Μπορεί η Taylor Swift να επηρεάσει το μέλλον της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ;- Όχι, αλλά γιατί όλοι μιλούν γι αυτό;

 Μπορεί η Taylor Swift να επηρεάσει το μέλλον της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ;- Όχι, αλλά γιατί όλοι μιλούν γι αυτό;

Επειδή πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται διεθνώς, πρωτίστως, όμως, στις ΗΠΑ που εισέρχονται στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, πόσο πιθανό είναι άραγε η γνώμη της ποπ σταρ Τέϊλορ Σουίφτ (που εξελέγη για ακόμα μία φορά πρόσωπο της χρονιάς) με τους δεκάδες εκατομμύρια θαυμαστές να επηρεάσει τους ψηφοφόρους που διχάζονται μεταξύ Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ; Κάποιοι σχολιαστές αμερικανικών ΜΜΕ ισχυρίζονται πως μπορεί, άλλοι, μάλλον ψυχραιμότεροι, αναφέρουν πως δεν μπορεί να επηρεάσει την ψήφο, μπορεί, όμως, να επηρεάσει την συμμετοχή. Να ζητήσει, δηλαδή, και να εισακουστεί από πολλούς ψηφοφόρους που είχαν σκοπό να επιλέξουν την αποχή.

Υπό μία έννοια όλο αυτό δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει διότι έχει γίνει σε μικρότερη ίσως κλίμακα κατά το παρελθόν. Τόσο στις ΗΠΑ, όταν ινδάλματα της ροκ σκηνής, από το “Αφεντικό” Μπρους Σπρινγκστιν, μέχρι τον Τζο Μπον Τζόβι στήριζαν ανοικτά Δημοκρατικούς υποψηφίους, συμβαίνει και στις ευρωπαϊκές εκλογές, συμβαίνει και στην Ελλάδα. Τι το διαφορετικό έχει λοιπόν η Τέϊλρ Σουίφτ και όλοι ασχολούνται μαζί της;

Μπορούν τα λόγια της μπορεί να καθορίσουν το μέλλον της δημοκρατίας των ΗΠΑ;

Τις τελευταίες εβδομάδες, η …έγκριση της Σουίφτ έχει γίνει ένα από τα πιο πολυπόθητα –και αμφισβητούμενα– βραβεία στις προεδρικές εκλογές του 2024 . Αφού οι New York Times ανέφεραν ότι η εκστρατεία επανεκλογής του Τζο Μπάιντεν ήθελε απεγνωσμένα να την πείσει να υποστηρίξει ανοικτά και να συνδράμει, οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να κήρυξαν «ιερό πόλεμο» στη Σουίφτ. Οι σχολιαστές του Fox News άρχισαν να παροτρύνουν τη Σουίφτ να μείνει μακριά από την πολιτική, ενώ μια αρκετά μεγάλη ομάδα δεξιών στράφηκε σε θεωρίες συνωμοσίας: ότι η Σουίφτ είναι ένα κρυφό πλεονέκτημα για να ενισχύσει τον Μπάιντεν , ότι αυτή και ο φίλος της, Τράβις Κέλς, είναι οργανωμένοι για να ενισχύσουν τον Μπάιντεν, ότι το Super Bowl – στο οποίο ο Kελς θα παίξει με για την ποδοσφαιρική ομάδα του Kansas City Chiefs – έχει στηθεί για να ενισχύσει τον Μπάιντεν.

Είναι απίθανο η γνώμη της Σουίφτ να επηρεάσει τους ψηφοφόρους που διχάζονται μεταξύ Τραμπ και Μπάιντεν – αλλά η επιρροή της θα μπορούσε να ενισχύσει τη συμμετοχή, αναφέρει ο Guardian.

