Παρασκήνιο:”Μήνυμα” Μητσοτάκη σε Σαμαρά μετά την ψηφοφορία σε ένα ν/σ που δίχασε τη ΝΔ

 Παρασκήνιο:”Μήνυμα” Μητσοτάκη σε Σαμαρά μετά την ψηφοφορία σε ένα ν/σ που δίχασε τη ΝΔ

Δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου “Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις”, Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Στόχος επετεύχθη, πάμε παρακάτω» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Είναι βέβαιο πως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει να αφήσει πίσω του το επίμαχο νομοσχέδιο που δίχασε την κοινοβουλευτική ομάδα και θα επιδιώξει άμεσα φυγή προς τα εμπρός. Βασική επιδίωξη είναι να μην σπαταληθεί επιπλέον  πολιτικό κεφάλαιο στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές.

Η κυβέρνηση κατάφερε να πιάσει τον «αριθμητικό πήχη» που είχε θέσει στην ψηφοφορία. Στόχος ήταν το 1/3 του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας να ψηφίσει «ναι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

  • Συνολικά, από τους 158 γαλάζιους βουλευτές, οι 107 ψήφισαν «ναι», οι 20 «όχι», 2 παρών και απείχαν από την ψηφοφορία 31 βουλευτές. 

Αισθητή ήταν η απουσία του Υφυπουργού Δικαιοσύνης Γιάννη Μπούγα και της Υφυπουργού Οικογένειας Μαρίας Κεφάλα. Πρόκειται για δύο υφυπουργούς που έχουν συναρμοδιότητα στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων. Επίσης απουσίαζε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης καθώς επίσης και ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που είχε προαναγγείλει πως θα απέχει επειδή διαφωνεί με τις προωθούμενες διατάξεις. 

  • Ωστόσο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών κατέδειξε πως Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς έχουν πάρει «διαζύγιο». 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής καταγράφηκε πως βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στις σχέσεις του πρώην και του νυν πρωθυπουργού.

Αν και απο το Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να «υποβιβάσουν» το γεγονός και να απομονώσουν τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά καθώς επίσης και η επιλογή του να τοποθετηθεί επι του νομοσχεδίου αρκετές ώρες νωρίτερα από τον πρώην πρωθυπουργό αποτυπώνει το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί ανάμεσα τους.

  • «Ουδέν σχόλιο» ήταν απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου στην εφ όλης της ύλης επίθεση που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς αφήνοντας σαφής αιχμές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εξέφρασα τις προσωπικές μου απόψεις» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής.

«Είναι προσωπικές του απόψεις» σχολίασε ο πρωθυπουργός για την ομιλία Σαμαρά

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού στα υπουργικά έδρανα βρίσκονταν μόνον ο Άκης Σκέρτσος ενώ και στα βουλευτικά έδρανα ελάχιστοι γαλάζιοι βουλευτές. Λίγο καλύτερη ήταν εικόνα της γαλάζιας πτέρυγας της Βουλής κατά την ομιλία του πρωθυπουργού. Σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδας του κόμματος απουσίαζε απο την Ολομέλεια κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα