Ξεκινά δύσκολη εβδομάδα- Τέσσερα προβλήματα-“φωτιά” στο τραπέζι του Μαξίμου

 Ξεκινά δύσκολη εβδομάδα- Τέσσερα προβλήματα-“φωτιά” στο τραπέζι του Μαξίμου

Government cabinet meeting, at Maximos Mansion, in Athens, Greece on October 18, 2023. / Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο Μαξίμου 18 Οκτωβρίου, 2023.

Τρία νομοσχέδια που προκαλούν σοβαρές έως πολύ σοβαρές αντιδράσεις, για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τους νέους ποινικούς κώδικες και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, βρίσκονται ήδη ή οδεύουν προς τη Βουλή, ενώ ένα τέταρτο θέμα, το αγροτικό πρόβλημα, αναμένεται να δώσει τον τόνο στις εξελίξεις. Το ενδιαφέρον, όπως επισημαίνει και το KREPORT, είναι στραμμένο στη συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό, μεθαύριο, Τρίτη. Την ίδια ημέρα, μια πολιτική εκδήλωση που ψιλοτάραξε τα νερά σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας σε μια συζήτηση με θέμα «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκης, ποιος;».

Συνοψίζουμε τις κεντρικές εξελίξεις της εβδομάδας που ανοίγει αύριο:

Αγρότες: Το Μαξίμου λέει ότι όσα έδωσε «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού» και παραπέμπει στον Σεπτέμβριο για ένα νέο πακέτο μέτρων, εφ’ όσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προεξόφλησε ότι θα δοθεί «εμπροσθοβαρής» επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, εδώ. –άρα οι αγρότες περιμένουν ότι θα πάρουν κάτι παραπάνω από τον πρωθυπουργό την Τρίτη. Προς ώρας, ενισχύουν τα μπλόκα, κάνουν περιοδικές διακοπές στην κυκλοφορία, «απελευθερώνουν» διόδια και διαμηνύουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα αποκλείσουν δρόμους και θα εισέλθουν με τρακτέρ στην Αθήνα.

Διαβάστε γιατί το Μέγαρο Μαξίμου θέλει οπωσδήποτε μία κάποια λύση στο αγροτικό και πώς επηρεάζει το θέμα την πολιτική κινητικότητα ενόψη ευρωεκλογών:

Πανεπιστήμια: Στο τέλος της βδομάδας ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και κατατίθεται στη Βουλή, εδώ. Πάνω από 100 σχολές παραμένουν υπό κατάληψη, ασαφές το τοπίο για πολλούς φοιτητές ως προς την τύχη της εξεταστικής περιόδου. Αύριο θα γίνουν νέες συνελεύσεις με θέμα τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων, νέα συλλαλητήρια πρόκειται να γίνουν την Πέμπτη.

Γάμος ομόφυλων: Την Πέμπτη η ψήφιση του νομοσχεδίου, σήμερα ο δεύτερος γύρος των κηρυγμάτων από άμβωνος. Η κυβερνητική ηγεσία θα θεωρήσει επιτυχία αν το ψηφίσουν περισσότεροι από 110-120 βουλευτές της συμπολίτευσης. Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει πάλι την Τρίτη για να μαζευτούν οι διαρροές, πολύ περιορισμένες οι αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ποινικοί Κώδικες: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο Φλωρίδη, το οποίο μεταξύ άλλων αυστηροποιεί τις ποινές για όλα τα αδικήματα, προβλέπει ότι θα εκτίεται μέρος της ποινής φυλάκισης ακόμα και για μικρές ποινές και ότι η ποινή της κοινωνικής εργασίας δεν θα εφαρμόζεται εικονικά αλλά πραγματικά. Αντιδράσεις από δικαστές και δικηγόρους.

Σχετικά Άρθρα