Έχουν όλοι τρελαθεί, λοιπόν; Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπημένη είναι, μπορεί μια ποπ σταρ από μια φάρμα χριστουγεννιάτικων δέντρων στο Wyomissing της Πενσυλβάνια, να αποφασίσει πραγματικά για τις προεδρικές εκλογές του 2024;

Η απάντηση είναι εκπληκτικά περίπλοκη, σύμφωνα με συνεντεύξεις με ειδικούς, θαυμαστές της Swift και ανθρώπους που λένε ότι αδιαφορούν για τη Swift. Είναι απίθανο η γνώμη της Σουίφτ να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για έναν ψηφοφόρο που διχάζεται ανάμεσα στην υποστήριξη του Τραμπ ή του Μπάιντεν –αν υπάρχει τέτοιο πρόσωπο– αλλά η σούπερ σταρ της ποπ είναι πολύ πιο πιθανό να ωθήσει την προσέλευση των ψηφοφόρων. Και αν η ρεβάνς μεταξύ των δύο πολιτικών, που πρέπει ακόμη να κερδίσουν τις προκριματικές τους, αποδειχθεί κοντά, το εκλογικό σώμα που θα επηρεαστεί από την Swift μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Η Τέϊλορ Σουίφτ κέρδισε επίσημα τον Elvis Presley για τις περισσότερες εβδομάδες που πέρασε στην κορυφή του τσαρτ Billboard 200 για σόλο καλλιτέχνη. Αφού ισοφάρισε με το ρεκόρ του Presley την περασμένη εβδομάδα, το “1989 (Taylor’s Version)” της Swift διατήρησε τη Νο. 1 θέση για μία ακόμη εβδομάδα και έσπασε το ρεκόρ, όπως περίμεναν οι ειδικοί, ανέφερε το Forbes .

«Δεν έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε ανθρώπους όπως η Taylor Swift με τόση πολιτική δύναμη. Αυτό μπορεί να είναι εκνευριστικό. Δεν είμαστε συνηθισμένοι στα γυναικεία fandom, ίσως, να έχουμε τόση πολιτική δύναμη», είπε η Ashley Hinck, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Xavier, της οποίας το βιβλίο Politics for the Love of Fandom αποκαλύπτει τους δεσμούς μεταξύ φανατισμού, πολιτικής και συμμετοχής στα κοινά. «Υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο ειδικοί, πολιτικοί, σχολιαστές και τακτικοί πολίτες συμβιβάζονται με μια νέα πολιτική κουλτούρα. Εάν δεν είστε μέρος του, δεν το έχετε ξαναδεί – αλλά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Μεγαλώνει εδώ και πολύ καιρό».

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Redfield & Wilton Strategies διαπίστωσε ότι το 18 τοις εκατό των ψηφοφόρων λένε ότι είναι «πιο πιθανό» ή «σημαντικά πιο πιθανό» να ψηφίσουν έναν υποψήφιο που υποστηρίζεται από τη Swift.

Μα επιτέλους γιατί η Σουίφτ μπορεί να το κάνει αυτό;

Όπως γράφει σε ένα εκτενές άρθρο του ο Guardian, η Σουίφτ μπήκε για πρώτη φορά στην πολιτική το 2018, όταν έσπασε τη σιωπή της για την πολιτική για να παροτρύνει τους θαυμαστές της να ψηφίσουν τους Δημοκρατικούς σε εκλογές στο Τενεσί. Αν και ένας από τους προτιμώμενους υποψηφίους της Σουίφτ έχασε από τη Ρεπουμπλικανό Μάρσα Μπλάκμπερν, η Σουίφτ ενέκρινε τον Μπάιντεν το 2020. Συνέχισε επίσης να λέει στους θαυμαστές της να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και η εγγραφή των ψηφοφόρων έχει αυξηθεί κατά δεκάδες χιλιάδες μετά από κάθε αποχώρησή της- αναρτήσεις στο Instagram.

