Υγειονομικοί: Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία που νομιμοποιούν το κρατικό φακελάκι!

 Υγειονομικοί: Διαφωνούμε κάθετα με τα απογευματινά χειρουργεία που νομιμοποιούν το κρατικό φακελάκι!

Την κάθετη αντίθεσή τους με τα απογευματινά χειρουργεία με οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και την πεποίθηση ότι δεν θα αποδώσουν σαν μέτρο αποσυμφόρησης της λίστας στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζουν οι υγειονομικοί, επισημαίνοντας όχι μόνο ότι είναι πρακτικά ανέφικτο με τις ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού αλλά και ότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να ζητά το κράτος «νόμιμο φακελάκι» για να χειρουργηθούν οι ασθενείς που καταβάλλουν επί χρόνια (ή και δεκαετίες) τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης!

Ρούλα Σκουρογιάννη

Τονίζουν οι υγειονομικοί, επίσης, ότι εάν θέλει η Κυβέρνηση να εξαλειφθούν οι λίστες χειρουργείων θα πρέπει να προσλάβει προσωπικό για να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων και να είναι σε θέση να γίνονται χειρουργεία το απόγευμα στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και με το προσωπικό βάρδιας.

Στο libre, μίλησαν ο Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.), κ. Πάνος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, εξηγώντας γιατί δεν είναι ούτε ηθικό για τον ασθενή το μέτρο των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων σε δημόσια νοσοκομεία, αλλά ούτε εφικτό στα αποδυναμωμένα από υγειονομικό προσωπικό νοσοκομεία του ΕΣΥ, συμφωνώντας με απόψεις της αντιπολίτευσης που τονίζουν ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσει ως ο «Δούρειος Ίππος» για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Μ. Γιαννάκος – ΠΟΕΔΗΝ: Τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε!

«Σε ένα Σύστημα Υγείας που το 40% των δαπανών για την υγεία είναι ιδιωτικές, από τα πιο ιδιωτικοποιημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποφασίζεις απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή των ασθενών. Τέτοια χρήματα εμείς δεν τα θέλουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και επισημαίνει δεδομένα που αναδεικνύουν τη σαθρή βάση πάνω στην οποία πάει να στηρίξει την εφαρμογή του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση:

Περίπου το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών και αναισθησιολόγων, δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα:

  • Στο Αττικόν, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, λειτουργούν οι 7 στις 14 χειρουργικές αίθουσες.
  • Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από τις 70 ανεπτυγμένες  χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν οι 43.
  • Το υγειονομικό προσωπικό είναι εξαντλημένο λόγω των ελλείψεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία και απτό παράδειγμα είναι η αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Παπανικολάου, της Θεσσαλονίκης που υπέστη εγκεφαλικό λόγω υπερκόπωσης στη βάρδια της.

Οι λίστες αναμονής για χειρουργείο είναι πάνω από δύο και τρία χρόνια. Ακόμη και σε σοβαρές καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Σε πολλά νοσοκομεία, οι λίστες αναμονής δεν έχουν επικαιροποιηθεί μετά την πανδημία. Εμφανίζονται ασθενείς σε λίστα αναμονής από το έτος 2015 που κανείς δεν ξέρει εάν συνεχίζουν να περιμένουν ή ήδη χειρουργήθηκαν ως έκτακτα περιστατικά επειδή επιβαρύνθηκε το πρόβλημά τους.  Εάν θέλουν, λοιπόν, στην Κυβέρνηση να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων, πρέπει να τις επικαιροποιήσουν και να προσλάβουν νοσηλευτές και αναισθησιολόγους προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες  χειρουργικές αίθουσες.

Στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, εάν φυσικά υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό θα μπορούσαν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία με το προσωπικό βάρδιας, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους ασθενείς.

