Αγρότες: Κινητοποιήσεις πριν από τη συνάντηση με Μητσοτάκη -Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

 Αγρότες: Κινητοποιήσεις πριν από τη συνάντηση με Μητσοτάκη -Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση για τις διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη (13/02) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι στενοί του συνεργάτες και οι συναρμόδιοι υπουργοί με τους αγρότες. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00, με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι εκ μέρους της κυβέρνησης στις αυριανές συνομιλίες με τους αγρότες θα είναι επίσης οι αρμόδιοι υπουργοί Λευτέρης Αυγενάκης, Θεοδωρος Σκυλακάκης, Θάνος Πετραλιάς, Χρήστος Τριαντόπουλος και από το Μαξίμου οι Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Μάκης Βορίδης, Παύλος Μαρινάκης και ο κ. Λυκουρεντζος από τον ΕΛΓΑ.

Από την πλευρά των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου θα μεταβούν 15 αγρότες. Η αντιπροσωπεία τους θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.

Πιο συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους: Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, από την κυβέρνηση αναμένουν να βγει «λευκός καπνός» από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους εκπροσώπους των μπλόκων και, αμέσως μετά, με την εθνική ένωση αγροτικών συνεταιρισμών. Όπως τονίζουν, στις συναντήσεις αναμένεται να εξηγηθούν στους εκπροσώπους των αγροτών όλα ακριβώς τα δημοσιονομικά δεδομένα καθώς και τι περιθώρια υπάρχουν για τη συνέχεια – ό,τι δηλαδή μπορεί να γίνει αμέσως μετά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση, παρόλα αυτά, φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μία ακόμα παρέμβαση στο ρεύμα, εκτός της μείωσης του 10% που ανακοινώθηκε προ ημερών στη Βουλή δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, για τους καλοκαιρινούς μήνες, η οποία και εξετάζεται αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά το πετρέλαιο, όπως όλα δείχνουν, θα δοθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκαταβολικά. Οι τρόποι μελετώνται γιατί θα πρέπει να εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες

Την Δευτέρα στην κεντρική πλατεία των Φαρσάλων, αγρότες με τρακτέρ, γεωργικά μηχανήματα και Ι.Χ. έκαναν «απόβαση» με τους κατοίκους να τους υποδέχονται με κατανόηση και συμπάθεια. Έχυσαν γάλα πάνω σε ζωοτροφές διαμαρτυρόμενοι για το κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές διάθεσης των προϊόντων τους κρατώντας ζεστές τις μηχανές τους.

Στο τελωνείο Ευζώνων βρέθηκαν αγρότες από το Κιλκίς με τα τρακτέρ τους. Οι αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην άκρη του δρόμου, με σκοπό να παραμείνουν στο σημείο τουλάχιστον μέχρι και τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, σκοπεύουν να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του τελωνείου για τα φορτηγά που διέρχονται από εκεί.

Η Ελληνική Αστυνομία είχε στήσει φραγμούς με άνδρες των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στο σημείο, ώστε να μην καταφέρουν οι αγρότες να προσεγγίσουν το τελωνείο.

Εκείνοι, παρ’ όλα αυτά, διήλθαν με τα τρακτέρ τους μέσα από τα χωράφια και ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους αστυνομικούς, τους επετράπη να περάσουν.

Οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας – Βόλου. Στα Τρίκαλα τα τρακτέρ θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο κέντρο της πόλης.

Πλήθος αγροτών συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, το απόγευμα, στα Τρίκαλα βγάζοντας τα τρακτέρ και αποκλείοντας τους δρόμους. Πορείες είναι προγραμματισμένες και για το πρωί της Τρίτης, την ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου. Τη Δευτέρα, το ραντεβού των αγροτών δόθηκε στο ύψος του κόμβου Καλαμπάκας (ΟΑΕΔ) και έκαναν πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης των Τρικάλων.

Την Τρίτη, οι κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 11:30, με τους αγρότες των Τρικάλων να αναμένεται να προχωρήσουν εκ νέου σε αποκλεισμούς δρόμων, κλείνοντας το Μεγαλοχώρι.

Την ίδια στιγμή, για τις 11:30, αύριο, αναμένεται πορεία των αγροτών και στον Βόλο, από το Στεφανοβικείο όπου θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ τους στο θυρόφραγμα της Κάρλας.

Μπλόκο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης– Πολυγύρου, στο ύψος της Γαλάτιστας έστησαν γύρω στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας (12.02.2024) οι αγρότες, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους. Ο αποκλεισμός αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 10 το βράδυ.

Για 15 λεπτά επίσης αγρότες απέκλεισαν συμβολικά, το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στο ύψος των Νέων Μαλγάρων.

Αγρότες είχαν αποκλείσει επίσης την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στο ύψος της Παραλίμνης.

Σχετικά Άρθρα