Μητσοτάκης στο TikTok: Τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

 Μητσοτάκης στο TikTok: Τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Νέο βίντεο στην πλατφόρμα του TikTok ανήρτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τίτλο: “Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια”. Στο βίντεο ο πρωθυπουργός εξηγεί στους νέους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης τι συμβαίνει, γιατί συμβαίνει και τι μπορεί η Πολιτεία να κάνει για τα ενοίκια.

Ο κ. Μητσοτάκης εξηγεί γιατί είδαμε απότομη αύξηση της τιμής των ενοικίων ενώ επισημαίνει πως περίπου 770.000 σπίτια παραμένουν κλειστά, κάτι που συμβάλλει αισθητά στην άνοδο των τιμών ενοικίασης αφού η ζήτηση είναι υψηλότερη από την προσφορά.

Επίσης ο πρωθυπουργός απαριθμεί τα προγράμματα που τρέχουν όπως «Ανακαινίζω Εξοικονομώ» ώστε οι ιδιοκτήτες να θελήσουν να ανοίξουν περισσότερα σπίτια.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός:

«Στην Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα: 7/10 Έλληνες κατοικούν στο δικό τους σπίτι, 3 στους 10 όμως αναγκάζονται να νοικιάσουν. Για πολλά χρόνια στη διάρκεια της κρίσης, οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων ήταν παγωμένες. Ως αποτέλεσμα όμως της οικονομικής ανάπτυξης είδαμε μια απότομη αύξηση στις αξίες των ακινήτων και μια απότομη αύξηση στα ενοίκια. Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% τα ενοίκια όμως έχουν αυξηθεί περισσότερο. Όσοι αναγκάζονται να νοικιάζουν, ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους κατευθύνεται στο ενοίκιο και αυτό είναι πρόβλημα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δυσυχώς πολλοί νέοι αναγκάζονται να μένουν με τους γονείς τους μεχρι τα 30 και τα 35. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό, γιατί και στα ενοίκια ισχύει ο κανόνας της αγοράς και της ζήτησης. Η ζήτηση για ενοίκια είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Γιατί όμως η προσφορά των σπιτιών προς ενοικίαση είναι σήμερα χαμηλή; Γιατί δυστυχώς έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια τα οποία παραμένουν κλειστά»

«Πολλά διαμερίσματα που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε μακροχρόνια μίσθωση σήμερα κατευθύνονται προς το Airbnb και βέβαια και η golden visa έπεξε και αυτή το ρόλο της γιατί ανέβασε τις τιμέ σε πολλές περιοχές ειδικά της Ατικής. Τι κάνουμε για να ανοίξουμε περισσότερα σπίτια; Βοηθάμε τους ιδιοκτήτες να ανοίξουν τα κλειστά τους σπίτια και διαμερίσματα μέσα από προγράμματα όπως το «Ανακαινίζω Εξοικονομώ» και το «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» αλλά και από γενναίες φορολογικές εκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν μέχρι και 16.000 για την επισκευή του σπιτού. Τα κλειστά σπίτια εκτιμούμε ότι είναι 770.000. Δεύτερον το δημόσιο έχει κτήρια και οικόπεδα τα οποία κάθονται. Αυτά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε. Ο θεσμός της «Κοινωνικής αντιπαροχής» οι κατασκευαστές θα διαθέσουν κτήρια που θα κατασκευάσουν με χαμηλά ενοίκια. Βάλαμε ήδη περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση στο Airbnb και αυξήσαμε τα όρια της golden visa και εφοσον χεριαστεί θα κάνουμε περισσότερα σε αυτή την κατεύθυνση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ειδική αναφορά επίσης κάνει στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» με το οποίο βοηθιούνται όσοι θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι επιδοτώντας το στεγαστικό τους δάνειο, ενώ αναφέρεται και στο επίδομα ενοικίου που φτάνει έως τα 210 ευρώ και την αύξκηση του επιδόματος φοιτητικής στέγασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταλήγει λέγοντας ότι δεν λύνεται το πρόβλημα από τη μια στιγμή στην άλλη καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα. «Σας διαβεβαιώνω όμως ό,τι εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος.

@kyriakosmitsotakis_

Η σκληρή αλήθεια για τα ενοίκια❗️

♬ original sound – Kyriakos Mitsotakis

Σχετικά Άρθρα