Ακόμα και σε νοσοκομεία που έχουν επικαιροποιήσει τις λίστες αναμονής, σοβαρά χειρουργεία καρδιοχειρουργικά, ορθοπεδικά, γυναικολογικά κ.α. περιμένουν σε λίστα αναμονής πάνω από δύο έτη για να χειρουργηθούν. Ασθενείς με καρκίνο πρέπει να περιμένουν 6 μήνες να χειρουργηθούν

«Πώς μπορεί να γίνει προγραμματισμός σοβαρού χειρουργείου απόγευμα στην ίδια χειρουργική αίθουσα, όταν τα πρωινά χειρουργεία είναι άγνωστο πότε θα  ολοκληρωθούν;», θέτει το ρητορικό ερώτημα ο κ. Γιαννάκος, υπογραμμίζοντας ότι πολλά πρωινά χειρουργεία ολοκληρώνονται στις 6 απόγευμα ή και αργότερα.  

«Ποιος γιατρός ή νοσηλευτής θα αντέξει να δουλέψει πρωί και απόγευμα χωρίς σταματημό στα χειρουργεία;», διερωτάται, εύλογα, για να καταλήξει: «Φυσικά εάν ξεκινήσει το μέτρο θα γίνονται κάποια χειρουργεία μιας ημέρας για να γεμίζει η στατιστική… Οι λίστες αναμονής, όμως, θα παραμένουν σταθερές».

Π. Παπανικολάου – ΟΕΝΓΕ: Μας γυρίζουν 40 χρόνια πίσω, πριν το 1984, πριν την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας!

Από τη μεριά του, ο Γεν. Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, απορρίπτει κάθετα το «αφήγημα» με το οποίο προσπαθεί να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα του μέτρου των απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θυμίζοντας ότι είναι ακριβώς το ίδιο αφήγημα που υποστήριζε πριν δύο χρόνια, αρχές του 2022, η τότε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, επί των ημερών της οποίας νομοθετήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη.

«Στον πυρήνα του, το μέτρο έχει την αποδοχή ότι, αφού δεν μπορούμε να τσακίσουμε τη διαφθορά (δεν θέλουν να την τσακίσουν) και δεν μπορούμε να διώξουμε τους λίγους επίορκους οι οποίοι είναι εκβιαστές και εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο (δεν θέλουν να συγκρουστούν μαζί τους) θα νομιμοποιήσουμε το φακελάκι (έτσι ώστε να έχει και το κράτος μερτικό)», υποστηρίζει ο κ. Π. Παπανικολάου και προσθέτει:

«Το “αφήγημα” του υπουργείου γίνεται προσπάθεια να στηριχτεί και με άλλα πολλά ψευδεπίγραφα “επιχειρήματα”, όπως το “επιχείρημα” ότι με το μέτρο αυτό θα αποφορτιστούν οι λίστες από τα πρωινά χειρουργεία(!). Όχι μόνο δεν θα αποφορτιστούν, αλλά θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο, για τον απλούστατο λόγο ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι τραγικές και τις έχει δημιουργήσει σκόπιμα η κυβέρνηση! Το αποτέλεσμα είναι να λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας οι χειρουργικές αίθουσες στο 50% με 60% αντί για το 100%,  είτε λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείου ή λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού χειρουργείου, δηλαδή αναισθησιολόγων ή λόγω έλλειψης και των δύο. Άρα, λοιπόν, εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης διάταξης, είναι σαφές -από την ωμή αμείλικτη πραγματικότητα, καθώς είναι θέμα αριθμητικής Α΄δημοτικού- ότι επειδή δεν υπάρχει περιθώριο να γίνεται και πρωινή λειτουργία και απογευματινή λειτουργία των χειρουργείων θα γίνεται μόνο απογευματινή! Τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία θα περιοριστούν πάρα πολύ και θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω, πριν το 1984, πριν την ίδρυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δηλαδή όταν τότε στα νοσοκομεία (θα το θυμούνται οι παλιότεροι που μπορεί να μας διαβάζουν) για να χειρουργηθεί κάποιος ασθενής το πρωί δωρεάν, έπρεπε να χρησιμοποιήσει σαν μέσο από υπουργό και πάνω.

