Άρειος Πάγος/Κράτος Δικαίου:Διαφωνίες και αποχή δικαστών από την Ολομέλεια για το καταδικαστικό ευρωπαϊκό ψήφισμα

 Άρειος Πάγος/Κράτος Δικαίου:Διαφωνίες και αποχή δικαστών από την Ολομέλεια για το καταδικαστικό ευρωπαϊκό ψήφισμα

Η απόφαση να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για να αποφανθεί για ένα αμιγώς πολιτκό ζήτημα όπως το καταδικαστκό ψήφισμα της Ευρωβουλής για το Κράτος Δικαίου έχει ξεσηκώσει ήδη πολλές αντιδράσεις ενώ και στην σημερινή συνεδρίαση υπήρξαν διαφωνίες ανωτάτων δικαστικών. 49 δικαστές του Αρείου Πάγου, πήραν θέση απέναντι σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταδίκασε τη χώρα μας, για το κράτος δικαίου.

Αντίθετα, δεκατρείς ανώτατοι δικαστές μειοψήφισαν μη υιοθετώντας την άποψη της Προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, η οποία συγκάλεσε την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ζητώντας, για πρώτη φορά στα χρονικά, να πάρουν θέση οι δικαστές για απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι θεσμικό πολιτικό όργανο της Ευρωπαικής Ενωσης και την απάντηση θα έπρεπε να τη δώσει η Κυβέρνηση.

Με πλειοψηφία 49 υπέρ, 13 κατά, η Διοικητική Ολομέλεια αποφάσισε ότι το ψήφισμα αποτελεί ανεπίτρεπτη και «ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς, με αναπόδεικτες και ατεκμηρίωτες αιτιάσεις».

Αντίθετα η μειοψηφία των 13 Αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι, το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Απουσίασαν περίπου 20 δικαστές, οι οποίοι προφανώς δεν ήθελαν να πάρουν θέση…

Σχετικά Άρθρα