Η βάση των θαυμαστών της είναι εκπληκτικά μεγάλη, με το 53% των Αμερικανών να δηλώνουν θαυμαστές και το 16% να δηλώνουν «φανατικοί θαυμαστές», σύμφωνα με δημοσκόπηση του Morning Consult τον Μάρτιο του 2023. (Αυτή η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από την έναρξη της παγκόσμιας κατάκτησης της περιοδείας Eras της Swift, η οποία έχει γίνει η περιοδεία με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών και σύμφωνα με πληροφορίες έκανε τη Swift δισεκατομμυριούχο.)

Ωστόσο, η βάση των θαυμαστών της Swift δεν είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη σε όλο το πολιτικό φάσμα των ΗΠΑ: το 55% των αυτοαποκαλούμενων μανιωδών θαυμαστών της αναγνωρίζονται ως Δημοκρατικοί, ενώ το 23% είναι Ρεπουμπλικάνοι και το 23% είναι ανεξάρτητοι.

Αν και μια δημοσκόπηση του NBC News τον Νοέμβριο του 2023 διαπίστωσε ότι το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε ότι είχε θετική άποψη για τη Σουίφτ – περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο που συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις και Μπιγιονσέ – οι Δημοκρατικοί εξακολουθούν να είναι πιο πιθανό να πουν από τους Ρεπουμπλικάνους ότι τους αρέσει η Σουίφτ. Το 53% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι είχε θετική άποψη για τη Σουίφτ, ενώ μόλις το 28% των Ρεπουμπλικανών λέει το ίδιο. Σε σύγκριση με τους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι επίσης πέντε φορές πιο πιθανό να έχουν αρνητική γνώμη για τη Σουίφτ.

«Έχει επηρεάσει τη λαϊκή κουλτούρα, τον αθλητισμό και την οικονομία ολόκληρων περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο σύμβουλος επικοινωνίας Τζέιμς Χάγκερτι . «Γιατί λοιπόν όχι πολιτική και εκλογές;».

Πού είναι το απροσδόκητο;

Η εφημερίδα του Χάρβαρντ (Harvard Gazette) απευθύνθηκε σε ειδικούς με το ίδιο ερώτημα, σχετικά, δηλαδή, με την επιρροή της Τέϊλορ Σουίφτ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, δεδομένου, μάλιστα, πως σύμφωνα με τις φήμες πλησιάζει η ανακοίνωση υποστήριξης της ποπ σταρ στην υποψηφιότητα Μπάϊντεν κατά την διεξαγωγή του Super Bowl που παρακολουθούν τηλεοπτικά δεκάδες εκατομμύρια αμερικανοί.

Ο Kevin DeLuca είναι επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Yale, για παράδειγμα, επισημαίνει:

Το θεωρώ ως την «έκπληξη» μιας επικύρωσης, δηλαδή, δεν είναι το απροσδόκητο. Ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης που υποστηρίζει έναν Δημοκρατικό υποψήφιο — δεν είναι και τόσο περίεργο. Αλλά εάν ένας Δημοκρατικός κυβερνήτης υποστηρίζει έναν Ρεπουμπλικανό υποψήφιο, αυτό είναι δυνητικά χρήσιμο για τους ψηφοφόρους. Αυτός ο Ρεπουμπλικανός έχει την υποστήριξη ενός Δημοκρατικού – ίσως είναι καλός κατά κάποιο τρόπο; Μπορεί να νομίζετε ότι δίνουν την υποστήριξή τους με βάση την ποιότητα των υποψηφίων και όχι απλώς τον κομματικό χαρακτήρα;

Δεν νομίζω ότι κανείς, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, θα εκπλαγεί αν η Τέιλορ Σουίφτ υποστήριζε τον Δημοκρατικό. Είναι ήδη αναμενόμενο, κατά κάποιο τρόπο. Έχει ήδη ενσωματωθεί στις αποφάσεις και τις πληροφορίες των ανθρώπων, επομένως δεν μαθαίνουμε πραγματικά πολλά από αυτήν την έγκριση.

Σχετικά Άρθρα