Μαξίμου: Στόχος να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί-“Πυρετός” για τη συνάντηση Μητσοτάκη αγροτών

 Μαξίμου: Στόχος να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί-“Πυρετός” για τη συνάντηση Μητσοτάκη αγροτών

Ξεκινάει «καυτή» εβδομάδα για την κυβέρνηση καθώς έχει μπροστά τρία μεγάλα  ανοικτά μέτωπα.  Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται επι ποδός για την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες όπου σε μεγάλο βαθμό θα καθοριστεί το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την χώρα. Το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού έχει προετοιμαστεί για μια δύσκολη «διαπραγμάτευση» με τους αγρότες και σήμερα το απόγευμα αναμένεται να κλειδώσουν όλα τα σημεία των μέτρων που θα προτείνει η κυβέρνηση.

«Το δημοσιονομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια», είναι το μήνυμα της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργός όμως να δηλώνει διατεθειμένος να «ξύσει τον πάτο του βαρελιού» ώστε να ικανοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερα από τα αιτήματα των αγροτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει άμεσα  σε όλους τους αγρότες μέρος της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από το αγροτικό πετρέλαιο, να μειώσει περαιτέρω το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες της Θεσσαλίας και να δεσμευτεί πως θα θέσει σε ευρωπαικό επίπεδο το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων με την αναθεώρηση της νέας Κ.Α.Π.  Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνουν οι δρόμοι ανοικτοί και να μην αποφασίσουν οι αγρότες να προχωρήσουν σε κλείσιμο των εθνικών οδών μετά την συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό.  

  • Κι ενώ, στο Μέγαρο Μαξίμου θα εξετάζονται τα αιτήματα των αγροτών, στη Βουλή θα υπάρχει ένα άλλο ανοικτό μέτωπο καθώς θα καταθέτει ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  Κώστας Καραμανλής για το δυστύχημα των Τεμπών. Την Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής με την ακρόαση του πρώην υπουργού. 

Την Τετάρτη, το ενδιαφέρον της κυβέρνησης στρέφεται στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς ξεκινάει η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να αποτελέσει η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής. Όπως έχει προαναγγείλει θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και αναμένεται να φανεί αν θα περιορίσει τις αντιρρήσεις του μόνο στο υπο ψήφιση νομοσχέδιο ή αν θα ασκήσει εφ’ όλης της ύλης κριτική στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.  

Την Πέμπτη όπου αναμένεται  η ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου η ΝΔ θα μετρήσει το «κόστος». Στη ΝΔ έχουν θέσει ως πήχη την υπερψήφιση του 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας, δηλαδή υπολογίζουν πως τουλάχιστον 105 βουλευτές θα ψηφίσουν «ναι» στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές που κινούνται μεταξύ «όχι» ή «αποχής» από την ψηφοφορία υπολογίζονται στους 40 και είναι βέβαιο πως από το Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς θα δίνουν μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για να πείσουν όσους περισσότερους βουλευτές μπορούν να στηρίζουν «αυτή την σημαντική μεταρρύθμιση» όπως λένε.  

Σχετικά Άρθρα