Άδωνις Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή, φθηνότερη της ιδιωτικής κλινικής και νόμιμη

 Άδωνις Γεωργιάδης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή, φθηνότερη της ιδιωτικής κλινικής και νόμιμη

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024, στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα στο χώρο της Υγείας και όχι μόνον.  

Για τα ζητήματα Υγείας, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας, μίλησε για τα κόστη των απογευματινών χειρουργείων, ένα θέμα για το οποίο εκπρόσωποι των γιατρών μιλώντας στο libre, έχουν εκφράσει τελείως διαφορετική γνώμη για το ύψος του ποσού που κληθεί να πληρώσει ο ασθενής. Αναφέρθηκε επίσης, ο υπουργός στον τρόπο που θα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείων, αλλά και για την έλλειψη αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία, σχολιάζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή του χωρίς όμως να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες επί του θέματος.

Η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

«Θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν μπορούν και θέλουν να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία επ΄ αμοιβή. Η βασική προϋπόθεση για να μπορεί μία κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή των πρωινών χειρουργείων να παραμένει στον μέσο όρο που ήταν και πριν».

«Δίνουμε έναν ακόμα βαθμό ελευθερίας στους συμπολίτες μας. Εάν κάποιος θέλει να χειρουργηθεί και να πληρώσει από την τσέπη του, του δίνουμε και μία επιπλέον επιλογή πλην του να πάει σε μια ιδιωτική κλινική ή να δώσει “φακελάκι”. Του δίνουμε μία επιπλέον επιλογή που είναι φτηνότερη της ιδιωτικής κλινικής και νόμιμη».

Τα κόστη για τον ασθενή στα απογευματινά χειρουργεία

«Ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Αξίζει, ωστόσο, να θυμίσουμε εδώ όσα πρόσφατα εξήγησε με λεπτομέρειες στο libre, ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), κ. Πάνος Παπανικολάου, σχετικά με το πραγματικό κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο ασθενής σε ένα απογευματινό χειρουργείο, καθώς, όπως φαίνεται, το ποσοστό 30% του κόστους του ΕΟΠΥΥ φαντάζει πιο προσιτό από ό,τι είναι στην πραγματικότητα.

Ο κ. Παπανικολάου χαρακτηρίσε ψευδεπίγραφο “επιχείρημα” του αφηγήματος του κ. Γεωργιάδη τις δηλώσεις για το ότι “ο ασθενής θα πληρώνει το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου”. «Αυτό το 30% είναι πάρα πολλά λεφτά: είναι 1.500€ κατ’ ελάχιστον, ανάλογα με την πάθηση, μέχρι 5.000€ και 6.000€ σε πιο πολύωρες επεμβάσεις», εξήγησε ο Νευροχειρουργός και Γεν. Γραμματέας της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., θέτοντας  το ερώτημα: «Πώς το κράτος έχει το θράσος να ζητάει εκβιαστικά “νόμιμο κρατικό φακελάκι”, ύψος κατ’ ελάχιστον 1500€ που μπορεί να φτάνει μέχρι και 6.000€ από έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι ασφαλισμένος δεκαετίες και έχει καταβάλει τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης και επίσης είναι και πολύ σκληρά φορολογούμενος και από άμεση φορολογία και από έμμεση φορολογία».

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα δημοσιοποιείται

Μίλησε και για την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων ο κ. Γεωργιάδης, λέγοντας: «Η εντολή που έχω δώσει είναι όχι μόνο να ξέρουμε εμείς πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, αλλά να τα κάνουμε δημοσίως γνωστά ανά νοσοκομείο και ανά κλινική. Να μπορεί δηλαδή κάποιος να παρακολουθεί την εξέλιξη στην κλινική που περιμένει να χειρουργηθεί και αν βλέπει να του παίρνουν τη σειρά να μπορεί να ρωτάει τον λόγο».

«Ένας από τους στόχους που πρέπει οι διοικητές να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα, λοιπόν, αν βλέπω ότι στο τάδε νοσοκομείο οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι 3, αυτός είναι λόγος για να αποπέμψουμε τη διοίκηση».

Για το πρόβλημα έλλειψης αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία

«Δέχομαι απολύτως ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτή η όξυνση δυναμώνει και τη δική μας πίεση. Πολύ εύκολα μπορεί πια να βρει κάποιος δουλειά σε μια άλλη χώρα στην Ευρώπη ή στον ιδιωτικό τομέα με πολλαπλάσια χρήματα».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις

«Δεν θέλω να μιλήσω με ελαφρότητα, διότι αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι για να είναι όλοι οι αγρότες της Ευρώπης στους δρόμους, κάτι σοβαρό συμβαίνει. Δεν είναι  μόνο ελληνικό θέμα εδώ. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ως προς το κόστος παραγωγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που πέντε χρόνια τώρα που κυβερνάει, είναι δίπλα στον αγροτικό κόσμο. Και τώρα θα βρεθεί λύση, δεν έχω αμφιβολία».

Για το τραγούδι του Πάνου Βλάχου

«Πάντα θλίβομαι όταν άνθρωποι ταλαντούχοι στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης κάνουν κάτι τόσο άσχημο. Όταν λες «να δω στο σάκο τον Άδωνι και τον Πορτοσάλτε», δηλαδή στο νεκρόσακο, είναι σαν να λες «θέλω να τους δω πεθαμένους, να τους σκοτώνουν». Αυτό όπως και να το δεις ούτε καλλιτεχνική αδεία λέγεται, ούτε χιούμορ λέγεται, ούτε τίποτα. Από την αντίδραση του κυρίου Βλάχου πιστεύω ότι συνειδητοποίησε, έστω και εν μέρει, ότι αυτό που έκανε ήταν πάρα πολύ χοντρό».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link:

Σχετικά Άρθρα