιμα σημεία από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς, ενώ ήδη ενισχύονται οι περιπολίες, καθώς ανασυντάσσονται οι ομάδες της ΔΙΑΣ και της Άμεσης Δράσης.

Συνεχίζουμε ακόμη πιο στοχευμένα τις παρεμβάσεις μας. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει όλα εκείνα τα άξια στελέχη, για να ξετυλίξουν σε αγαστή συνεργασία με μία ικανή Πολιτική ηγεσία, μια και καλή τον «Μίτο της Αριάδνης» σε πολύ σοβαρές υποθέσεις, όπως έγινε με μεγάλες επιτυχίες και σε άλλες «σκοτεινές» υποθέσεις στο παρελθόν. Άλλωστε, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχουν αποδείξει το τελευταίο διάστημα, ότι ξέρουν να λύνουν «γόρδιους δεσμούς».

Κύριε Νικολακόπουλε, υπάρχουν πολλά περιστατικά για τα οποία οι έρευνες της αστυνομίας είτε δεν έχουν αποδώσει είτε εμείς δεν το γνωρίζουμε. Η γνωστότερη όλων είναι η υπόθεση με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Να σας θυμίσω και την δολοφονία του Βασίλη Ρουμπέτη, ενός ανθρώπου που συνδεόταν άμεσα ή έμμεσα με προέδρους ΠΑΕ τον περασμένο Ιούνιο. Ελάχιστα μάθαμε και γι’ αυτή τη υπόθεση. Δεν υπάρχει εξέλιξη στις έρευνες ή υπάρχει «συγκάλυψη», όπως λένε κάποιοι καχύποπτοι;

Όλες αυτές οι υποθέσεις του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, των δολοφονιών, και της μεγάλης εγκληματικής δράσης στα πεδία του λαθρεμπορίου και όχι μόνο, ήδη μελετώνται από την αστυνομία με προσοχή και μεθοδικότητα. Καμία «συγκάλυψη».

Όταν θα πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο κάποιο σκέλος της έρευνας (για το οργανωμένο έγκλημα), να είστε σίγουρος ότι θα γίνουν

Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. εργάζεται με επιμέλεια σε κάθε υπόθεση, για να βρει τους ενόχους και να τους οδηγήσει στην Δικαιοσύνη. Μιλάμε για υποθέσεις που θέλουν προσοχή, αφοσίωση και χρόνο. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν αρκεί μόνο η ταχύτητα, καθώς αυτό που έχει επίσης σημασία για κάθε υπόθεση που εξιχνιάζεται, είναι να έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία, οι απαραίτητες αποδείξεις, έτσι ώστε η δικαιοσύνη να μπορεί να στοιχειοθετήσει επαρκώς τις κατηγορίες.

  • Παρά τις συλλήψεις που συνιστούν μια επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας , στην παρούσα φάση οι υποθέσεις ερευνώνται ακόμη σε όλες τους τις διαστάσεις, και όσο βρισκόμαστε στο στάδιο αφενός της αστυνομικής και αφετέρου της δικαστικής έρευνας, οφείλουμε όλοι να είμαστε πολύ προσεχτικοί.

Επιβάλλεται να σεβαστούμε την αρχή της μυστικότητας κάθε έρευνας και διαδικασίας, αν θέλουμε τελικά να φτάσουμε στην πλήρη διαλεύκανση όλων των εγκλημάτων και στη σύλληψη όλων των εμπλεκομένων. Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οργανώνονται οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με τους εισαγγελείς, έτσι ώστε να υπάρξει ένα καθοριστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα. Ένα είναι βέβαιο.

Όταν θα πρέπει να γίνουν ανακοινώσεις, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο κάποιο σκέλος της έρευνας, να είστε σίγουρος ότι θα γίνουν. Μέχρι τότε, συνεχίζουμε την μεθοδική δουλειά, για την αποτροπή και καταστολή κάθε φαινομένου βίας, που δημιουργεί ανασφάλεια στους πολίτες. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος.

-Εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία πως μπορεί να δείξει κανείς όταν γίνονται γνωστά περιστατικά με αστυνομικούς που εκβιάζουν και δρουν ως προστάτες;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τον κεντρικό πυρήνα του ερωτήματός σας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια «καλή» και αποτελεσματική αστυνομία όταν έχουμε επιτυχίες, και να χρησιμοποιούμε αφοριστικούς όρους, εκφράζοντας γενικότητες, που απαξιώνουν συλλήβδην τον ρόλο και το σπουδαίο έργο των αστυνομικών, σε αντίθετη περίπτωση.

Σε κάθε επαγγελματικό χώρο μπορεί να υπάρξουν ζητήματα αλλά και αβελτηρίες αλλά ο σκοπός είναι να τα αντιμετωπίζουμε. Το καθήκον του αστυνομικού είναι ιερό απέναντι στη Δημοκρατία και τους πολίτες, γι’ αυτό και όσοι επιλέγουν να ακολουθήσουν έναν δρόμο που ταυτίζεται με την παρανομία, όντας εν ενεργεία αστυνομικοί, θα αποκαλύπτονται και θα λογοδοτούν αυστηρά.

Έχουμε δείξει από την πρώτη μέρα, ότι ο πήχης όσον αφορά την ενδυνάμωση του στελεχιακού δυναμικού είναι ψηλά, κάτι που φάνηκε και στις πρόσφατες επιλογές της νέας ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Όπως είπε πρώτος ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, προχωράμε στην ανασύνταξη της Ελληνικής Αστυνομίας γιατί θέλουμε και πρέπει να καταφέρουμε να την καταστήσουμε πιο ευρωπαϊκή, πιο δημοκρατική, πιο αποτελεσματική και διαφανή, με κεντρική αποστολή την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας παντού και για όλους.

Στόχος μας να δει ο πολίτης την αστυνομία με άλλο μάτι. Να την εμπιστευθεί, να τη στηρίξει και να συνεργαστεί μαζί της, έτσι ώστε και αυτή να γίνει καλύτερη και κυρίως αποτελεσματικότερη. Συνεπώς, επιβάλλεται να εμπιστευόμαστε απόλυτα την αστυνομία και τα στελέχη της.

Σχετικά Άρθρα