Άλλο ένα ψευδεπίγραφο “επιχείρημα” του αφηγήματος του κ. Γεωργιάδη (που επίσης αποτελεί επανάληψη όσων υποστήριζε πριν μία διετία η κα Γκάγκα) είναι ότι “ο ασθενής θα πληρώνει το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου”. Αυτό το 30%, όμως, είναι πάρα πολλά λεφτά: είναι 1.500€ κατ’ ελάχιστον, ανάλογα με την πάθηση, μέχρι 5.000€ και 6.000€ σε πιο πολύωρες επεμβάσεις. Αυτό είναι το 30% του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου. Προκύπτει το ερώτημα: Πώς το κράτος έχει το θράσος να ζητάει εκβιαστικά “νόμιμο κρατικό φακελάκι”, ύψος κατ’ ελάχιστον 1500€ που μπορεί να φτάνει μέχρι και 6.000€ από έναν άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να είναι ασφαλισμένος δεκαετίες και έχει καταβάλει τσουχτερές ασφαλιστικές εισφορές περίθαλψης και επίσης είναι και πολύ σκληρά φορολογούμενος και από άμεση φορολογία και από έμμεση φορολογία».

Ι. Τσίμαρης – ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Συνέχιζεται το έργο της απαξίωσης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση

Σύμφωνη με τα παραπάνω είναι και η πρόσφατη δήλωση του Βουλευτή Ν. Ιωαννίνων & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ιωάννη Τσίμαρη, ότι «ο Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας συνεχίζει να υλοποιεί πιστά την πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει ακόμη περισσότερο το ΕΣΥ και να επιβάλει από την πίσω πόρτα την ιδιωτική υγεία προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων της υγείας και εις βάρος των αδύναμων συμπολιτών μας».

Παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, ότι η θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί από πολλές κλινικές λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι το επόμενο βήμα θα είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ιδιώτες γιατροί τις εγκαταστάσεις του δημόσιου νοσοκομείου για να χειρουργούν.

Παραδέχτηκε δηλαδή ο ίδιος ότι η θεσμοθέτηση των απογευματινών ιατρείων θα λειτουργήσει ως ο «Δούρειος Ίππος» για την ιδιωτικοποίηση της υγείας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ΕΣΥ, όπως είναι οι καθυστερήσεις στις χειρουργικές αίθουσες, προκαλούνται από την απαξίωση του κεντρικής διοίκησης προς τους γιατρούς και λοιπούς υγειονομικούς, την εξουθένωση, τη μη θεσμοθέτηση κινήτρων για να υπηρετήσουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Άλλωστε ο Υπουργός μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα, παρά μόνο το «νόμιμο φακελάκι»…

Μας ενημέρωσε επίσης ότι η σύσταση της ενιαίας λίστας χειρουργείων, που θεσμοθετήθηκε με την αιτιολογία της αντιμετώπισης του προβλήματος δεν θα το λύσει τελικά.

Σε μία χώρα όπου οι ανικανοποίητες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη είναι τετραπλάσιες από τον μέσο όρο της ΕΕ (9% έναντι 2.2%) με σημαντικότερο παράγοντα παραμέλησης το κόστος (8.8% έναντι 1.1%) η λύση για την Κυβέρνηση είναι η επιπλέον ιδιωτικοποίηση;

Αντί να ενισχύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και να δώσει κίνητρα σε γιατρούς να το επιλέγουν, ώστε να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες, το υποβαθμίζει για να το χαρίσει και να το «πουλήσει» φθηνά στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική και σε άλλους τομείς.

Θα μας βρει εντελώς απέναντι. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη βαθιά μας πολιτική πεποίθηση ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, που το προπληρώνει ο Έλληνας πολίτης και δικαιούται να το έχει χωρίς προσκόμματα και δικαιολογίες», καταλήγει ο κ. Τσίμαρης.

Σχετικά Άρθρα