Θα εξατμιστεί, ή θα αποτελέσει αφετηρία η εκδήλωση με Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη;

 Θα εξατμιστεί, ή θα αποτελέσει αφετηρία η εκδήλωση με Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου, Χριστοδουλάκη;

Έχει προσωπικές φιλοδοξίες ο Διονύσης Τεμπονέρας; Ας πούμε πώς έχει, ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος, ως εκ τούτου “join the club” σε ένα κόμμα όπου η (υπερ)κινητικότητα ήταν πάντοτε βασικό γνώρισμα και το άθροισμα των τάσεων και των απόψεων συχνά προκαλούσε συμπτώματα Βαβυλωνίας.

Έχει ανοίξει πρόωρα και περισσότερο απ΄ ότι του αναλογεί τον πολιτικό του βηματισμό ο μόλις επτά μηνών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο “Βενιαμίν” της Χαριλάου Τρικούπη που πέρασε στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του ΕΜΠ (7ος) με 19.776 μόρια, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του; Πιθανώς, ωστόσο σε ένα πολιτικό σκηνικό που κυριαρχούν οι boomers και η Γενιά Χ, ένας περίπου Millenial, σχεδόν Γενιά Ζ (γεννήθηκε το 1991), δικαιούται να φιλοδοξεί. Άλλωστε, συνομίληκός του είναι και ο Στέφανος Κασσελάκης που έγινε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Θέλει να βρει χώρο να πλασαριστεί η Έφη Αχτσιόγλου, και μαζί με αυτήν η “Νέα Αριστερά”, που ασφυκτιά σε δημοσκοπικά ποσοστά κάτω από το 3% στην εκτός πλαισίου ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (και Αλέξη Τσίπρα) πορεία της; Γιατί όχι; Εδώ το έκαναν και το κάνουν άλλοι που κανονικά θα έπρεπε να έχουν μπει σε πρόωρη πολιτική αποστρατεία.

Το ζήτημα με την εκδήλωση της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου, με ομιλητές τους παραπάνω και θέμα “ποιός μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη;” δεν είναι τι μπορεί να επιδιώκει καθένας/καθεμιά από αυτούς αλλά εάν το άθροισμα που δημιουργούν είναι δυνατόν να ζωντανέψει έναν πολιτικό διάλογο που ήδη γίνεται, αλλά γίνεται βουβά.

Οι αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου και στην Χαριλάου Τρικούπη είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένες υπό την έννοια ότι όσα θα συμβούν -εάν συμβούν- στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές θέλουν να τα προσδιορίσουν οι αρχηγοί και οι ηγετικές γραφειοκρατίες. Και, τελικά, έτσι θα συμβεί. Όμως τα πρόσωπα μπορούν να ανοίξουν τους διαύλους επικοινωνίας και να καταγράψουν την υπαρκτή τάση.

Ο αδύναμος κρίκος των ομιλητών στην συγκεκριμένη εκδήλωση (με πρωτοβουλία της “Εφημερίδας των Συντακτών”) είναι αναμφίβολα ο νεαρός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος μετά την πίεση που δέχτηκε είπε (στο Action24) πως η απάντηση στο ερώτημα/θέμα της εκδήλωσης είναι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αστείο. Διότι εάν έχει ήδη την απάντηση στο ερώτημα, η συμμετοχή του στην εκδήλωση παρέλκει. Τι να πει, όμως, όταν κινδυνεύει να του απενεργοποιήσουν την κάρτα εισόδου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ…

Σε κάθε περίπτωση, το κεντρικό πρόσωπο είναι, αναμφίβολα, ο Διονύσης Τεμπονέρας που, μεταξύ άλλων, πέρασε και από το νέο πολιτικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα σε από καιό προγραμματισμένη συνάντηση. Έσπευσαν ορισμένοι για να εκθέσουν τον Τεμπονέρα να πουν ότι “έφαγε πόρτα” και ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα παραστεί στην εκδήλωση. Αλήθεια;

Ήταν ποτέ πιθανό ο σιωπηλός Αλέξης Τσίπρας να θέσει σε κίνδυνο την αξία του πολιτικού κεφαλαίου για να καθήσει στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης και να ακούσει δύο στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε και έναν νεαρό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ; Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν συμμερίζεται την ανάγκη για πολιτικές ωσμώσεις που θα δώσουν το φιλί της ζωής στην υπόθεση της κεντροαριστεράς που πιέζεται σε βαθμό αφανισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Απλώς δεν είναι η ώρα του και εάν και όταν αυτό συμβεί θα γίνει εφόσον θα το έχει αποφασίσει ο ίδιος και με τους δικούς του όρους.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδήλωση Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Χριστοδουλάκη μπορεί να αποδειχτεί μία στιγμή που θα εξατμιστεί στο νεφέλωμα της αντιπολιτευτικής αμηχανίας όλων, ή μπορεί να δημιουργήσει μία μικρή βάση επικοινωνίας για την διεύρυνση του διαλόγου μετά τις ευρωεκλογές. Ακόμα κι αν οι πρωταγωνιστές σε αυτόν θα είναι τελικά άλλοι…

Σχετικά Άρθρα