Η GZ ανακαλύπτει την γοητεία των βιβλίων…

 Η GZ ανακαλύπτει την γοητεία των βιβλίων…

Έχουν διαγράψει τα στενά τζιν και συνεχίζουν να ντροπιάζουν τους millennials που έχουν χωρίστρα στα μαλλιά τους. Πιστεύουν ότι η χρήση των  κλαμένων emoji, είναι ντροπιαστική. Αλλά τώρα έρχεται μια εκπληκτική ανατροπή. Οι γεννημένοι, μεταξύ του 1997 και του 2012, ανακαλύπτουν την γοητεία των  βιβλίων και μάλιστα των έντυπων, απορρίπτοντας τα e-books.

Selfie με ένα βιβλίο

Tην περασμένη εβδομάδα το 22χρονο μοντέλο Kaia Gerber, λάνσαρε τη δική της λέσχη βιβλίου, την Library Science. Η Gerber, η οποία αυτό το μήνα εμφανίζεται στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue μαζί με την διάσημη μαμά της, Cindy Crawford, την περιγράφει ως «μια πλατφόρμα για κοινή χρήση βιβλίων, με νέους συγγραφείς και για τη φιλοξενία συνομιλιών με καλλιτέχνες που θαυμάζει». «Τα βιβλία ήταν πάντα η μεγάλη αγάπη της ζωής μου. Το διάβασμα είναι τόσο σέξι», πρόσθεσε.  Ο πρώτος λογοτέχνης,  καλεσμένος της Gerber ήταν ο Ιρανοαμερικανός συγγραφέας Kaveh Akbar, ο οποίος συνομιλησε με το μοντέλο για το νέο του μυθιστόρημα, Martyr. 

Η  Gerber δεν είναι  η μόνη. Πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, πουλήθηκαν 669 εκατομμύρια  βιβλία, ο υψηλότερος αριθμός  που έχει καταγραφεί ποτέ. Έρευνα από το Nielsen BookData διαπιστώνει  ότι τα έντυπα βιβλία, είναι αυτά που προτιμά η γενιά Z.  Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι  Z έχουν αυξήσει κατά 71% τις επισκέψεις τους σε βιβλιοθήκες, τις οποίες προτιμούν από τα θορυβώδη καφέ.

Ένα ακόμη διάσημο μοντέλο, η Kendall Jenner,  φωτογραφήθηκε σε ένα γιοτ  στην Κυανή Ακτή να διαβάζει  το «Tonight I’m Someone Else», μια συλλογή από δοκίμια της  Chelsea Hodson.  Έχει επίσης ποζάρει, διαβάζοντας το «Literally Show Me a Healthy Person»  της Darcie Wilder, το οποίο εξερευνά τη θλίψη και το άγχος, αλλά και τη συλλογή διηγημάτων της Miranda July, «No One Belongs Here More Than You». Τόσο τα βιβλία της Hodson όσο και της  Wilder, εξαντλήθηκαν στο Amazon, 24 ώρες μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών.

Aλλά και ο τραγουδιστής Harry Styles, έχει φωτογραφηθεί να κρατάει βιβλία της Joan Didion. Eπίσης, οι ηθοποιοί Timothée Chalamet  και Jacob Elordi,  έχουν κερδίσει το προσωνύμιο των Brontë Bros, λόγω της αγάπης τους στα βιβλία της Έμιλι, της Σαρλότ και της Αν Μπροντέ.

Λέσχες βιβλίων στο ΤιkTok

Τα  BookTok – μια υποενότητα του TikTok όπου οι αναγνώστες δημοσιεύουν προτάσεις, έχουν γεμίσει από  ρομαντικούς τίτλους βιβλίων. «Η γκάμα  των βιβλίων που επιλέγει η  gen Z είναι απίστευτα ευρεία», λέει η Hali Brown, η 28χρονη συνιδρυτής του Books on the Bedside, ενός δημοφιλούς λογαριασμού TikTok αφιερωμένου στις αναγνωστικές συνήθειες της γενιάς της. Όπως υπογραμμίζει, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον  για τη λογοτεχνία  φαντασίας, τα απομνημονεύματα, τη μεταφρασμένη μυθοπλασία και την κλασική βιβλιογραφία».  Παράλληλα εξηγεί ότι στον κόσμο των βιβλίων της Ζ, υπάρχει μια υποκουλτούρα, τα  «hot girl books» ή «sad girl books», τα οποία  ασχολούνται με κάποιο τρόπο με την κοριτσίστικη ή τη γυναικεία ηλικία.

«Συνολικά βλέπουμε μια τάση να ξεφύγουν από την πεζή πραγματικότητα, διαβάζοντας βιβλία ρομαντισμού και φαντασίας», λέει η συγγραφέας και λογοτεχνική πράκτορας Abigail Bergstrom και συνεχίζει: «Με τον υπερκορεσμό και τον θόρυβο της Άγριας Δύσης των Social Media, οι Ζ αναζητούν υψηλότερα πρότυπα, ειδικά σε βιβλία με εξειδικευμένη γνώση σε θέματα που τους ενδιαφέρουν».

Βέβαια οι επικριτές τους, θεωρούν ότι όλα αυτά εντάσσονται σε μία ακόμη μορφή μάρκετινγκ.

Όμως η συνιδρυτής του Books on the Bedside διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι αν διάσημοι εκπρόσωποι της gen Z «πείσουν περισσότερους ανθρώπους να διαβάζουν, αυτό θα  είναι υπέροχο».   

Πηγή: Guardian- Αναδημοσίευση από το KREPORT

Σχετικά Άρθρα