Η κρίσιμη Τρίτη: Γιατί το Μαξίμου θέλει οπωσδήποτε λύση στην συνάντηση με το 15μελές των αγροτών

 Η κρίσιμη Τρίτη: Γιατί το Μαξίμου θέλει οπωσδήποτε λύση στην συνάντηση με το 15μελές των αγροτών

Στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και της 15μελούς συντονιστικής επιτροπής των αγροτικών μπλόκων είναι στραμμένη πλέον η προσοχή της κυβέρνησης και τέσσερις υπουργοί (Χατζηδάκης, Αυγενάκης, Σκυλακάκης και Βορίδης) σβήνουν και γράφουν σενάρια σχετικά με το τι μπορεί να υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου εάν όχι να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις τουλάχιστον να κηρυχθεί εκκεχειρία και να συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος.

Οι αγρότες προσέρχονται στην συνάντηση διεκδικώντας το μάξιμουμ των αιτημάτων τους (“εις το ακέραιο”, όπως λένε) έχοντας στο πλευρό τους την συμπάθεια και υποστήριξη της κοινής γνώμης -το 70% των πολιτών θεωρούν δίκαια τα αιτηματά τους, σύμφωνα με τις μετρήσεις-, και την κατανόηση πως το αγροτικό είναι εθνικό πρόβλημα και αφορά και το μείζον κοινωνικό θέμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ( η διαδρομή των τιμών από το χωράφι στο ράφι) που είναι το πρώτο ως προς την ανησυχία της κοινής γνώμης στις δημοσκοπήσεις.

Από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την διαχείριση του θέματος, αφήνοντας στην άκρη τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στον οποίο χρεώνονται λανθασμένοι χειρισμοί και δηλώσεις περί υποκίνησης που δυναμίτισαν το κλίμα, οι αγρότες βρήκαν τον συνομιλητή που ζητούσαν και η επιστολή που απέστειλαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τα αιτήματά τους άνοιξε τον δρόμο για την συνάντηση της Τρίτης. Ωστόσο αυτό είναι και το σημείο καμπής που απασχολεί την κυβέρνηση: “η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου δεν πρέπει να καταλήξει σε αδιέξοδο”, λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Εάν η 15μελής των αγροτών εξέλθει δυσαρεστημένη και οι εκπρόσωποι των αγροτών ενημερώσουν τα μπλόκα για την αποτυχία της, οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με πολύωρους αποκλεισμούς εθνικών οδών και τελωνείων, ενώ θα προγραμματιστεί άμεσα και κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα.

Η εικόνα εκατοντάδων τρακτέρ και χιλιάδων αγροτών πέριξ της πλατείας Συντάγματος και του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι μία επικοινωνιακή ήττα, αρχικά, για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, με ότι αυτό μπορεί να σημάνει και ως προς το πολιτικό ζήτημα που θα ανακύψει, ακόμα και το εκλογικό αποτύπωμα στις κάλπες του Ιουνίου. Οι δημοσκόποι έχουν ενημερώσει το πρωθυπουργικό επιτελείο πως “το αγροτικό πρόβλημα είναι ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο επειδή χτυπά απευθείας στον αγώνα επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών που εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγή και εκατομμυρίων πολιτών που αγαναχτούν με τις ανατιμήσεις βασικών ειδών διατροφής”.

Ο συνδυασμός των αγροτικών και των φοιτητικών (πανεκπαιδευτικών) κινητοποιήσεων θα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα το επόμενο διάστημα και η κυβέρνηση θέλει να το αποφύγει. Τουναντίον δεν θεωρείται σοβαρό θέμα η εσωτερική αντίδραση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών καθώς θεωρείται ότι θα απορροφηθεί δεδομένου ότι το συντηρητικό ακροατήριο θα παραμείνει κατά την πλειονότητά του στη Ν.Δ, ελλείψει αντιπάλου, ή στην χειρότερη περίπτωση ένα τμήμα του μπορεί να κινηθεί προς την αποχή ή μικρότερα κόμματα της άκρας δεξιάς- κυρίως την “Ελληνική Λύση” που εμφανίζει τάση σημαντικής ανόδου.

Αποφασισμένοι οι αγρότες

Με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές με σκοπό να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους θα προσέλθει στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η 15μελης αντιπροσωπεία των αγροτών που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο στόχος των αγροτών είναι να εκπροσωπηθούν όλες οι περιοχές και όλοι οι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν έξι άτομα από τον Έβρο και τη Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία και Μαγνησία, δύο από Στερεά Ελλάδα και ένα από Πελοπόννησο, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Ένα σημείο που οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι είναι το κόστος παραγωγής. Θα επιμείνουν στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και για φθηνό αγροτικό ρεύμα με τιμή 7 λεπτά στην κιλοβατώρα, από τα 15 λεπτά που βρίσκεται τώρα, και στις κατώτατες εγγυημένες τιμές των προϊόντων τους.

«Εάν την Τρίτη που θα γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έρθουν οι κατάλληλες απαντήσεις που περιμένουμε, όλοι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε όλη τη χώρα», λένε οι αγρότες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στο ραντεβού με τους αγρότες την Τρίτη με διάθεση να βρεθούν λύσεις στα προβλήματά τους, κάτι που έως σήμερα δεν το έχει καταφέρει, καθώς όσα μέτρα έχουν ληφθεί χαρακτηρίστηκαν ως ασπιρίνη στα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Σχετικά Άρθρα