Ο Βελόπουλος επικαλείται για τον γάμο ομόφυλων ορισμό Ρωμαίου νομικού που έζησε πριν 1.800 χρόνια

 Ο Βελόπουλος επικαλείται για τον γάμο ομόφυλων ορισμό Ρωμαίου νομικού που έζησε πριν 1.800 χρόνια

Της Ελληνικής Λύσης το επιχείρημα  κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, έχει ένα όνομα: Μοδεστίνος! Ένας νομοδιδάσκαλος, όχι Χριστιανός, που έζησε 1800 χρόνια πίσω.

Της Βουλής το φλέγον θέμα των ημερών: το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Ξιφουλκούν τα δεξιόστροφα Κόμματα κατά της Κυβέρνησης που εισήγαγε το νομοσχέδιο και κατά των προοδευτικών αριστερόστροφων Κομμάτων- το ΚΚΕ δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτά- που (όπως φαίνεται) θα το υπερψηφίσουν.

Και χθες ακούστηκε το όνομα του Μοδεστίνου… Όποιος έχει ισχυρά επιχειρήματα δεν τα κρύβει, άλλωστε…

Ο (ελληνιστί) Χερένιος Μοδεστίνος (Elius Florianus Herennius Modestinus) ήταν Λατίνος νομικός- νομοδιδάσκαλος, (λέγεται) από τους διασημότερους στην ιστορία της νομολογίας της ύστερης Αρχαιότητας. Έζησε το α’ μισό του 3ου αιώνα μ.Χ., υπήρξε μαθητής του επίσης νομοδιδασκάλου Ουλπιανού και σύμβουλος του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Σεβήρου, αλλά και αρχηγός ενός είδους αστυνομίας· επίσης υπήρξε δάσκαλος του Μαξιμίνου του νεότερου, γιου του αυτοκράτορα Μαξιμίνου του Θράκα.

«Γάμος εστί συνάφεια ανδρός και γυναικός, συγκλήρωσις του βίου παντός, θείου τε και ανθρωπίνου δικαίου κοινωνία», είναι ο ορισμός του γάμου από τον «σοφό» νομοδιδάσκαλο Μοδενστίνο: «Nuptiae sunt conjunctio maris et feminae, consortium omnis vitae, divini et humani juris communicatio», στη γλώσσα του!

Ο Μοδεστίνος ήταν γεννημένος- μάλλον- σε μια από τις ελληνόφωνες επαρχίες της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περίπου το 223 ή το 225 μ.Χ. Εικάζεται ότι γενέτειρά του ήταν η Δαλματία. Το έργο του Μοδεστίνου «De excusationibus» είναι γραμμένο στα ελληνικά κάτι που οδήγησε στην υπόθεση ότι ίσως αυτή και να ήταν η μητρική γλώσσα του.

Ο Μοδεστίνος ήταν ένας από τους πέντε νομικούς (Παπινιανός, Παύλος, Γάιος και ο Ουλπιανός, οι άλλοι τέσσερις) των οποίων οι καταγεγραμμένες απόψεις θεωρήθηκαν (και όπως φαίνεται ακόμα θεωρούνται) καθοριστικές. Ο Μοδεστίνος ήταν ο τελευταίος μεγάλος νομικός του ρωμαϊκού δικαίου.

Διοικητής της Αστυνομίας της νύχτας…

Ο Μοδεστίνος διετέλεσε και praefectus vigilum, δηλαδή διοικητής των φρουρών της πόλης της Ρώμης, που ήταν υπεύθυνος για τη τήρηση της τάξης- κυρίως τα βράδια- κάτι σαν διοικητής της πυροσβεστικής και αστυνομίας μαζί. Ο praefectus vigilum επόπτευε την υπηρεσία πυροπροστασίας και πυρόσβεσης στην πόλη της Ρώμης και ήταν επίσης υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στους δρόμους τη νύχτα. 

Η θέση εκείνη θεωρούνταν κατώτερη από άλλες στη Ρώμη, όπως ο praefectus urbi (ο έπαρχος της πόλης της Ρώμης) ή ο praefectus annonae (αξιωματούχος επιφορτισμένος με την επίβλεψη της προμήθειας σιτηρών στην πόλη της Ρώμης) και praetorian prefect (διοικητής της Πραιτωριανής Φρουράς) που θεωρούνταν θέσεις- κλειδιά, όπως θα λέγαμε σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η βιογραφία του Μοδεστίνου δεν είναι πλήρης και τα κενά της υπερέχουν της πραγματικότητας. Οι μελέτες για τους νομικούς και, ειδικότερα, για τους νομικούς της εποχής που έζησε ο Μοδεστίνος, σχεδόν πάντα προσέκρουαν σε έλλειψη πηγών.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά Άρθρα